論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇人可以教我工人要睇牙醫點辦!

我個印印突然話牙痛,帶佢睇牙醫,話佢急性牙根發炎,要拔牙,但因為頗嚴重不而立刻拔,只是先打針止痛,已經500蚊,保險claim三分二,剩下之三分一,約170蚊要我比,請問各位媽咪,我應唔應該叫佢自己比返?還是我有責任幫佢比?因為佢平時表現一般,所以百零蚊唔係太多,但我唔咁心比晒。

仲有,佢要返去覆診兼拔牙,因為有少少手術,大約一千,三份一都差唔多三百幾,咁係唔係又要我比?

如各媽咪有此經驗,請教我點做?

大宅

Re: 有冇人可以教我工人要睇牙醫點辦!

我同你嘅情況差唔多。根據合約第9a(好似係),僱主係要負責。我個阿charm(頂心charm)衰工人都係牙痛,要食左止痛同消炎藥先可以拔。醫生仲話,佢整排牙都註晒,依家邊隻痛就拔邊隻先。我都唔知個炸彈幾時爆!我聽講街坊福利會有拔牙服務,比私家平。我未去search,你可以試下。
真係好攞命!如果D工人做得好,你比都比得咁心D啦!
該用戶已被刪除

民房

多謝兩位的意見,其實我都好似覺得係要我比晒,只不過想confirm下法例有冇規定。
保險公司都有提議我帶佢去睇牙科門診,會好平,但我冇時間。
我怕我唔用正式醫生幫佢,怕佢痛時照顧唔到我個女,最怕就係放假時搵D黃綠醫生拔牙,然後流血不止搞到我一身蟻。
至於之前170蚊診金,我決定幫佢比一半,佢同意,但又唔想比錢我,所以佢決定減一天假期。但既然兩位媽咪都話法律上我要比晒,或者我唔扣佢day off 啦,但at least 佢同意扣先,係咪?佢雖然表現一般,但品格都算ok。

首頁

尾頁

跳至