婆媳關係

跳至

首頁
12345...97

尾頁

大宅

我之前我喺度呻過99叫我唔好去產檢又要陪她去旅行,我最終按我原定計劃自己番咗香港,點知惡夢一觸即發

話說99知道我一定返香港,她即時縮短她的旅行探親之旅,返咗去她的基地-北京,呢個行為殺62一個措手不及,所以62以"好意"一定要99落深圳然後要我上去同她住一排俾她照顧我,(她們已經賣咗香港間屋),我一到香港嗰日就不停以慰問形式打俾我但事實係言談間不斷迫我上去。一開始係99迫我咁做因為她要討好她老公,我唔賣帳喺咁話我坐完長途機好攰成日嘔唔舒服,再問多幾日我已經冇辦法,格硬話自己血糖偏高要跟餐單食嘢,99冇我辦法,62出動再過一日又提,我又搵藉口話過關人多最近菌多怕被傳染再加上我真是好攰,點知他二話不說話派架車呢接我上去,唔存在過關同人迫的問題,又話深圳間屋大(事實真是好大),依家冇人住(因為99依家退休痴住62喺北京)冇菌又話空氣流通過香港多多聲唔會有事,我真係冇哂藉口,依然話好攰。
點知62琴晚send咗個msg過泥話:

「點都好我主意都係要你99去深圳睇睇間屋,開下窗通下氣,你
到時"有時間"的話多D聚一聚,住下就最好唔住都冇壞,等99煲燕窩、蟲草、海參呢D同血糖冇關的補品你食,大家一家人你有咗唔可以淨係你呀媽的責任我哋都要負責照顧你,走動的問題你打俾xx安排一架車喺你屋企樓下接送你就得嘞」

雖然62講的說話好漂亮,但他是令有目的的,而亦都係咁令我唔知點算好。要先交代下背景先可以講落去

我同C6 -十幾年前已經因為讀書過咗澳洲,C6比我更早,加上62喺大6做生意關係c6等如一直同呀媽住亦可以叫冇乜點同屋企人住過。我同C6拍咗好耐拖亦住埋一齊好耐,舊年年尾被99迫結婚

99 - 口未遮攔,唔經大腦鐘意講乜就講乜,成日以為自己係"醫生"說穿了就係c9一名,但因為62的關係再加上大6跟紅頂白,個個俾面,就算她話人係狗(假設),D人都只會講係嘅係嘅,形成她更加目中無人,講是講非,有她講冇人講,總之難聽講句就是一名八x,有咩唔滿意就潑婦駡街,c6丶62都怕咗她,唔會同她嘈,只會由她發難。

62 - 非常聰明的生意人,交際圓滑口才了得,譬如他個司機每日有8個鐘休息,但如果他夜晚有飯局他會叫司機返去瞓覺,他差唔多收工先叫個司機開工,臨近新年他話司機都係人,一早俾他返鄉下,寧願自己揸,對下屬好好,司機都有萬6蚊人仔一個月!每年仲有花紅,所以個個下屬為他賣命,好錫我同C6。唔會同99起正面衝突,他只會對99表面功夫做足但唔會真是理她,譬如99去北京探他,他夜晚照帶她去晚宴但一食完飯就即刻叫司機送她返屋企,62自己就會好夜先番,就連禮拜6丶日都唔例外會一整日搵藉口出去

(我個人覺得):因為62根本唔會頂得順99,c6細細個62已經因為工作關係成日要travel,根本冇真係同99一齊住過,所以當62知道自己要station北京之後,就安插99喺深圳高薪厚職做"醫生",當99舊年退休之後,62唔想同99住,就叫99喺深圳等出退休金(奇怪係退休金一般即刻出但99等咗差唔多半年,我現在開始懷疑62同間公司夾埋),終於等到出退休金99一定要去北京同62住,62即刻說服99要照顧c6(成三十歲人)叫她去澳洲,99想順她老公意就迫c6同她搞移民(好彩我諗到個絕世好籍口停咗呢個計劃)

所以今次他們要我上深圳,好明顯係62想放假因為他已經同99住咗三個月可能開始頂唔順,坦白講點解我咁苦惱係我唔知應唔應該幫62呢個"忙",我自己當然唔想risk我自己甚至肚裡BB的健康上深圳,但62今次迫得好緊,如果99真係去咗深圳我唔去就好唔俾面,又唔似一個新抱應有的行為再加上我深知99真是超級難頂,當年同她喺澳洲住咗兩個幾月,她一走我即刻要睇心理醫生睇足四個course,有晚c6飲大咗番嚟半講笑話如果我現在跳落去你記住同人講係我呀媽迫的。但是如果我去,我同99冇嘢講,她煮的嘢我又唔啱食,終日你眼望我眼唔知點咁,我驚幾日我都頂她唔順會動胎氣

懇求各位俾D意見,我真係進退兩難

bebe12hk  支持!支持!支持!支持!  發表於 12-6-18 20:57
ailHO  大家太肉緊了....支持您呵 >.<  發表於 12-6-1 21:51
菜菜媽  A. Yin, Fullly support you, waiting for your good news   發表於 12-5-31 14:32
melmelyan  支持你,你唔可以同其他人呻已經好辛苦,唔黎BK透下氣既話對BB同你都唔好  發表於 12-5-31 11:47
yanyan1018  支持你呀!唔好嬲我地班jm la,繼續update 等我地知你近況啦!  發表於 12-5-30 23:45

男爵府

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

唔解為咗62怕咗同個老婆住而要自己受苦,你幫得62幾多!一味推,叫你C6搞掂佢父母,千萬唔好心軟而令自己同BB受苦!

