少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

DEAR SUPER SANDRA,

HI 因事態嚴重, 我可能9月要quit左份工去帶小朋友返k1, 請解說:

我有對孖仔3yrs, 大孖正常發展, 有溝通有笑有哭有商有量, 細孖好有性格, 工人姐姐亦都對他照顧周到, 係一個港孩!!! 細孖對唔鍾意既事情, 只會黑面發皮氣掉野打人唔同人溝通,我懷疑佢有情緒病.

e.g. 1 飲完支奶黎手就掉左個奶樽, 真係想一把二手把打佢(當然無打過啦, )!!
e.g. 2 細孖夜晚唔刷牙, 我無佢付, 試過一次強迫佢刷, 一路CRY一路刷, 但刷完又無野, 無發皮氣, 我唔可能日日用強迫方法, 我覺得佢係LAZY.

因黎緊9月可能無工人姐姐, 佢無得發皇子病,我應該採取咩方法去改變細孖呢??? 其實有時大孖都會compliant 細孖?? 我唔識處理, 請指教!

另外, 我要面對返k1問題, 因之前返過幾個月N1 & 興趣班, 跟本佢地(twins)都好好好怕羞, 只有cry, 同要我抱, 唔肯返學.......黎緊9月k1無得話唔返, 如果我係一對一既, 我都有信心, 但係我要一對二, 2個都話唔返, 一講返學就cry, 大孖好d問我可唔可以陪佢一齊返, 但細孖完全係超出3yrs人仔既思想, 唔鍾意老師, 又話要係屋企(=要自由), 我覺得 細孖認為返學比人管 & 要佢合作, 佢知道無得做皇子.......真係多得工人姐姐3年的仲! 我可以點收科呢?

子爵府

好媽媽勳章

SandraLo 發表於 12-5-10 23:27
kk2008 :

第一次有人咁叫我!

細孖語言方面係有問題, 我都觀察中, E.G. 昨晚想玩哥哥的新玩具, 我叫佢問哥哥, 細孖有問(哥哥可唔可以借比我玩5分鐘), 到今朝一起身, 細孖又話要玩哥哥個新玩具, 我叫佢自己問, 細孖叫我問(想CRY, 說: 媽咪問), 我幫佢問哥哥, 但哥哥又要細佬自己問先比(已經示意再自己問就比佢玩), ENDUP細孖都係唔問, 嬲同想cry (鴨咀) 覺得好受氣&受委屈.......之前N1老師話佢唔係有病(自閉etc), 係佢性格問題, 唔鍾意服從, 叫佢唔好走, 就特登走來走去.

其實昨晚玩哥哥新玩具最後都唔想比返哥哥, 想據為己有, 話玩5分鐘, 又5分鐘, 呢個位我真係唔知點做???? (請指教) 如果我係佢手上自取返比哥哥, 佢實發顛, 佢已經想掉左去, 唔比返哥哥, 最後我見佢放左係地下, 我一手抱起佢, 等佢無得keep住個新玩具, 又爆cry.

我有時鑽細孖 e.g. 細佬你學野好快.....跟住大孖就問 我呢?....我話哥哥都學野好快, 我咁回答恰當嗎? 細孖好似唔開心我又讚埋哥哥

另外, 細孖經常回答(我鍾意ma) (我唔鍾意ma), e.g. 發皮氣, cry...我問點解要咁做 (佢咁答我應該點做呢) 再同佢講道理? 好似好羅梭....

please help

子爵府

好媽媽勳章

SandraLo 發表於 12-5-13 00:20
kk2008 :

孖b 嘅頭號問題係會「比較」, 所以兩個一齊嘅時候, 你都要小心用讚, 避免只讚一個, 另外, 「學 ...
Dear Super Sandra,

睇左你另一個post 教人點讚, 發覺自己常常犯錯, 我係用左有條件的讚, 我現在留意緊自己的說話, 發覺 無條件的讚 雖然係好simple, 但到實踐既時候原來好難, 因為講既句子來來去去都係果幾句, e.g. 你好乖呀, 你好叻呀, 你做得好好........我真係得呢幾句, 請問可唔可以教下我多d例句點讚? 我講完 你好乖呀, 之後又唔小心再講左一d長編既道理, 唉! 可能本身自己講野都唔叻, 定還是simple既讚就足夠呢?

應用技巧

(1) 讚要盡情
讚要真心、開心、冇保留同唔可以有條件(condition)或即時翻舊帳,即係可以話:「嗱,乖啦」、「唔打人就乖啦」 (有條件的讚,表示打人就唔乖),或者「咁先至乖架,之前咁咁咁咪唔好囉!」(翻舊帳話佢之前唔啱),咁就唔算係「真」心讚,因為你依然有話佢!

另外, 有d事情係一定要做,e.g. 臨訓前刷牙, 細孖話唔刷, 呢類唔可以等有後果(即蛀牙)先要佢做, 咁可唔可以強迫佢做呢?

請指教!!

