論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

菲傭: TI? LIL?? M.
ID: W49525?(?)
DOB: 1970.9.29
中介人: M?A

我是第一次請姐姐的, 請菲傭的手續都不懂. 一心相信,中介人(這中介人是我老公個朋友個女友) 介紹菲傭給我, 差極都會有個普. 起碼唔會係D厄人, 偷野的姐姐. 點知, 朋友都當水魚, 仲同埋個姐姐厄我工傷. 真係好衰格.
你地真係要小心呢個姐姐.

起初, 佢黎到我地屋企, 都可以的, 只是懶d, 但我相信懶是可以改的, 只要佢對我個女好, 湊得佢好, 我就冇所謂. 點之, 情況越來越差, 你响屋企的時候, 佢就搵野做,做比你睇, 當你唔响屋企時, 成屋黑曬, 就去左偷懶.
佢响我屋企做左2 個月我就同佢中止左合約, 原因如下,

1) 每天佢都會放我個女响梳化度訓覺, 沒有在旁加以看顧. 危害我女兒的安全.
我們已跟他說過很多次, 他不但沒有聽, 還繼續這樣做.

2) 他每天都要幫我執床, 整理好被鋪, 有一次, 我發現我個女個奶咀仲响我張床度, 已經一整天, 仲比張被蓋住. 當我問她點解時, 佢黑面同唔出聲… 這樣證明左佢沒有細心工作. 我女兒不見了一個奶咀都不知道, 又不去找尋. 一點責任心都沒有.

3) 這個人的誠實有好大問題. 基本上, 人與人之間一定不能夠缺乏誠信. 再者, 沒有一個僱主會願意請一個連cv 上資料都會隱瞞的姐姐.
Cv 上的資料:
- 單身
- 在港工作了10年
- 出生日期: 1972.9.15日
到她來到我家工作, 她就跟我家人說及我說, 以下事
- 已婚, 有一個老公, 一個7 歲女兒
- 在港工作了18 年
- 出生日期: 1970.9.29日
以上資料實際對我來說是沒有大影響, 但是他卻沒有誠信, CV 上她自述全是虛假的.而我亦以這個理由立即中止了她的合約, 沒有給她代通知金, 要他即時離開.

4) 她的表姐告之, 她會在假日到中環擺賣, 我知道了這件事十分驚訝, 雖然我沒有證據, 但是佢在受僱期間是不可以這樣做的. 若果他被警方捉到, 我是要負責任的. 所以, 我有將此事告之IMMIGRATION….

當天是8.20日, 我正式以書面形式將她解僱, 並找了中介人到我家帶她離開, 給了機票, 工資, 車費等費用.
回到家, 這個姐姐問我點解解僱佢, 我就話佢不服從命令, 叫佢掃地又唔掃仲要走去訓覺. 當時佢在中介人面前反駁我. 我當然都有跟他口角啦, 因為我說的全是實話…
到她走了的第二晚, 即8.21日晚上, 姐姐發了一個SMS 給我, 說在我家工作時跌倒, 並說已跟我說了2 次, 我沒有帶她上醫院, 又沒有藥給她吃, 並堅持要佢繼續工作. 我收到這個SMS 便立即找那個中介人, 告訴她我收到這個短信. 這個中介人不但沒有問我是否有此事, 更話我點解唔同佢去醫院, 佢個段SMS 的內容比姐姐給我的更加詳盡, 還有共同點是大家在同一個字上串錯了. 那時, 我心知不妙, 他們已串通來屈我了. 我便跟那中介人說, 隨便你相信她,反正你們說的並不是一個事實.
再者, 佢地要响我炒左佢的第二天才來跟我說工傷, 事前一點都沒有說過, 就連20號那天, 那中介人帶她走的時候都沒有提過工傷此事.
這件事還沒有完, 那個姐姐去了僱員補償科那邊來告我, 說工傷此事, 現在我已主動跟勞工處及僱員補償科主動備案, 明天還會見議員, 詢問有關法律意見. 事件錯的不是我, 確確實實的是佢地兩個在誣衊我. 我必須作戰到底, 唔能夠比呢D姐姐同中介人响呢度攪事, 老屈我地呢班苦主.

我相信神是公義的, 神會為正直的人申冤…希望你地都支持我. 無論結果係點, 我都係想求個清白.

wcpcelia  thanks for sharing  發表於 12-9-2 17:15

大宅

回覆:苦主, 有時朋友都真的不可信..

唔係咁賤?你工人成精wo!支持你

大宅

引用:菲傭:+TI?+LIL??+M.ID:+W49525?(?)DOB:+197

原帖由 nuttygloria 於 12-08-27 發表
菲傭: TI? LIL?? M.
ID: W49525?(?)
DOB: 1970.9.29
Support

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

support!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢有佢屈, 你有你駁, 一人一把口, 企梗, 一於同個賤人死過.

男爵府

嘩! 咩朋友,離晒譜!!!

別墅

企硬吖樓主!支持你

別墅

回覆:nuttygloria 的帖子

Support you!

別墅

回覆 回覆:nuttygloria的帖子

Support!!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

加油!支持你

男爵府

撐妳,人在做,天在看!!

大宅

回覆:WBB 的帖子

撐你

禁止訪問

大宅

做咩要請留香港搵新僱主既工人呢!佢地對勞工法例熟過我地,有排煩,一般工傷都會係僱主輸,祝樓主好運

大宅

做咩要請留香港搵新僱主既工人呢!佢地對勞工法例熟過我地,有排煩,一般工傷都會係僱主輸,祝樓主好運

男爵府

add oil

大宅

Support u!

伯爵府

支持!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

加油!

首頁

尾頁

跳至