論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家姐姐在7月27日至8月21日放大假,其中有14天是annual leave,因包括2天星期日,所以要放16日,我計過即係7月27日至8月11日(16日)係有paid,而8月12日-8月21日共10日應該no paid leave,但我家姐姐卻說7月29日,8月5及12日是她的例假,所以由8月13至21日這9天額外假期,可用這三個星期日例假有paiid leave代替其中3天no paid leave,所以只欠我們6日no paid leave,應該唔岩?係咪?
應該點計?

有點複雜,但請幫忙!謝謝!

子爵府

我的計法:

7月27-8月11日: 有薪年假,當中已包括了 7月29 及 8月5兩天

8月12-8月21日: 8月12及8月19 是例假,實際工作天8日。該扣8 天人工。

侯爵府

1010mum 發表於 12-8-31 20:22
我的計法:

7月27-8月11日: 有薪年假,當中已包括了 7月29 及 8月5兩天

正確

侯爵府

回覆 momokomak 的帖子

你家姐做了幾耐? 不要預支大假給她,第2年才可放第一年的7天

男爵府

sunshine0613 發表於 12-9-1 21:53
回覆 momokomak 的帖子

你家姐做了幾耐? 不要預支大假給她,第2年才可放第一年的7天 ...

我工人做夠一年就要求拎七日大假,我打過去勞工署問..話工人係有權放呢七日,因為佢己經做夠一年..究竟係點架?請指教~~

大宅

其實我家姐姐未做夠兩年,不過因我們的假期問題,我們讓她先放假!

就計8天,ok!謝謝大家!

侯爵府

ivy_lau 發表於 12-9-1 22:24
我工人做夠一年就要求拎七日大假,我打過去勞工署問..話工人係有權放呢七日,因為佢己經做夠一年..究竟係點 ...

做夠一年,第十三個至廿四個月期間可放第一年的7天假,放的日期你有話事權,但不要於第2年期間折現第一年的7天假$俾她,即可放但不可折現;於第2年完約時才折現屬於第1年但未放完的假。

珍珠宮

momokomak 發表於 12-9-2 00:42
其實我家姐姐未做夠兩年,不過因我們的假期問題,我們讓她先放假!

就計8天,ok!謝謝大家! ...

希望她已做接近兩年.................. 因 advance 了的假是不能因她辭職而追回的!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

SandraLo 發表於 12-9-2 11:24
希望她已做接近兩年.................. 因 advance 了的假是不能因她辭職而追回的! ...

對! Good Luck to JM.

首頁

尾頁

跳至