子爵府

好媽媽勳章

Super SandraLo,

我睇左點讚既post, 跟住做好work!!!! 不過我個細孖唔知係比工人就慣定天生性格問題, eq好低, 有咩不滿唔講唔出聲只係黑面同發皮氣粒聲唔出, 一唔開心就掉玩具/掃低chair

EG 1 我放工返到屋企第一時間去toilet洗手腳, 佢會好大力不停怕toilet門, 要我快d出返黎.

EG 2 細孖唔自己食dinner, 要食cake/麵包, 我唔agree, 只有發皮氣, 我ignore佢, 佢又死死地氣行黎我身邊, 但又唔講野又唔表示要食, 抱他上chair比碗筷佢又唔食, 又倒亂table d野, 我最後抱住佢自己一路食一路唔比佢攪事, 如果他想食就捉住我隻手去夾餱放係佢個口, 我試過引導佢出聲講出要求, 但都失敗

EG 3 大細孖同我玩緊, 類似玩反應果類GAME, 大孖想拍我隻手 我要避開, 細孖怕我痛, 就大叫大CRY唔比大孖打我.

平時我用讚對佢係work既, 佢係有飄飄然, 只係表達能力同eq低(平時講說話係清楚句子), 為左佢我下個月做全職媽媽, 我應該點handle & 改變佢唔肯出聲既行為? 我覺得佢唔識表達自己, 收收埋埋type.

另外, 我問佢點解要咁樣做, 佢會答: 我鍾意MA......, 我會解釋比佢聽, 但他會反駁: 我唔鍾意xxx(對的行為), 我要xxx(錯的行為), 唉! 其實3.5yrs人仔都明白是非, 應唔應該解釋?

子爵府

好媽媽勳章

SandraLo 發表於 12-6-24 22:28
kk2008 :

我覺得你不能單是猜測細孖表達能力同eq低, 保險d 應該要帶佢去做個語言能力的評估, 一般言語發 ...
Dear SandraLo,

例二嗰度, 你係点引導佢出聲講出要求但失敗?

我會問佢係唔係想食飯? 係唔係想食魚? 係唔係想食xxxx? 睇佢反應估到佢想點之後, 就叫佢講出黎, eg佢想食蔥, 我會夾住d蔥問佢你想咩呀? 係唔係想食蔥呀?.................但係佢都係唔肯講, 捉住我對快子把食物放入口, or點點頭表示要食

另外, 我唔係唔想帶佢去做評估, 而係我3個小朋友分唔到身, 佢地9月返k1, 想睇下進度如何, 會唔會太遲呢? 有無書or網站可以教家長點樣去引導呢類小朋友表達情感?

子爵府

好媽媽勳章

Dear Sandra,

我睇左,最尾寫注(待續)個扁,對嗎?

子爵府

好媽媽勳章

Super Sandra

我之前問過你有關我對3.5歲twins問題(我要照顧三個仔無人幫手),我無返工自己湊左兩個月,人都顛,之前工人仲䃶左佢地,加上我又心急想教返好佢地,所以日日都打罵他們! 而家好後恢,唔知點收科,又要做家務,真係身心疲倦!

我一直都有用讚 but+打罵,用唔到/唔識用ignore…我對仔既問題其實來來去去都係一般港孩問題,但我想請教点讚
1) 我應該同時讚曬兩個仔嗎?
2) 可能我又要做家務,一有時間讚(即未曳之前)我就好似背書甘講四五樣……eg 哥哥好乖喎 無打人 無大叫 出街無周圍走 自己刷牙 去次所wee wee…… 甘樣讚有效嗎? 日日讚,但係到現在都無咩改善
3) 承上題,其實我唔識分 行為&能力, 唔用尿片去次所wee 我又讚,自己食飯唔駛餵又讚,自己刷牙又讚,自己著衫又讚,收拾玩具又讚! 我有無讚錯? 可否具體講下邊d可以讚一,邊d 唔駛讚。

謝謝!

子爵府

好媽媽勳章

Super Sandra

令我打/罵他們的事情多的是,我目的係想即時stop佢地

eg 1 老大成日手多多, 佢經過細佬身邊手多多打下細佬,有時會用力cool住對方條脛;

eg 2 一見到對方攞住自己鐘意既東西,但又唔係私人物品,例如一張pizza hut傳單,二話不說就去搶+尖叫+大咸,繼而相方打交大叫大咸,我同佢地講道理唔聽仲反駁話要大叫架要xxx 唔可以xxx,總之同我打對台

eg 3 佢地三個成日爭要我,我同時間唔可以抱曬三個,甘佢地就打我/大叫/蚊我頭髮

另外,我發覺細孖好鐘意touch我個胸,好似好好奇,佢又成日食手指,食玩具,將某些字調轉左講 例如我叫佢行d 佢就向前行,遠d近d, 多d少d, 佢都講錯(理解錯左),同埋有潔癖,玩及印仔整dirty左手仔又發顛,少少事都怕危險但係落街自己走左去又唔怕(我覺得佢好大膽),係唔係有問題?

子爵府

好媽媽勳章

Sandra,

請問如果細仔4yrs同大仔6yrs玩,用手扮槍打哥哥,哥哥好嬲起腳大力打返弟弟, 我應該點處理? 因為呢類爭執每日都會發生幾次,哥哥因少事而出手打人 大發皮氣!

Many thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