興趣嗜好

跳至

首頁
12345...22

尾頁

別墅

MiniCooperS 發表於 12-5-12 18:42
回覆 大白豬 的帖子

有D係香港的書店買﹗例如︰Book Castle
淘寶有咩書店介紹呀? 唔該 :)

大宅

回覆 回覆:咩咩聲(仔仔)的帖子

當然得喇!
我就鍾意買!有時你同佢睇一次,佢未必鍾意睇。佢突然有一日會鍾意,會日日都想睇!

大宅

回覆 回覆:sosolam的帖子

其實我都買過幾間,都幾好的,一般佢地都係賣廠的單尾,質素都可以的。唔同的書店,賣的書都唔同,好睇你地想要咩!
介紹...你pm我喇,我唔想係度post。

伯爵府

畀面勳章

我都係鍾意買書,尤其係繪本,我自己都愛不釋手

我仔仔而家又係2.5歲
睇到D笑位,佢都識哈哈笑~幾驚喜下

我仔仔都好鍾意睇莎莎系列,毛毛佢就麻麻地~ 英文書SPOT 個只狗狗系列佢都好鍾意
繪本
大頭妹,小金魚逃走了,佢會睇到哈哈笑
南瓜湯,星月,雖然有D深,但佢又明WOR

大宅

回覆 回覆:MiniCooperS的帖子

minicoopers, can u pm the shops info to me? thx

大宅

回覆 大白豬 的帖子

我唔會主動PM的,我唔想呢個post變成一大串要求我PM的post﹗我仲想繼續分享的﹗
如果想要資料,請主動PM我﹗
希望大家明白...

sayubemine    發表於 13-4-10 16:47

伯爵府

畀面勳章

蠟筆小黑講咩GA?你仔仔鍾意睇嗎?

我的小雞雞好睇嗎?

我屋企人岩岩去台灣玩~我叫左佢抬二十幾本繪本返黎~
一般我都係睇左鍾意先買
我覺得好書一定要擁有~尤其繪本同教養書,睇好多次

伯爵府

畀面勳章

回覆 咩咩聲(仔仔) 的帖子

毛毛系列,莎莎系列同埋另一寫實系列圖書館都有得買
睇左好鍾意先買~
結果莎莎系列我差唔多買齊~仔仔成日話莎莎係佢好朋友
毛毛開始時都OK,之後就冇咩興趣,我都係買左幾本

大宅

回覆 karlilau 的帖子

我的小雞雞幾好呀﹗十分推介俾有仔的家長﹗
都講得幾詳細的﹗仲有導讀手冊的﹗

蠟筆小黑係我個仔最近的最愛﹗瞓覺都要帶埋入房﹗
蠟筆小黑係有三本的...
1. 蠟筆小黑
我覺得係呢個系列的第一本,小黑係支黑色的蠟筆,因為佢的顏色的關係,佢被其他蠟筆排斥。最後其他蠟筆因為爭吵,將本來好靚的畫變得好醜。經自動鉛筆的提點和幫助,小黑和自動鉛筆將變得好醜的圖畫,變成一幅好靚的煙花圖畫。
2. 蠟筆小黑的神奇朋友
小黑係無意中遇上了公車和船,邀請他們開動俾佢睇,佢就為公車畫馬路,為船為海,好讓他們可以開動。回去後他與其他蠟筆分享,佢就帶住其他蠟筆出去,睇吓會到D咩....佢地遇上了高鐵火車﹗為咗令高鐵開動,蠟筆合力畫出一個美麗的城鎮,因小黑畫路軌的速度不及高鐵,高鐵出軌了﹗大家在擔心小黑和高鐵的時候,高鐵到車原來係......
3. 蠟筆小黑找妖怪
小黑的蠟筆朋友一個一個的失蹤了﹗他們認為一定係妖怪將佢地的朋友捉走了﹗最後...竟然只剩下小黑一個﹗小黑十分擔手佢的朋友,小黑鼓起勇氣,出發要去搵佢的朋友﹗佢係枱上有腳印,佢認為沿著腳印,一定可以搵到佢的朋友。佢一直搵到去一個牆邊的破洞,係裡面果然搵到佢的朋友﹗原來佢的朋友唔係被妖怪捉咗,而係被小老鼠請去幫手﹗小老鼠的爺爺病咗,好唔開心,小老鼠希望可以畫靚的畫來令爺爺開心,後來因為小黑的到來,終於畫咗一幅令爺爺開心的畫,睇完之後,爺爺就含笑而逝.....

大宅

呢本係學校借的!阿仔要一睇再睇﹗

伯爵府

畀面勳章

多謝你細心推介。我決定左買黎睇下。希望仔仔都鍾意。
以下幾本我係圖書館借。仔仔都好鍾意。可以試下睇下

LeeCC  我有米米日記全套,阿仔2歲幾到而家4歲幾仲好中意睇  發表於 13-5-22 08:22

伯爵府

畀面勳章

吾好意思。吾記得問你。蠟筆小黑你仔仔三本都鍾意定鍾意其中一本。故事原意他理解到嗎?謝謝

大宅

回覆 karlilau 的帖子

我剛問佢...佢話三本都鍾意,不過最鍾意係<蠟筆小黑>。
明唔明...<蠟筆小黑找妖怪>可能會有D唔明﹗
其實佢明唔明,好睇我地點同佢去解釋﹗只有我地大人先了解故事的意思,我地係講故事之餘,最重要係同佢講故事的意義﹗

起初我個仔話唔鍾意小黑的,但其實故事裡的小黑係一支好乖的蠟筆,我就同佢解釋~~~

伯爵府

畀面勳章

好。等我試下買黎睇下。多謝推介。我都買左本最新繪本有關二性好既再話你知

男爵府

大宅

thanks for sharing, it's very useful!!!

大宅

繪本最近買了幾本
1.大頭妹
2.100層樓的家
3.地下100層樓的家
4.彩虹花
5.是誰嗯嗯在我的頭上

小朋友都好鍾意

毛毛同莎莎系列就一般鍾意, 米米同新雅幼兒系列圖書就好鍾意

大宅

呢本的故事好有趣,講長頸鹿的頸點解會係長的!

fasic88  i've once borrowed it from Library.  Quite interesting!  發表於 12-6-28 11:02
babyislove  我阿仔係長頸鹿迷,我都要買呢本。thx  發表於 12-6-14 12:00

大宅

回覆 回覆:wingchau721的帖子

毛毛的中英對照版係我書展的目標!另外你提及的第2,3本,我都有興趣!

大宅

之前係台北誠品見到,唔記得買!小朋友應該會興趣的!
商務書局用匯豐信用卡有折﹗

首頁
12345...22

尾頁

跳至