少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

囡囡食藥

囡囡兩歲,叫佢食藥好慘,起初都冇問題,但依家唔肯食,用匙唔得,用針筒唔得,溝落d奶度時得時唔得,灌佢又會勁嘔(反胃個款),點算?

禁止訪問

醒目開學勳章

Re: 囡囡食藥

男爵府

Hi eseses05,

我囡囡 19 個月, 她很怕飲藥水, 最近餵藥水都是勁嘔, 您的方法我已用過哂! 結果我再想想往後都有機會飲藥水, 怎辦呢! 我換了另外方式, 將所有藥水倒進碗內, 用匙餵, 知告訴她飲甜甜, 起初她不比我餵, 於是我問她不如爺爺餵啦! 因為當時爺爺在家, 她點頭, 我便立刻叫老爺餵, 老爺讚賞她, 乖乖, ...... 甜言蜜語等, 好快連水飲完, 我即刻讚賞她好叻呀! 頭幾次她都不比我餵, 可能她驚恐我再次用舊方式, 有時老爺不在家, 我就開她喜歡看 DVD-Barney, 她很合作跟我完成了!

如果硬唔得, 試試用軟方法!

希望可以幫倒您啦!

MANGKWAN

男爵府

我以前餵藥都好似打仗咁, 後來我貼d貼紙係藥水樽上, 然後話比亞囡知, 今次食Mickey同Kitty藥水, 咁我個囡就食得好"順灘"

大宅

我都用(氹)呢個方法,飲橙色的就話飲橙汁,紅色就話士多啤利咁!讚佢叻呀!咁佢就聽話飲晒

洋房

我已經係同佢講飲甜甜ga la,但都唔得, 依家佢成日話"唔飲甜甜!"

我又試過,將d藥溝落橙汁度, 但佢飲到d味就唔肯飲lu.

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

試下平心靜氣咁同你個女解釋點解要食藥, 再讚下佢, 睇下佢會唔會合作d? 最近我仔(21個月)都病咗, 我地餵藥都好似打交咁, 一個捉住佢一個餵, 不過有日我媽自己一個搞掂, 佢就係同我仔講, "麻媽返咗工, e+得婆婆一個咋, 婆婆會好辛苦, 你要做婆婆既好幫手, 要幫手乖乖食藥呀~"就咁我個仔就乖乖食藥, 食完又讚佢乖係好幫手, 下次佢又會合作d. 有時我地都估唔到未到2歲既人仔明白咁多野, 你試下得唔得丫?

男爵府

我阿囝(25個月大)而家食藥時都要出軟功先得, 要同佢講數, 讚佢叻, 氹下, 先可以食得晒6支藥水, 而家d bb, 出硬功係唔得架.

之前唔知/識餵.. 夾硬灌佢食, 食到最尾o個支就嘔晒出來, 真係攞命~

別墅

小鴨子 寫道:
我都用(氹)呢個方法,飲橙色的就話飲橙汁,紅色就話士多啤利咁!讚佢叻呀!咁佢就聽話飲晒

我也用這方法叫藥水為橙汁&士多啤利汁,倒進奶瓶蓋(好像一個小杯子)加一點水,用倆條短飲管(快D飲嘛)再加一大堆甜言蜜語和稱讚 - 並加強提醒他不食藥病病的慘(如不能去玩/咳到嘔等....),少爺就會飲的。

有時少爺不肯就要等他 calm down。哎,各位媽媽,繼續奮鬥

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我阿仔~2.5yrs, 以前都係死都唔食果隻, 以前灌佢食, 天一半地一半, 個心又痛. 不過上個月, 佢老豆同佢去街兜風, 不停唸口簧講"食少少藥藥, 飲dd水水"(講時要有快慢節奏), 叫佢跟住講, 2個好似唱歌咁成日講呢句, 過得一排等佢入腦先.

咁我地同佢去睇醫生之前, 佢都喊住唔睇, 跟住我教佢, 你一陣去到同醫講"唔好打針", 佢又ok肯去.

最後回家, 我會攤晒d藥水出來, 問佢想飲咩味, 都係以橙色為橙味類似咁

首頁

尾頁

跳至