論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

好野!差不多佢 interview 返我轉頭。同我講,我 current employer 只係要我睇住2個小朋友,唔洗佢煮飯,好少要佢做家務。佢話佢每一需要有8小時休息,如果 baby 半夜1,2點要湊,佢第2朝要訓到8,9點。佢話一定要放 Sunday, 佢一定要返 church. 再反問我,你會唔會係好嚴格嘅 employer? For example, 你會唔會用手指去摸d麈嚟 check 佢有冇完成打掃。。。我心諗,我洗唔洗請多個工人嚟服侍你?你咁嘅性格,有邊個會請你呀?你乾脆執定包袱返印尼啦。痴線架!

UPDATE: 話說我由5月中搵工人搵到岩岩琴日 confirm 左 offer. 由 local印印,最後而家 firm 左從未黎過嘅賓賓。d agent (我搵左6,7間) 俾左好多古靈精怪嘅人,TB, 有公主病啦,等做少奶奶啦,食煙啦,話俾顧主非禮,唔俾飯佢食。。。乜都齊,我見都見到驚,最後。。我膽粗粗問埋我大老闆,叫佢睇下佢工人有冇 referral? 結果真係有。。佢 28歲,有2個小朋友,未黎過香港,佢係我老闆個朋友賓賓的女。而佢媽的姪女係我老闆而家個工人。我同C6硏究過,既然搵 agent 請 overseas又係博一鋪,請我老闆工人 referral 果個又係博一鋪,咁我地情願請個 chase 到佢 background 嘅人喇,上星期日早上同佢視像 interview ,唯一不好係佢笑嘅時候見到佢冇左一隻門牙。不過佢話來港前會整返好。佢 education 晤錯,大學畢業,主修 elementary education = qualified 教小學。佢話希望俾佢2個小朋友有好嘅生活同埋 future,所以來港工作。希望一切順利。佢會對我BB 好似自己出咁啦。但有d 人又認為佢有番咁上下學歷, 驚佢會高倣... 唉, 都唔擔心得太多... 我本身份工大壓力(我做 Marketing) + 請工人壓力, 攪到自己情緒好唔平服, 少少野就喊...

minmin  好吖, 你決定得好。  發表於 12-8-19 22:49

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋係好過癮的, 而家賓印都係咁串, 真係請人請到心灰意冷.

子爵府

又一件食蒙0左!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:今日interview 左一個好有"性格"嘅印姐

其實係咪佢請工人呀

[img][/img][img align=left

珍珠宮

In 完之後,令我失去信心。。

nicksonma  agree with above  發表於 12-8-6 15:11
333s  你該為自己而開心, 如她先不問你.. 自己蒙蒙地請了她, 那不是更慘?  發表於 12-8-5 12:34

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:又一件食蒙0左!

原帖由 kee222 於 12-08-04 發表
又一件食蒙0左!
係囉 癡癡地

禁止訪問

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:lamlam0710 的帖子

大宅

所以話本地完約果d“極品”來的,你唔係徐子淇都請佢唔起吖老友,不如請個海外的,蠢都可以教,太醒佢醒過你,你要用腦去防佢咪仲辛苦?

purplechung  agree  發表於 12-8-16 16:42
333s  徐子淇都未必請"極品", 富家人雇主更有要求.  發表於 12-8-5 12:38

禁止訪問

大宅

回覆:lamlam0710 的帖子

佢真係有病, 食矇左佢

侯爵府

BK Milk勳章

你同距講 你無唔舒服嗎? 要唔要看醫生呀 ?!!!

珍珠宮

引用:你同距講++你無唔舒服嗎?++要唔要看醫生呀+

原帖由 jloklok 於 12-08-04 發表
你同距講 你無唔舒服嗎? 要唔要看醫生呀 ?!!!
我 in 佢果時佢真係成日咳,話喉嚨唔舒服,又多多小動作,好乞人憎。好有叮噹卡通裡面忌安個樣。

伯爵府

痴膠花,一個問題反問佢知唔知乜叫工人

333s  "極品" 可能忘我症... 忘了我是誰, 以為全港雇主是傻子?  發表於 12-8-5 12:40

大宅

好搞笑, 宜家係你唔合格, crazy :)

珍珠宮

引用:所以話本地完約果d“極品”來的,你唔係徐

原帖由 babyfat8 於 12-08-04 發表
所以話本地完約果d“極品”來的,你唔係徐子淇都請佢唔起吖老友,不如請個海外的,蠢都可以教,太醒佢醒過 ...
可能佢見我同我c6個樣後生,其實我地真係乜都唔識,就恰我地,而家我揀你呀,唔係你揀我呀印姐!我c6 話lee d人我地食唔住佢架。

水晶宮

揀工揀到咁

大宅

伯爵府

好媽媽勳章

如果我係你,我一定問佢:
咁駛唔駛我請一個工人服侍你呀!!
真係超級白痴!!!

333s    發表於 12-8-5 12:40

男爵府

我會同佢講,香港唔啱妳,妳返家鄉長HEA 啦

首頁

尾頁

跳至