夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

之前老公有產後抑鬱, 原本佢就係唔鍾意小朋友, 不過我話點都想生一個, 年幾前我地個囡囡出世, 出左世之後, 有好多我地unexpected既野, 每晚都瞓得唔好, 番工無精神, 其實囡囡都好乖, 但老公連囡囡喊下都會覺得煩躁, 加上62既病, 成日出入老人院。直到兩個月前62 passed away, 我以為老公會輕鬆D, 但係62原本做開既工作, 要99跟尾, 面99當然唔識做, 要老公做, 99負責交文件, 好多時番到屋企老公見到囡囡都會錫下攬下, 但囡囡痴身同佢玩, 佢就覺得好煩, 唔想囡囡痴著晒, 99又要佢做文件, 好多時佢都會同99嘈, 但唔做99又覺得無交帶, 點都等人地搵到人頂先。

自囡囡出世後, 老公久唔久就投訴我顧住個女, 無理佢。其實我地每星期都有二人世界食飯, 不過佢覺得每個weekend都要同囡囡番PG, 或節目都係就個女, 佢就覺得無左自己既生活, 但係唔理個女? Weekend跟本就無人湊。

今日又唔知發咩神經, 交租我唔記得入錢去佢ACCOUNT (咁多年第一次).. 佢就發卑四話下次要我自己入, 比番個責任我, 我都無所謂, 既然佢唔想入, 我以後星期六特登一早去BANK入都無問題, 我只係話一次唔記得姐, 講責任, 屋企有好多野都係我負責啦.. 出糧比工人、囡囡報校、囡囡食物、囡囡病左.. 佢都無理.. 近派話去旅行要幫囡囡&99攪passport, 幫工人renew contract, 買flight ticket, body check.. 全部都係我做..一句都無煩佢.. 我做咁多野佢都唔appreciate我.. 我第一次唔記得入錢攪到佢彈票就發我卑四? 真係想問佢..”你無野呀?” 你話我顧住個女唔理你, 你又有無為我做過D咩氹下我?! 我唔理個女.. 又邊個理佢??!

頭先我問佢, 你有咩想我負責既, 不如一次過講.. 唔洗你咁辛苦要做咁多野.. 點知佢話: 我想一個人生活可唔可以呀?! 我答佢: 我唔識答你呢個問題~~`

我對住佢有時都好辛苦~ 佢話有時放左工都唔想番屋企對住我地(99, 我, 囡, 工人).. 咁我又何嘗唔係唔想對住成日黑面既人呢?!

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

回覆:老公話想自己一個人..想離開呢個家~

唉,男人!
有時可能女人都有呢個諗法但一定唔會講出口

lochan116  我係其中一個女人, 我有時都有呢個諗法, 但講唔出口.  發表於 12-5-25 15:02

男爵府

其實我好想講..我都好辛苦, 屋企大部份既支出都係我 (因為我搵得比老公多, 而且佢仲有LOAN, 但佢又成日買野都千千聲唔手軟).. 每次姐姐放假, 我就要照顧阿女既飲食、換片、換衫, 每次出街佢同99見到我周屋轉準備阿女D行裝, 食物, 佢地都唔會幫手同阿女換衫.. 仲要話我攪咁耐?! 大老..我自己都未裝身, 你地兩位就睇TV打機?! 我嬲但又費事出聲, 一出聲老公又會發卑四~~

每日放工回家我全晚比晒阿女.. 陪佢玩, 講故事, 連我呢個TV迷都唔再睇TV.. 到阿女瞓左我先有少少私人時間, 話上FB睇下野, 佢就話我阻佢打機、上網.. 即使做公司野, 佢都吹3吹4~ 除左阿女之外, 我真係感受唔到呢個係一個我想回家既家~ 我有病有痛.. 佢就叫我睇醫生, 唔好野到個女.. 問侯一句都無~

財政上幫唔到我.. 仲成日埋怨我.. 生完收唔到個肚.. 就成日話第時唔要我唔好問點解?! 有咩節日都係要我安排節目.. 佢係會買禮物比我.. 但每次都係介子、手練..但我跟本就唔鍾意呢D野.. 我寧願食一餐好既都唔想徙錢帶D野係手..

佢幾時開始唔愛我呢?

大宅

我只可以講,大部分男人都係廢柴!

fafacat  mostly right, partly wrong.  發表於 12-6-15 22:46
maoball    發表於 12-5-29 10:48
joycehang41010    發表於 12-5-25 03:18

禁止訪問

別墅

引用:我只可以講,大部分男人都係廢柴! +

原帖由 cosechan 於 12-05-23 發表
係, 眼見周圍都有, d男人

男爵府

係..佢係唔鍾意小朋友, 但當年佢為左我都同我生一個, 依家阿女都出左世啦, 無得番轉頭, 仲咩仲要成日講住呢?! 佢可能為左佢一句: 我一早同你講唔想生, 而將所有責任推晒比我.. 佢可能為左自己買貴貴既野都得..但阿女洗費$1都唔出, 佢真係好自私.. 又ESCAPE..

