少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

SandraLo 發表於 14-10-30 23:40
japoton :
淨係扭、哭鬧嘅發脾氣係要 ignore, 但如佢講得出不滿嘅原因, 你可照正常答問, 平心靜氣咁答佢, ...
sandroLO

好似今朝咁我同佢換 校服, 佢又無啦啦喊曬扭計話唔著冬季條褲, 佢一路喊一路話條褲僧柯濕, 我話唔關條褲事, 係係在學校不小心, 我抱佢toliet 帶佢柯一次, 我話小心柯就無野, 佢不停話唔要著, 又話唔要我, 唔刷牙, 我話你再話唔要媽媽 我就走, 佢都話唔要我 , 之後我即刻咩手袋叫姐姐同佢刷牙, 送佢返學, 佢好驚追出黎唔比我走, 我就叫佢馬上同姐姐刷牙, 因為佢真係驚我走左去, 所以乖乖刷牙, 又好似當無事發生, 其實咁做我有沒有做錯呢?
我已經平心靜氣咁答佢, 解釋埋比佢聽了

大宅

sandroLO

你好 , 之前仔仔4歲時經常因好小事就發脾氣, 用了讚你方法,經過了2個多月每天係佢未發脾氣就讚定, 問題已經改善了, 現在我也會有時keep 住讚佢,謝謝你的意見

現在第2個問題係做功課時唔太專心, 我不知是否因學了公文數差不多9個月,經常重複又重複地做練習,所以他對數學特別專注不夠, 我想請問怎樣做可令他專注力好一點呢?

大宅

SandraLo 發表於 15-1-9 22:23
japoton :
會的, 如巳懂便會悶, 悶便自然不想做, 不想做就當然會不專心和做得不好了. 如果其他科並沒有不 ...
sandroLO

我都考慮緊轉換其他方法學數 , 但我想請教下, 我仔仔現在時不時會用命令形式我去幫他做事, 我話你咁無禮貌我唔會幫你的, 之後佢就發脾氣, 如問題在街上發生. 我會一聲也不出行得好快, 唔等佢, 唔拖佢, 他就會好驚好快急步跟住我, 佢會不停叫媽媽等埋我, 我就停下, 問佢知唔知錯, 其實我咁做正確嗎? 有什麼方式比較好呢

謝謝你

大宅

SandraLo 發表於 15-1-12 22:21
japoton :
呢個方法當然唔好啦!相等於佢做初一你就做十五, 佢冇禮貌你就用唔等同唔拖嘅方式嚟罸佢, 但又冇 ...
知道了, 但係唔係引導他跟我講一次之後, 就即讚, 還是等下一次機會佢說話有禮貌我就讚呢

大宅

sandrolo

仔仔4歲我發覺一話佢, 佢就貪口爽話返我轉頭, 我如何做好呢

大宅

SandraLo 發表於 15-1-20 22:27
japoton :
有冇例子?
好似我叫佢做功課,佢就話我唔鍾意你, 媽媽好衰 , 我唔想做, 我就會同佢講媽媽現在入房, 你做完拎入黎比我檢查, 佢又乖乖地自己做

大宅

SandraLO

仔仔 4歲半 , 好大脾氣一唔鍾意就發脾氣, 我已經同佢講你發脾氣我唔會理你, 你發完脾氣再同我說, 佢之後同我講知錯, 但 轉頭又係咁, 我應該點做, 是否用讚的方法

感謝你

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

用 一排好了 又 停, 因好了, 但最近又係咁

大宅

SandraLo 發表於 15-6-17 14:38
japoton :
查實任何人都須要被讚, 只差多少, 好的行為相信也有不少, 不妨持續讚以確認........... 也給他知 ...
知道了, 謝謝

大宅

SandroLo

仔仔剛小一,但我發覺他越黎越難教,道理又請過,打又打過,罰又野過,因為之前姐姐湊從小湊到佢6歲,現在轉了新姐姐佢成日蝦姐姐,仲打姐姐,又唔聽姐姐話,我話他又駁我咀,叫佢沖涼做野一定唔會即時做,做功課又慢慢做唔專心,我真係唔知點教,總之好像升了一年班就naughty 了好多,可以點做,
在學校老師話佢喜歡用言語話同學仔,我真係唔知點教,我已經同佢講佢再係咁我只好帶佢去警察局因為佢好驚警察的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