樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

港灣豪庭有咩comment?

如題

洋房

Re: 港灣豪庭有咩comment?

仲未賣o西,好似反應麻麻

大宅

本人覺得用料不錯, 但點解仍未買晒呢..

男爵府

我去探過朋友, 坐van仔落左車要行經過九龍殯儀館, 如果日日返屋企都經, 我就唔"制"啦。

伯爵府

可能我住慣新界區, 我覺得四圍環境好差, 圍住都係舊樓, 感覺唔好!

男爵府

男爵府

Kwan 寫道:
可能我住慣新界區, 我覺得四圍環境好差, 圍住都係舊樓, 感覺唔好!

me too,最差係近大酒店 ,我試過晚上去探人,附近好鬼靜.

大宅

合各...咁君匯港又點睇呀...

複式洋房

睇過示範單位,實用面積小,環境差,唔鍾意。

:tongue: :tongue:

大宅

據說單位內的牆身,部份是用發泡膠,而非

子爵府

Comments of 港灣豪庭
quote from another forum

港灣近大角咀舊區 出入都要經過殯儀館

- 港灣豪庭福利街大堂入口又細又接近舊區, 行出行入都要經過九龍殯儀館, 車房, 五金/雜貨/紙紮鋪, 環境及氣氛實在很差, 位置不佳.

- 經過既地方核核突突, 窗外的勁舊勁殘一大堆密密麻麻超殘舊樓樓景,睇見都唔開胃

- 有人週街放狗(週圍都係狗屎)

- 附近個公園成日好多閒雜人等,
多個貌似道友的中年男子遊蕩

- 多冇公德心既人成日高空墮物!

港灣保安漏洞

- 港灣二期的露台與鄰屋極接近(90度角) 方便和鄰居四眼相對?

- 26樓以上的工作平台不可密封, 鄰居很容易走進你的廚房, 睡房...完全沒有私有空間! 雖然廚房與工作平台間的門有鎖,但不足以防盜,因為住戶在家時一般不會將門鎖上,一旦隔鄰單位被賊人入屋爆竊,賊人便可輕易跨過平台分隔線的欄河到達其單位作案。欄河太矮,存在保安漏洞, 小孩易攀越欄河,發生意外。

露台同隔離果個露台可以貼近打招呼真係好離譜, 隨時隔離被爆格, 跟住再爬去隔離連環爆格都真係一d都唔難。

港灣交通唔方便

- 商場冇巴士總站, 兩個地鐵站都唔近

港灣實際實用率只得七成

- 不論二房或三房,客飯廳浴室異常細小

- 705呎的三房單位實用面積531呎,實用率為75%﹔不過,減除33呎窗台位及佔地22呎的露台,室內實用率降至68%左右。

港灣設計用料失敗

- 港灣房望房情況嚴重, 且距離甚近
560呎的單位望樓情況非常嚴重,直程就係對面,成世要落窗簾,唔落窗簾照常理都會好暗,設計失敗。

- 港灣單位大門口個對講機位置超低

- 港灣豪庭單位d抽油煙機運作時, 廚櫃係開唔到架!

- 兩房單位的電視天線的插位有問題, 為何會安裝在廚房與廁所之間的位置, 不是在露台兩則的牆下? 客廳電視沒可能放在這窄細的位置!

- 有冇人留意到港灣的大門,電梯,lobby係用防火膠板鋪既,單位地板係用普通既四方柚木地板,唔係長條櫸木.

- 廁所的洗手盤及鏡櫃,不知道是那個年代的作品,但真的很惡頂,同新地或長實作品差得太遠了,間仔柚木地板亦過時!

侯爵府

每個屋苑都有缺點和優點,只數缺點,有何難

似曾見過的 comment, 似 from "高空" 老家......

高空.....近年以經凋零.....有料既都唔會去.....免得影低身份.....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

Today's news, for information.

港 灣 豪 庭 呎 價 5542 元 新 高

恒 基 旗 下 港 灣 豪 庭 過 去 兩 日 售 出 近 二 十 個 單 位 。

(星島日報報道)恒基最近集中火力,積極重推旗下一批中小型單位,其中西九龍港灣豪庭最旺場,過去兩日銷近二十伙,其中一高層單位更以逾五千五百元呎價售出,為該盤重推以來新高。

港灣豪庭提供多項置業優惠,銀行減息亦令購買力湧現,該盤近日成交明顯增加,過去周六日售出近二十個單位。

香港置業組別經理麥國良指,港灣豪庭一手交投以細單位較受追捧,發展商剛以三百八十二萬四千元售出六座高層C室,面積六百九十方呎,享有全海景,呎價五千五百四十二元,是該盤重推以來新高。

他又指,在發展商重推餘貨帶動下,二手市場亦被帶旺,過去兩日港灣豪庭的預約睇樓量達七十五組,較前周的五十九組上升近三成

二手市場約有六百個放盤,平均呎價約四千元,業主的議價態度亦隨
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

子爵府

Good points of most new estates are much easy to find too, which are mentioned (or exaggerated) in advertisements and sales bronchure by property developers, property agents too.

