烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

柏翠麵包機,揮手區

師傅,焗爐我睇左好多人分享應先決定架

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:tammy2008 的帖子

目測水份?係咪留意麵團夠唔夠水份?

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我都整左個矮包出黎

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

vicky 發表於 12-2-22 22:40
目測水份?係咪留意麵團夠唔夠水份?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3793727&extra=page%3D4&page=221

有片

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

切左又不太差喎

切了一刀行開去拿相機,c6已經咬左一口了

伯爵府

弊,原來可能好地地架,依家真係side晒啲嘢

我啱啱係整緊#39個Tammy比我試個menu,已經差唔多大半個鐘了,我入去睇吓,原本set好細包+深色+5號程式,但佢自己跳咗大包+中色! 我情急之下按停咗
跟住又唔識set返自制程式,跟說明書教又唔work,嚿麵比我攪到都唔知咩狀況,升又未升完,發又未發咁

arhanhan  P.S. 我都係新手, 收到機只整過2次... 多多指教  發表於 12-2-23 11:18
arhanhan  部機有得揀一個個STEP SET 時間整呀, 發未夠咪用發酵MODE發夠先, 跟住先焗  發表於 12-2-23 11:18

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

vicky 發表於 12-2-23 10:21
弊,原來可能好地地架,依家真係side晒啲嘢

我啱啱係整緊#39個Tammy比我試個menu,已經差 ...

9號係發酵
10號焗,加時按個鍾

咦,大半個鐘,攪拌左第二次未呢

別墅

因為我仲未睇晒大家D 分享未識分呢個包算唔算成功.. 可以點評一下嗎? 萬分感激

哎呀, 我連POST 相都唔識, 要麻煩大家幫忙去呢到睇圖... (我去CHECK 下點POST 相先)

http://blog.yahoo.com/_AUAIB4ZRZWZWFNCQMW74P5R7TQ/photos/1104262

梅媽媽  好靚喎.  發表於 12-2-23 13:54

伯爵府

回覆 acomcom88 的帖子

我頭先試過按12,諗住由 rise2 開始嘛...我咁按:12>自制揀rise2>時間>開始,佢就由頭開始
之後我想掉咗嚿麵團從新整過架,但望見好似好折墮好side,所以咪由頭從5>細包>深色再整,睇吓會點! 我估食得啩,最多唔好食啫

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

vicky 發表於 12-2-23 11:29
回覆 acomcom88 的帖子

我頭先試過按12,諗住由 rise2 開始嘛...我咁按:12>自制揀rise2>時間>開始,佢就由頭 ...

12係自編程式,係由頭到尾架

你未答我攪左几多次,部機會攪兩次,第三次就係咁意攪几下,當排氣,跟手會在發酵,跟住就開始焙

vicky  好似啱啱rise2,嗰時係靜止嘅^^"  發表於 12-2-23 11:43

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

arhanhan 發表於 12-2-23 11:22
因為我仲未睇晒大家D 分享未識分呢個包算唔算成功.. 可以點評一下嗎? 萬分感激

哎呀, 我連POST 相都唔識, ...

唔錯喎,好食嗎

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

acomcom88 發表於 12-2-23 11:34
12係自編程式,係由頭到尾架

你未答我攪左几多次,部機會攪兩次,第三次就係咁意攪几下,當排氣,跟手會在發酵 ...

vicky 好似啱啱rise2,嗰時係靜止嘅^^"

咁依家到rise2未,如果到左,你按停機,在按9號,發酵,約25-35分鐘左右,跟手有兩种方法可用

1.發酵,約25-35分鐘左右,完成後,就按10號按時鐘加時至45-55分鐘,埋尾果10分鐘,你要自己睇下夠色嗎,如夠就起得.

2.發酵,約25-35分鐘左右,完成後,取出麵團,自己手動排氣,取出麵包機內的攪拌刀,放回麵團,按10號按時鐘加時至45-55分鐘,埋尾果10分鐘,你要自己睇下夠色嗎,如夠就起得.

伯爵府

回覆:acomcom88 的帖子

哦,原來應該係咁set,仲以為係按12先揀step添?

請問8同9嘅發酵有咩分別,因為睇說明書8係發酵9係酸奶

男爵府

想問為何在最後發酵後, 想用刀劃幾條'痕', 就算刀塗了油都會黏住面团, very difficult to make it smooth??? how to improve? thanks a lot
:wave:

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

vicky 發表於 12-2-23 12:12

請問8同9嘅發酵有咩分別,因為睇說明書8係發酵9係 ...

仲話有睇說明書

8.係攪拌一次加發酵

9.係靜發酵

梅媽媽  哈哈哈哈  發表於 12-2-23 13:56

水晶宮

引用:哦,原來應該係咁set,仲以為係按12先揀step

原帖由 vicky 於 12-02-23 發表

請問8同9嘅發酵有咩分別,因為睇說明書8係發酵9係 ...
8 係搓同發,9 係發。你同我第一次一樣,我又係搓完第二次俾個仔撳停左部機,又係唔知9 係齋發酵。 爬文方面你可去嗰個舖度,找tammy 回既舖,再撳「只看該作者」,五十幾頁好快啫,我呢幾日都睇到31 頁啦!等我反公司有時間舖啲link 上來,我分好哂(只係preference 咋,唔知啱唔啱你)。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

回覆:jenniecatcat 的帖子

好啊,感激流涕中

請問咩舖?

jenniecatcat  post. 用iphone lazy to change language  發表於 12-2-23 14:49

伯爵府

回覆:acomcom88 的帖子

係喎,又發眼罩真係抵打:;pppp:

伯爵府

柏翠麵包機,揮手區

出咗爐了,今次高度進步咗好多,但顏色唔知點解咁淺(我選深色架)
我用5,提前12分鐘拎出嚟...依家灘凍中,未試味,不過好香

梅媽媽  入面熟唔熟?  發表於 12-2-23 13:58

別墅

acomcom88 發表於 12-2-23 11:40
唔錯喎,好食嗎

新鮮出焗的麵包誇啦啦... 放過夜後好似硬身左, 接埋會有少少裂開... 係咪唔夠水份? 定係天氣凍的話真係要叮下先得??

首頁

尾頁

跳至