大宅

其實睇醫生係香港睇架嘛,生又會係香港生,上左去咪好麻煩囉。。

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

你say no 嘅唔通佢綁你上去咩! 下次佢再打嚟你比個電話比你parents聽啦,daddy mommy一定可以幫你推嘅!
有d野你62無論講乜都好,只要你mommy一個NO, 佢係冇野好講嘅!

大宅

回覆 奶油B 的帖子

唔係呀!我喺澳洲生,我返香港主力係買BB嘢。
99之前已經叫我唔好去產檢返嚟陪她旅行

侯爵府

你老爺咁有錢點解唔係香港租間屋俾你99住?
咁佢得閒咪燉下補品囉, 叫佢自己一個住, 唔好同佢一齊住
間中先食個飯

大宅

fairyfloss 發表於 12-4-28 18:59
唔解為咗62怕咗同個老婆住而要自己受苦,你幫得62幾多!一味推,叫你C6搞掂佢父母,千萬唔好心軟而令自己同 ...
唉!C6依家遠水不能救近火,他前幾日已經狂幫我檔,直頭同6299講你哋點夠人哋呀媽照顧得好吖,62即刻話就係要你呀媽(99)接手,唔好俾親家咁辛苦,C6即刻..............冇嘢好講,加上我真係唔知再可以用咩藉口推

大宅

allah 發表於 12-4-28 19:16
你老爺咁有錢點解唔係香港租間屋俾你99住?
咁佢得閒咪燉下補品囉, 叫佢自己一個住, 唔好同佢一齊住
間中先 ...
係99死都要黏住62(99成日聲淚俱下話咁多年屋企都三個成員三個地方住),再加上我只係返嚟二個幾禮拜,要趕返澳洲產檢,所以未返之前99叫我唔好去產檢要陪她去旅行

大宅

angieody 發表於 12-4-28 19:10
你say no 嘅唔通佢綁你上去咩! 下次佢再打嚟你比個電話比你parents聽啦,daddy mommy一定可以幫你推嘅!
...
咁樣會唔會好決絶?因為表面上他們不斷諗辦法幫輕我呀媽

大宅

回覆 回覆:A.Yin的帖子

所以就係要比你daddy mommy 同6299講,唔駛自己出囗嘅。你mommy話“我想我個女日日痴住我,唔想佢去大陸,自己都唔鐘意去大陸”,咁直接得黎,又唔怕得罪啦! 就算係嬲,都唔係嬲你!

珍珠宮

畀面勳章

講得白D: "我返黎主要想陪下爸爸媽媽,所以真係唔去深圳啦,而且99都想多D陪62,我點好意思霸住99呢?"

子女陪父母,老公陪老婆都是天經地義的事,我諗你62好難繼續堅持。

lxq1076    發表於 12-5-22 11:53
sitab    發表於 12-5-2 10:46
hoiching930    發表於 12-4-30 13:44
oni2    發表於 12-4-29 12:31

大宅

其實你唔去係唔需要俾理由佢地架喎
唔去咪唔去囉
你都頂唔順你99,仲要上去受苦,點都講唔通啦
對自己好D,企硬少少,真係唔洗再諗藉口推架
個老婆係你62自己o既,無理由要你去頂遮

大宅

多謝各位留言,我已經輸咗了,我琴日喺度發洩完之後再次表達我唔想去但他們根本無理會,因為99今朝失驚無神打嚟已經搭飛機喺深圳,
"安排"好我星期二上去住幾日,我話下我真係唔想去,她即刻發爛話我都番咗來你都唔過嚟呀?我已經冇嘢好講。

62十分鐘之後就打嚟幾次不過我堅持唔聽因為我已經發咗顛咁炮轟c6,我現在被迫到連BB都唔想要了,我好痛苦呀

大宅

唔好咁激動..其實如果係我我一定唔會去~咪同佢講咁難得返HK可以見下自己DADDY MUMMY,,點解又要你返去~?遲D返返去生又冇得點見啦.

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果係我既話我會坦白D, 好直接同62講:對唔住62, 我真係頂你老婆唔順。上次佢來(澳洲)同住咗短短2個月我已經要揾心理醫生了!
依傢我只係想陪下爸爸媽媽,買BB野就會返澳洲。
希望你睇諒。
收綫!

大宅

既然事情發展到咁,咪継續迫c6自己處理同應对6299!!!樓主自己在香港好好同媽媽聚下!其他乜都唔好理!大肚婆根本大晒!依家呢d咁簡單局面都處理唔惦,將來bb出左世99要飛黎同你住/搶b湊/奇怪湊b方法,咪仲大件事!

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

我係你我會話屋企老人家有事,唔可以行開。佢鐘意點都好,再逼就改機票番澳洲。佢老公同你C6都唔想見到佢,冇理由要你去送死!
到時你係唔上去佢至多咪發賴咋!你咁好話要理佢感受,99並唔係你嘅責任。

別墅

不如即刻返澳洲啦,唔駛再夾係中間,可以安心安胎

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:angieody+發表於+12-4-28+19:10+你sa

原帖由 A.Yin 於 12-04-28 發表
咁樣會唔會好決絶?因為表面上他們不斷諗辦法幫輕我呀媽
我會企硬!直接講話想見多些父母!吾想上去!你末見99,都甘愁又不開心,見到面,你心身理上肯定仲差過而家,何況你二星期後都走返澳洲,甘又何必係尼二星期甘勞碌尼?又香港又深圳又澳洲,你知佢地目的係找你過橋,而不理你實際的需要!甘你都無謂爲尼些人委屈自己呀!保重身體緊要呀!早期真係有好多突發野架!個胎都末穩架!

大宅

中肯少少講!呢家野係順得哥情失嫂意!你老爺甘錫你!你不如暗示話今次ok!下不為例!你都五可以比哂人地食住!

首頁
12345...97

尾頁

跳至