大宅

Dear Alll,

I live in Metro Harbour View for around 2 years & I think the transportation is quite good for me because I always go to Mongkok & TST, so.....
Moreover, my husband always go to China by KCR, by sea (TST ferry station) & by plane (MTR) & he do not need to take too much time on it, I think it is very convenience for him also.

Pekklesiu

洋房

Hi mission,
would you mind telling me which website you got the comments from? Would you mind to PM me the website? thanks. It is b'coz I would like to look for some another comments from different housing estate.

大宅

因為太多單位喇, 而且近"big hotel", 不過遲d就搬喇.

大宅

老實講, 一分錢, 一分貨, 如果以市區樓, 西九龍, 呢樹真係唔錯0架.
mission 寫道:

Comments of 港灣豪庭
quote from another forum

港灣近大角咀舊區 出入都要經過殯儀館

- 港灣豪庭福利街大堂入口又細又接近舊區, 行出行入都要經過九龍殯儀館, 車房, 五金/雜貨/紙紮鋪, 環境及氣氛實在很差, 位置不佳.

- 經過既地方核核突突, 窗外的勁舊勁殘一大堆密密麻麻超殘舊樓樓景,睇見都唔開胃

- 有人週街放狗(週圍都係狗屎)

- 附近個公園成日好多閒雜人等,
多個貌似道友的中年男子遊蕩

- 多冇公德心既人成日高空墮物!

港灣保安漏洞

- 港灣二期的露台與鄰屋極接近(90度角) 方便和鄰居四眼相對?

- 26樓以上的工作平台不可密封, 鄰居很容易走進你的廚房, 睡房...完全沒有私有空間! 雖然廚房與工作平台間的門有鎖,但不足以防盜,因為住戶在家時一般不會將門鎖上,一旦隔鄰單位被賊人入屋爆竊,賊人便可輕易跨過平台分隔線的欄河到達其單位作案。欄河太矮,存在保安漏洞, 小孩易攀越欄河,發生意外。

露台同隔離果個露台可以貼近打招呼真係好離譜, 隨時隔離被爆格, 跟住再爬去隔離連環爆格都真係一d都唔難。

港灣交通唔方便

- 商場冇巴士總站, 兩個地鐵站都唔近

港灣實際實用率只得七成

- 不論二房或三房,客飯廳浴室異常細小

- 705呎的三房單位實用面積531呎,實用率為75%﹔不過,減除33呎窗台位及佔地22呎的露台,室內實用率降至68%左右。

港灣設計用料失敗

- 港灣房望房情況嚴重, 且距離甚近
560呎的單位望樓情況非常嚴重,直程就係對面,成世要落窗簾,唔落窗簾照常理都會好暗,設計失敗。

- 港灣單位大門口個對講機位置超低

- 港灣豪庭單位d抽油煙機運作時, 廚櫃係開唔到架!

- 兩房單位的電視天線的插位有問題, 為何會安裝在廚房與廁所之間的位置, 不是在露台兩則的牆下? 客廳電視沒可能放在這窄細的位置!

- 有冇人留意到港灣的大門,電梯,lobby係用防火膠板鋪既,單位地板係用普通既四方柚木地板,唔係長條櫸木.

- 廁所的洗手盤及鏡櫃,不知道是那個年代的作品,但真的很惡頂,同新地或長實作品差得太遠了,間仔柚木地板亦過時!

大宅

本人雖不是住係港灣, 而係住係附近(有3年多了) 但講方便確實方便,
1)步行去奧海城�南昌西鐵站只需10分鐘,可去香港區証或屯門區
2)去旺角就可乖12B/A小巴, 或搭Taxi.$15..
3)去尖沙咀有小巴..

缺點 : 第10座近大酒店,但小巴落車位其實不近而係另一邊.當然如你選擇係第10座的大堂入口,便要經過大酒店.

優點:呎價係平,但現在係貴了些.(西九龍區).

所以我都想睇下君匯港的呎價,本人知道有些細單位係對住大角咀舊區同大酒店..

大宅

jackie_lau2000,
君匯港的呎價,好似如果面向港灣都要6k喎.

首頁

尾頁

跳至