興趣嗜好

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

如果目的只是幫小朋友影吓生活相兼可以玩吓小小效果.
我是新手, 邊款容易操作&二者價錢相差$900 (行貨價) ?想問選邊款好? 有什麼意見比我.

朋友說買二手, 是否安全 ? 有什麼website可參考 ?
我是一隻精靈小綿羊 :-D

大宅

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

Nikon 可往: http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=711-89d95f3f2a

Sony 就唔知啦.

Nikon D50 同 D70s 在功能上分別不大, 都幾低玩wor, 唔知賣幾錢?
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

Re: 單鏡反光SONY 350D VS NIKON 50D

Hi

You are talking about Canon 350D, aren't you.

You can go to www.dcfever.com. see see la.

This website has a lot of DC information.

[quote]
盈媽媽 寫道:
如果目的只是幫小朋友影

已刪除用户

大宅

Should it be Canon EOS 350D?

tiktikbb 寫道:
Canon EOS 350 !
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

複式洋房

係 CANON EOS 350D . THX.
我是一隻精靈小綿羊 :-D

大宅

盈媽媽 寫道:
係 CANON EOS 350D . THX.

女孩子就canon 好d, 350d 細d, 容易上手.

大宅

我都好想知邊架好d, 果d專業攝影網好專業的, 但一講到Canon or Nikon 好就打大交咁. 有時都唔知聽邊個講好

大宅

alanchoi 寫道:
我都好想知邊架好d, 果d專業攝影網好專業的, 但一講到Canon or Nikon 好就打大交咁. 有時都唔知聽邊個講好

其實是各有各好.... 例如: nikon d 相比較 sharp, 而 canon 比較柔. 到底是 sharp 好 定 柔好? 那是攝影的個人喜好. :lol:

大宅

外型我覺得Nikon好d, 手感都係Nikon好d.

(開始打交.)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我係用 nikon 的媽媽,但客觀地比意見,我會建議你買 canon 350d, 原因:
1。350d 較細和輕,適合媽媽手形-- 攞住個bb 袋又攞相機,仲要間唔中亞b扭下抱。。。 細和輕好緊要。
2。對新手來說,有人教下點用點影好重要,canon 有班開,專教你點用部機。 (呢樣售後服務,我覺得nikon真係無得比)

但另外要 consider 既係:
1。你以前有無用開單鏡反光機? 用開邊隻牌子?有無鏡頭?有鏡頭的話應該用返唔好sai.
2。如你會加鏡頭/外閃 etc(即中毒),咁 canon 的所有野都係會貴d.

洋房

首先聲名,我係canon fans,canon機影人像好d,因為柔d,皮膚色水又好d,nikon機的確係sharp,但影人太sharp會見到d紋,除非你想凸出d老紋或者bb甩皮喇,否則人像都係柔d好d;另外中毒方面,睇人
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄

洋房

[quote]
joseph7777777 寫道:
首先聲名,我係canon fans,canon機影人像好d,因為柔d,皮膚色水又好d,nikon機的確係sharp,但影人太sharp會見到d紋,除非你想凸出d老紋或者bb甩皮喇,否則人像都係柔d好d;另外中毒方面,睇人

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以我老婆幫我用晒我啲錢去買她的水晶,幫我戒毒 :-( :-( :-( :-( ,真偉大

洋房

毒癮轉移
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]
joseph7777777 寫道:
。。。除非你想凸出d老紋或者bb甩皮喇,否則人像都係柔d好d;另外中毒方面,睇人

大宅

我都想轉D200 (現用D70s), 不過擔心太重. 我現在摞支70-200 f2.8, 加SB800, 經已好難維持長時間.

講返Nikon 定 Canon, 我都曾經想由Nikon轉Canon, 不過覺得佢d配件太貴, 同一個spec的鏡, Canon可以貴多 1x%.

洋房

googoo,

我諗你真係好鍾意影相,你套架生貴都係一件事,你肯拎出街先至係難得。

好彩我鍾意打雀,手持大白一日半日都無問題﹗
而家限不得轉部1仔用,反而$$先係最大問題﹗

大宅

我套架生仲好新, 所以仲有心情經常摞出街, 睇下堅持得幾耐啦.

用LB5影小朋友, 將ISO 調到640, 光圈用2.8, 真係快到暈左係度.

你用大白? 一定係高手. 我套野仲未可以打雀, 偶爾打下大雀或可, 雀仔就.... :-( :-(

大宅

clpapa 寫道:
所以我老婆幫我用晒我啲錢去買她的水晶,幫我戒毒 :-( :-( :-( :-( ,真偉大

反而我d水晶停了, 轉了去映捕仔...

canon d 野是貴d 嗎? 我又無去比較. 不過canon 有course 上又幾好, 上年去上了一個初班, 兩堂課室, 一堂去公園映model, 又有"毒"俾你試...由大白到小白....上完仲未死......

首頁
12345...12

尾頁

跳至