跳至

首頁
12345...31

尾頁

別墅

今日煲乜粥????

我見到嬰兒食譜有呢個topic, 好有用呀, 不如我地四月媽咪會都整番個可以互相分享, 宜家日日諗煲咩粥俾囡囡食頭都痛埋, 以後大家咪可以o係度參考參考囉......

尋日:
三文魚骨+豆腐+昆布 = 湯底
三文魚+豆腐 = 粥料

今日:
甘荀+粟米+淮山+瘦肉 = 湯底
淮山+瘦肉 = 粥料
該用戶已被刪除

Re: 今日煲乜粥????

別墅

cherie,

我想問甜豆係咪只係要裏面d 豆?? 咁咪要拆好耐囉....

侯爵府

瑤瑤食粥仔無日日轉架...次次都係食兩日轉一次...

琴日 ~ 菜心 + 銀鱈魚 = 粥
今日 ~ 雞胸肉 + 西蘭花 = 粥

蛋黃我都係被1/4個混埋d粥一齊食...我覺得個都ok呀...暫時我無諗住增加份量...

該用戶已被刪除

大宅

我都係每日要諗煲咩粥, 諗到頭都痛.........

我都有諗過比 bb 食青豆, 但係要去 "衣" 好似好煩咁.......
所以一般我都係整紅蘿蔔, 南瓜, 薯仔, 菜心, 西蘭花, 翠玉瓜, 節瓜, 小棠菜, 蕃茄等等. 每樣輪住黎煮, 加瘦肉. 不過肉就唔食, 只要味......
蛋黃都有時會加半隻, 隔幾日食一次囉!!

cherie, 我想問甜豆係咪好似荷蘭豆咁架? 同埋銀雪魚係咪買雪藏果 d 呀?

我仲想問, 各位媽咪係朝早煲粥定係下午煲粥, 煲兩餐, 定係每餐煲?
該用戶已被刪除

大宅

cherie,

咁你搣左 d 根, 成粒豆烚, 定係只烚 d 豆豆呀? 我知甜甜地好味, 我都想整比 bb 食.

我試下一朝早起身整粥仔......又要買新鮮送, 個人好倦, 成日都冇得休息. 咁而家我就等個女食完中午果餐, 跟住去買送, 晏少少就開始煮, 咁晚餐食完就放入雪櫃, 第二朝再煮番熱.

咁銀鱈魚係咪買雪藏果 d 呀? 係咪比少少薑, 蒸熟佢跟住拆肉呀?
該用戶已被刪除

大宅

其實我都知道小朋友食多 d 魚會對身體好, 不過我怕麻煩, 所以少整姐. 不過我而家都整多左架........對bb 好冇辦法啦!!!

等我今日都去買 d 銀鱈魚試下先. 但係銀鱈魚其實有冇新鮮架? 我平時就只係整鯇魚腩, 因為容易拆肉, 又鮮甜. 我懶嘛!!

如果煮魚我就會加蕃茄, 等佢覺得 d 味冇咁腥.

今晚一於銀鱈魚, 加蕃茄同菠菜.........好味!!

大宅

各位媽咪..我想問下你地比咁多唔同材料比bb食前..係咪都每樣比佢試食幾日架? 定已經可以日日試新食物? ?-(
該用戶已被刪除

大宅

icic,,,知道啦momomami,,因為意粉仔食來食去食過既都係得紅羅白, 南瓜, 節瓜, 瘦肉, 菜同魚,,所以我仲未比佢試其他野呀..我都要試多d先得,,因為亞囝到而家都唔係食得好好咋,,最多最多只係食到3/1碗, 所以仲未可以當一餐呀 :tongue:

別墅

其實紅蘿蔔, 南瓜同蕃茄都係好有益, 但都唔好俾bb日日食, 因為食得多會面黃, 係睇其他topic d 媽咪話健康院既姑娘都係咁講喎....已經唔係咩都食得, 好果d 又唔可以日日食, 真係煩呀....

男爵府

我發覺諗煲乜粥都好頭痛! 現在有這topic, 會入來睇下,參考下,真是好啦!

kelly現在每日1pm食一餐粥. 多數在10am開始煮(食兩日). 佢好鍾意食南瓜,蕃茄,薯仔...甜甜地!!

昨日食菠菜魚,佢唔係好鍾意食,只食得半碗
今日食蕃茄牛肉鴨腎,佢食左一碗呀

之前放落粥d肉都冇比囡食,今日開始比佢試下!
該用戶已被刪除

男爵府

Cherie&MoMo,

鴨腎洗完浸一個鐘,切碎後放落去d粥囉!朋友話有益就試下咁!

kelly都是食完一碗粥,3個鐘到又可以飲到8oz奶! 我都想知係咪唔夠飽??或奶'引'

你們bb已經出牙啦,kelly重未,出之前,係唔係特別扭計?

該用戶已被刪除

大宅

我睇書講, 話小朋友可能唔中意青菜果陣味. 咁媽咪煮果時可以用水烚熟左 d 菜之後, 再過一過涷水, 咁就會好 d 囉

我試下陣味好似冇咁青, 咁再加番入 d 粥度煲一陣 (最後一個步驟先放入菜), 咁好似真係好少少........唔知係咪心理作用呢??

kellylamyc 寫道:

昨日食菠菜魚,佢唔係好鍾意食,只食得半碗
今日食蕃茄牛肉鴨腎,佢食左一碗呀

大宅

我睇書教可以用雞肝, 煑熟左之後中爛佢

Cherie&MoMo 寫道:
咁鴨腎有咩益呀?? 除o左鴨腎仲有咩對bb有益o架?

首頁
12345...31

尾頁

跳至