家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

1993年買AXA 純人壽保險+SAVING..當年AGENT話供十年..日後可用紅利供..5洗供. NOW 19年LA..目前保單現金價值只有HKD101,400. 少到嚇C人...我每年保費.HKD13,000 保額HKD720,000. 但人到中年..IF CUT 左佢又C. 又怕冇保障..年年PAID HKD13K. IF 有工作沒問題...但如果...過多十年八十我都5知有沒有閒錢來供呢份單. 請教一下...好似我呢類情況應怎樣處理好....上年我呢張單有第二個AGENT成日叫我CUT單..開一張新保單..好奸炸...我都5知點做好...!

子爵府

回覆:大力大力..煩請看看我是否要CUT單

但通常過左供款期幾年就會高過你的供款金額嫁喎,我都係中錢買左份,供十年的,第十三年就會多過我供的金額,希望係真的啦

子爵府

我供左三年啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kakamei04 發表於 12-2-26 13:22
1993年買AXA 純人壽保險+SAVING..當年AGENT話供十年..日後可用紅利供..5洗供. NOW 19年LA..目前保單現金價值只有HKD101,400. 少到嚇C人...我每年保費.HKD13,000 保額HKD720,000. 但人到中年..IF CUT 左佢又C. 又怕冇保障..年年PAID HKD13K. IF 有工作沒問題...但如果...過多十年八十我都5知有沒有閒錢來供呢份單. 請教一下...好似我呢類情況應怎樣處理好....上年我呢張單有第二個AGENT成日叫我CUT單..開一張新保單..好奸炸...我都5知點做好...!

上年我呢張單有第二個AGENT成日叫我CUT單..開一張新保單..好奸炸... <---- D Agent 正一衰人!!

唉!供左成 25 萬,現得 10 萬,你張單有沒有年期!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我都有供呢類單,又係話十幾年後可用紅利對減供。今日先用繳費靈過咗一年嘅數。需要供25年,今年先係第四年!

男爵府

"上年我呢張單有第二個AGENT成日叫我CUT單..開一張新保單..好奸炸..."

大宅

唉,賊船已上,恨錯難返。
不如問定只cut單唔開單要幾多手續費,實則有幾多落袋啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Michelle.Bb 發表於 12-2-27 00:53
我都有供呢類單,又係話十幾年後可用紅利對減供。今日先用繳費靈過咗一年嘅數。需要供25年,今年 ...

這些呃人野一般要供一半年期才能打和!!

捉你個 Agent 出黎鬧爆佢!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

買咗多年嘅保單, 係騎虎難下, cut單又會冇咗保障,
見你所寫嘅係現金價值, cut單應可取回現金價值加已派發嘅累積紅利,
你可以對比吓過往每年嘅通知書, 每供多一年, 現金價值加累積紅利會增加幾多,
保單裏應有不同保單年度的現金價值, 再加將會派發嘅紅利同利息 (你預佢越來越少,比較過往你就會知),
保費減張單會增加嘅價值, 大約可計吓你用幾多買保障,
再check吓如cut 單另買terms(冇儲蓄純人壽保障)要幾多保費,
兩者比較過, 衡量過再決定吧!
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

禁止訪問

大宅

引用:Quote:Michelle.Bb+發表於+12-2-27+00:53+

原帖由 大力大力 於 12-02-27 發表
這些呃人野一般要供一半年期才能打和!!
如果鬧可以解決問題,一早鬧咗啦!宜家真係騎虎難下唯有疊埋心水,係咁一路供落去,供滿25年啦!其實舊年就睇過大力你張post同埋"保險經理不能講的秘密",當時嚇到傻,發覺所講嘅Case好似我買嗰啲,都諗咗好耐,亦都矛盾咗好耐!宜家就做咗這個決定。以後對保險之類,定要更為謹而慎之,非必要而不買,唔好再咁憨居了⋯多謝你大力,論壇有你的熱心分享,係我哋之幸,thanks!

大宅

騎虎難下..呢一句形容得好到不得了...只有中招的人才會感受到..我呢份單要供到100 歲和保到100歲.. ...所以AGENT成日叫我CUT單.
供一份新有年期的保單...佢還用電話做比如...NOW你都5會用大哥大電話..用智能手機LA. 保險公司出產品也要迎合市場..但我一句回佢...保費會否大左..保額又少左...佢話有年期一定保 費大D..我頂佢個肺...衰到R!

大宅

上個月個經紀先說我買月供儲蓄保, 佢俾你睇個滾存金額真係好吸引, 本來我都買, 但知道原來都係搵笨,同埋你們的苦況, 我真係真會考慮了.

別墅

回覆:milimili 的帖子

請問如果預咗想儲錢,供十年八年就可取回供咗嘅保費(目標儲蓄壽險),擺耐啲就攞多啲,咁有無問題呢?
我十年前喺恆生供咗一份廿年期,一直無理佢;
但宜家有朋友游說我買多份,我唔知點好?

禁止訪問

大宅

回覆 laulau 的帖子

其實我對這方面沒有甚麼認識, 所以先向幾年前買左份基金, 而家先知到時攞番D錢無蝕都偷笑LA.

不過我老公以前成日同我講話呢D儲錢無用架, 但我唔係幾信佢, 直至最近上多左黎睇, 先知呢D唔係好野, 所以我唔考慮買, 最重要個POINT係頭兩年供左既錢無得攞, 咁我無左份工點算?

首頁

尾頁

跳至