跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
仔仔第一次上跆拳班(1個半小時),
一開始做熱身運動 -- 5分鐘左右;
看師姐師兄做表演 --- 50分鐘左右;
學習踢腿 --- 10分鐘左右(需排隊,但仔仔只系玩咗唔夠10次踢腿動作);
飲水時間 --- 5分鐘左右;
看師姐師兄做動作 至 落堂 .

請有經驗的媽媽參考以上資料,仔仔嘅上堂時間是否足夠,是否正確,是否還要繼續學?
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

大宅

我仔仔每堂一個鐘,除咗熱身及飲水之外,成堂都不斷踢腿出拳,唔會好似你仔仔咁hea囉!

大宅

JOANNEMOK 發表於 12-6-19 10:36
我仔仔每堂一個鐘,除咗熱身及飲水之外,成堂都不斷踢腿出拳,唔會好似你仔仔咁hea囉! ...

其實,我都覺得有唔妥啦,越看越覺得有問題,
落堂後,問教練,他回答說:想小朋友多看看師姐她們練習,學習專注等等....

大宅

回覆 gigi82008 的帖子

你仔仔幾多人一班呀? o係邊度上堂呀?
雖則新上堂啫,但好似比太小時間佢哋參與,上堂得個"悶"字,攪到佢冇興趣上堂咪仲幣!

大宅

JOANNEMOK 發表於 12-6-19 12:13

你仔仔幾多人一班呀? o係邊度上堂呀?

有6至7個小朋友上堂,地址沙田.
我就系覺得,跆拳班應該系練習,無可能齋坐,看人的表演哦,就算休息時間,都唔系話太多啦.
教練要求我仔仔一坐就40分鐘以上,講真,5歲半的小朋友,專注力有限,
這樣教,可能真系出問題哦,到時仔仔唔中意,就大件事啦!
依家仲有一堂,考慮要唔要返?

公爵府

可唔可以同老師講下呀

gigi82008  問教練,他回答說:想小朋友多看看師姐她們練習,學習專注等等....  發表於 12-6-19 13:40

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

妳囝囝間野好有問題 woo .. 我囝學左就黎兩年都從未試過要浪費甘多時間睇人表演 , 學個半鐘實質學得不足半小時 , 不學也吧 ... 轉第二間啦 .

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 12-6-19 13:23

唔好話半個鐘學習,我覺得連20分鐘嘅練習都無,
都打算轉,還沒找到適合嘅.
剛聯絡一間,系馬鞍山體育館或源禾路體育館,唔知果間得唔得?

大宅

最唔憤氣系,仔仔要長時間坐系地上看師姐OR師兄表演(練習)....
教練話系表演哦!

洋蔥頭媽咪  我 pm 左比妳  發表於 12-6-19 13:48

大宅

洋蔥頭媽咪,謝謝!
我想搵逢星期一至四下午5點後嘅,我小朋友返全日班.
有時間我都會去看下你介紹嘅,謝謝!

大宅

我仔仔o係沙田賽馬會壁球場上堂,一班4個小朋友(兩個4歲兩個6歲)!
堂堂聽到佢哋幾個o係場內噓...噓...噓...好似好勁咁!
我個仔4歲,8月份會去考黃綠帶,越學越開心!

大宅

JOANNEMOK 發表於 12-6-19 14:03

我仔仔o係沙田賽馬會壁球場上堂,一班4個小朋友(兩個4歲兩個6歲)!

剛有查到一些資料,請將你仔仔學嘢果間 PM 我,因要配合仔仔上其它班嘅時間,謝謝!

大宅

啱啱send咗去你個留言版,你check吓,希望幫到你啦!
因為我都覺得你應該幫仔仔轉拳會囉!

gigi82008  Thanks!  發表於 12-6-20 09:15

大宅

昨晚已聯絡新嘅跆拳教練,約好下星期一,多謝樓上嘅多位媽咪們的意見!
之前果間仲有一堂都打算放棄啦!
想仔仔一開始學就可以有興趣,始終跆拳系要長期練習,選錯教練都比較麻煩.

複式洋房

回覆 JOANNEMOK 的帖子

可否介紹給我.thks!

JOANNEMOK  有關資料已send去你留言板,你睇吓啱唔啱啦!  發表於 12-6-20 16:18

大宅

JOANNEMOK 發表於 12-6-19 14:03

你好啊!我仔都是快4嵗啊,想學跆拳道,麻煩send d課堂資料俾我啊~~thanks a lot!

JOANNEMOK  已PM比你!  發表於 12-6-26 09:08

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我都想要資料, 可唔可以send埋俾我, thanks

JOANNEMOK  已PM比你!  發表於 12-6-26 09:08

大宅

樓上幾位媽咪們嘅資料都好好,希望你D嘅小朋友都學的開心!

首頁

尾頁

跳至