我唔期望佢會改變, 但唔好成日恐嚇我..話有一日會走, 會無左佢.. 想離開呢個家.. 唔通佢唔想再為我做點事?!

fafacat  叫佢係就做, 走就走遠D!  發表於 12-6-15 22:49
chacha1211  放佢走啦~不中用既男人!!!我覺得佢無左你會驚d喎! 你唔好比佢大到呀  發表於 12-5-25 20:00
wbrenda  最緊要, 你能否負擔一切呢? 可以的話, 請別令自己受罪。  發表於 12-5-24 23:10

大宅

好多男人做了小小事便覺得做了很多,對個家有好大供獻,做女人真係唔做期望老公幫到手,肯做小小,已經好感恩啦!加油!

男爵府

引用:其實我好想講..我都好辛苦,+屋企大部份既支

原帖由 Vijoyce 於 12-05-23 發表
其實我好想講..我都好辛苦, 屋企大部份既支出都係我 (因為我搵得比老公多, 而且佢仲有LOAN, 但佢又成日買野 ...
一句講晒!你老公好自私!佢根本唔想小朋友出世!

男爵府

引用:係..佢係唔鍾意小朋友,+但當年佢為左我都同

原帖由 Vijoyce 於 12-05-23 發表
係..佢係唔鍾意小朋友, 但當年佢為左我都同我生一個, 依家阿女都出左世啦, 無得番轉頭, 仲咩仲要成日講住呢 ...
如果佢咁自私想離開呢個家,呢個男人要唔要都擺!你可以養活自己同個女,唔需要受佢氣!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

就算幾唔想,佢都已經做佐人哋老豆,點可以咁無責任心,靠唔住嘅男人不如靠自己仲好

男爵府

我真係唔識點同佢相處,我有咩都盡量唔煩佢,到事後佢又會問點解唔叫佢幫手。永遠嘈都係得佢講,講我唔掂就叫我唔好再講,唔想同我嘈。

男爵府

don't focus your husband, do take care of your daughter. If your husband doesn't like kids in the first place, it is hard to change his mind.
add oil, support you.

TT0710  agree and add oil!!  發表於 12-5-25 17:05

子爵府

BK Milk勳章

橡筋拉得太𧗽會斷,佢唔係吊頸,需要抖氣的。似乎係壓力太大所以爆煲,我覺得你應該俾佢放個假。始終生bb係完全為咗滿足你。佢已經極限了,俾佢休息下啦

男爵府

cosechan 發表於 12-5-23 18:39
同意

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

其實如果可以比個時間,睇下冇左囡囡及你,是否他要的生活!但基本生活費要佢比

fafacat  比你個頭 - no back bone, no shoulder!  發表於 12-6-15 22:51
桐桐bb出生2003-5-5 嵐嵐bb出生2012-7-20

伯爵府

回覆:Vijoyce 的帖子

明白你果種辛苦,你會唔會同老公坐低傾下,話比佢知你有幾大壓力?

男爵府

老公話想自己一個人..想離開呢個家~

哩個男人太自私樓主你要好好愛錫囡囡

男爵府

回覆:Vijoyce 的帖子

你對佢照顧周到,好似湊仔咁,佢邊會長大?恕我老實d咁講,個囡係你話要生之嘛!人地都開到聲話唔想要囉,你而家想佢做咩先?負咩責任先?邊個搵錢多邊個搵錢少你一早就知嫁啦,咁你而家埋怨你要俾大份做乜呢?

諗請一點,日子好過點,天天數佢既不是,計算邊個付出多d,乜你會開心咩?

對眼向前望,望多d自己同個囡,佢咁大個人,江山易改本性難移,點解係都要人地改變呢?乜你唔係一早中意原本既佢咩?

冇人可以令你開心/傷心,一切只因你點諗!

人生漫漫長路,個囡仲咁細,諗吓點先至自主地活得開心,會唔會好過d?

pollytopig    發表於 12-5-30 12:43
pollytopig    發表於 12-5-30 12:40
joycehang41010    發表於 12-5-25 03:20
sandrahmt  講得好啱,但係自制能力要很強.  發表於 12-5-24 13:55
doraemonking  同意, 開心/唔開心既根源係出於自己內心, 但依樣野唔係人人咁易都做到  發表於 12-5-24 10:42

男爵府

回覆:Sharon886 的帖子

你可能覺得我既留言唔啱睇,不過我係過來人,無論親情、友情,同愛情上都受過重傷,迷茫過好多年,而家有呢個睇法,係要留一線俾自己,保護自己,留返正能量俾自己去面對將來!

首頁
12345...7

尾頁

跳至