時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

我發現bk內有很多支持梁振英的媽媽,我是其中一位,大家不妨講下原因.
由我講先,雖然有點長.
1. 我相信他有辦事能力,由一個平民家庭出身,能捱到有今時今日的地位,我認為絕非易事,勝過那些紈絝子弟,無事生產,只是一味飲紅酒.
2. 口才了得,我認為一個人的口語技巧能反應他的思維能力,無論各大小場合,梁振英都表現得胸有成竹,說話時自信十足,交待清楚,而且薄具文才,農曆年初,有人為香港求了一支簽,內容有什麼神神鬼鬼,梁一甫出機場,記者便就著問他,他說他對鬼神沒有興趣,只對蒼生有興趣,其實此出自李商隱詩(賈生):可憐夜半虚前席,不問蒼生問鬼神,很巧妙地回答了問題,還把詩中的諷諭暗諷記者.未來幾年,全世界都面對嚴峻的經濟挑戰,一個口才了得,能安定民心的領導人相當重要,因為許多社會動盪都原於恐懼.
3. 做事快狠準,許多現今的社會問題都是由於現屆政府錯判形勢,加上行事太慢,而令事情變得難以收拾,即如雙非孕婦問題,就是現屆政府最初認為為害不太,於是掉以輕心,後來令私院變成既得利益者,現在要徹底解決,阻礙力就會很大.觀乎梁振英面對種種不利傳言,多以快狠準的方法把它們幹掉,往往令醜聞不成故事.
4. 有魄力,我經常有留意他的發言,注意到他是有宏觀的視野,清晰的方向,單就昨天有關雙非的言論,魄力之大,已叫人拍案叫絶,這樣才像一個領袖,不像曾一樣左右顧而言他.
有人說他是共產黨,但我認為共產不一定等於邪惡,正如教徒不一定是好人,況且香港目前的亂局不是由共黨弄出來,而是由貪得無厭的大商人做成.分享暫到此,想聽聽各位媽媽的意見.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

實事求是, 有勇有謀, 唔吹水, 我鍾意~
放下自在

大宅

回覆:cattz288 的帖子

好嘢,有多一個媽媽支持cy

男爵府

佢出身己令我很欣賞,因為唔埋堆,有原則,憑自己能力建立事業,係現今一班只會討福利嘅人嘅榜樣
思路清晰,說話明白,立場鮮明,目前為止無講過普選,無話過23條唔立法,做唔到唔會順口開河......

大宅

回覆:大家講下點解會支持梁振英

想變,唔想唐生將香港送比地產黨!

fannychan88  超級同意  發表於 12-4-17 21:34

大宅

回覆:蝦米爸 的帖子

絕對贊同

大宅

回覆:小茂 的帖子

好嘢,多一個梁粉,希望佢唔會令我們失望。

大宅

因為佢夠強硬, 唔易妥協, 做大位更係要有原則啦, 下下比d人亂事就轉軚點得呀, 好似曾先生咁, 乜都唔做坐係度等出糧好咩

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cy加油

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:支持泛民既唔見哂

原帖由 awah112 於 12-04-17 發表
支持泛民既唔見哂

禁止訪問

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

老老實實, 當初我都唔係支持佢既,
不過當佢係電視面前講, 佢係為全港7百萬人交待,
起碼佢有GUTS過粒缺憾糖,
宜家佢又夠胆反雙非, 明知實有好多政棍學者道德之士出來插佢,
佢都不畏得罪人,
唔撐佢都唔得

伯爵府

畀面勳章

因為佢出生草根,點都會明白我地嘅須要,
加上一個男人係家庭崗位上處理得好,
印象分都加唔少,而且睇佢對答方面,
好多時係處變不驚,態度堅定!

大宅

回覆:clara1975 的帖子

而且我覺得佢講嘢好有魅力,而且言簡意賅。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

三個字!快狠準!

子爵府

2018復活節勳章

思路清晰, 夠硬淨.
Monkey媽媽

男爵府

引用:思路清晰, 夠硬淨.

原帖由 Monkey媽媽 於 12-04-17 發表
思路清晰, 夠硬淨.
成熟,有料,

水晶宮

實力派!講得出做得到,未必做到既,佢唔會亂答應!有誠信有口才,做事快狠準!有魄力,聰明,有遠見,有心!有責任!

首頁

尾頁

跳至