家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直手上有EUR/GBP 但KEEP左好耐沒有息都算...還要匯價跌好多...我放埋左好耐..IF我現在放要LOSS HKD20,000+左右...但一直5理佢又一直LOSS ~ 股票方面我都好多蟹貨... ..IF 現在才轉RMB 又怕高位接貨....點做好????

男爵府

吾好意思,我好奇,你係邊度玩?幾時買?因為好似係派貨俾你,係未d sales sale 你。因為呢個組合比較冷門。你係炒盤(有放大,margin)定實盤?
我基本上無意見,只能提供d價位俾你參考,如有錯,請更正。

自從08年12月之後既上升軌破壞之後,09年3月之後一升上去就有沽盤,現受制於阻力.8663,.8829,.9082。參考下方支持0.8140,.8066,最後支持.7692。

大宅

我係2008年開始save呢二隻貨幣, 因打算未來個女去 UK升學可以用GBP. 而EUR是因我有朋友在這裡. IF 要買野可以用EUR付款比返朋友. 但由於近期EUR又跌到under 10 UK又 under 12 都5知點好...是保持save係度..還是換馬..我5等洗這些$$. 但都不想見佢一年低過一年r.....

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

GBP 揸住先, 今日已升返少少, Olympic 嚟緊, 英磅有機轉強

男爵府

買呢個組合背後是認為歐元既上升比英鎊高,但歐豬債項問題令部份資金離開歐元,技術上08元剛好完成派發。

其實去銀行問一d都吾好受,好似要撕開同處理個傷口,如果你都想得清楚d,你問下你間銀行有邊種做法:

等匯去外國:匯歐元、鎊個價點計,同你平左倉係戶口既歐元、鎊既計法。

轉銀行:呢類種交叉盤你基本上係無得直接chats出番去第二間銀行,要做就最多係當匯款。

平倉:你要問番個報價,有d直頭只能轉番出港元、美金、歐元或者鎊,因為平倉要2、300百點差價,轉錯會蝕.

轉邊隻貨幣:而你歐元、鎊實際有用途,轉有需要數量既貨幣,都會有用,不過,係個交叉盤歐現係下跌,睇下直接轉歐、鎊會吾會好d。你問下直接轉歐元、鎊,個差價點,同你用港元轉歐元、鎊個差價,你會知相差幾多,如果吾識計就直接叫佢地計轉曬有幾多。至於美金、港元定人民幣就問佢羅個差價黎計。

吾理:如果吾等錢駛,資金無出路,吾會掛住食吾落飯、影響情緒,。歐元區轉左得拉吉,佢係大銀行出身,睇下會吾會好d,不過,佢會減息救歐元,上半年有排搞。

男爵府

呢種交差盤一般係有息差優勢之下,d private bank會sell d客用槓杆放大然後再借埋利差,真係好熟至玩得,因為市場上一平倉,接火棒既真係有一排走吾到,所以之前我以為係d sales 賣呢d俾你。

首頁

尾頁

跳至