自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

子爵府

回覆 Babybaby120 的帖子

在外國,至少強國人不會隨處大小二便卦?而且佢哋有錢先移到民,起碼唔係只攞福利瓜分我哋交稅。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

DoReMi媽媽 發表於 12-8-29 11:57
而家香港語言一樣, 阿特首夠好似聽唔明巿民講嘢, 一樣溝通唔到.

我覺得唔係特首聽唔明, 係中央唔想再聽, 可能佢地覺得15年來愈讓步d人就愈嚟愈多野嘈, 最終都費鬼事理你香港人點諗, 好似今次再批咁多人係無同港府傾過.

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:打算回流外國生活 (不喜勿插)

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

It worths! At least air quality is better.

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

返黎香港十幾年,到呢刻真係好想走!但父母年紀已大,c6又未離開過香港;想走都走唔郁

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WChan 兔仔好暴力呀!!! 發表於 7 分鐘前
HLDMaMa 你揾到個甘得意既圖片

哩個已經輕手的了, 血淋淋的你見過未?......

係咪好驚呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我都想走, 不過走唔郁

子爵府

同老公已有初步共識,他會做太空人,搵多幾年錢,因為想過簡單生活

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

回覆:adayy 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

個個都話走,咁hk仲有無hk人架

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+joannewu_0302+於+12-08-29+

原帖由 54heima 於 12-08-29 發表
外國,一樣要面對住屋就業教育問題,但渣渣地會有間大屋住(相對hk黎講),渣渣地有一部兩部車揸,人地普通 ...
Agree! 我喺外國住咗十年,都係因為生活節奏太慢所以決定返嚟。但HK一年比一年多強國人,攪到周圍立立亂(條街又迫又污漕D人又越嚟越冇禮貌)而家又考慮緊搬返去外國...

GiCa  Me too   發表於 12-8-29 14:46

伯爵府

54heima 發表於 12-8-29 11:36
解決到住屋,工作,小朋友學校問題,去外國住都好嘅,多一個選擇...

解決到住屋,工作 --- but these are the main problems for living aboard, not just for HK. Housing price in overseas is also increasing because so many big 6 buying

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+OKmom+於+12-08-29+發表回覆+

原帖由 Babybaby120 於 12-08-29 發表
你以為啦!
就我眼見的確冇喺HK嗰D咁放肆(當然度度都有極端份子)。

teruglay  agree X5  發表於 12-8-29 18:00
elyseluk  agree x 4  發表於 12-8-29 16:25
chamomile  agree x3  發表於 12-8-29 15:44
GiCa  agree x 2  發表於 12-8-29 14:46
OKmom  Agree  發表於 12-8-29 14:06

伯爵府

Like what WChan said "外國生活未必好似你諗咁理想, 每個地方都有自己既問題"

So we cannot avoid big 6 by migrating to other countries, there are heaps of big 6 in these countries. Also in overseas, can we really adopt the environment there?

There are still so many good things about HK. I love HK !!

子爵府

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+OKmom+於+12-8-29+13:13+編輯+

原帖由 OKmom 於 12-08-29 發表

回覆 Babybaby120 的帖子
佢地一樣在高速公路過馬路,在商場內隨地吐痰。你認為他們會因為去到國外而改變嗎

OKmom  都強唔過在香港到處大小二便,和雙非攞福利呢  發表於 12-8-29 14:04

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Babybaby120+於+12-08-29+發

原帖由 Shione 於 12-08-29 發表
Absolutely!

伯爵府

bowling2004 發表於 12-8-29 13:51
Absolutely!

Because big 6 are scare of foreigners !!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我爸媽剛在外國旅行返黎, 住親友家成個月, 佢話外國空氣好好, 屋 好大, 親友家有四部車, 不過悶到爆, 佢情願返香港迫~

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Babybaby120+於+12-08-29+發

原帖由 Shione 於 12-08-29 發表
你住外國邊到?

公爵府

引用:我都想走++但我老公唔肯.+返咗嚟hk十年有多

原帖由 bowling2004 於 12-08-29 發表
我都想走 但我老公唔肯. 返咗嚟hk十年有多, 叫佢再返去重新開始佢冇信心.
一係就我同仔走 ...
我同你一樣situation,我都慎重考慮緊拋夫

首頁
23456...17

尾頁

跳至