興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

倉頡輸入法

想問如果用mouse click 咗個字,想個格show返個輸入法點打(而家個格空白),可以怎樣改setting?請賜教,謝謝!
「你們要靠主常常喜樂,我再說,你們要喜樂」 腓立比書4:4

男爵府

Re: 倉頡輸入法

I WANT TO KNOW TOO!!

複式洋房

Wendy,

我啱啱搵到個方法,係for Windows XP,在倉頡的工具列右click ,選內容,然後highlight "倉頡","tick""只顯示BIG5字集",之後打嘅嘢就會show 埋輸入法,但係口語嗰啲字show唔到,咁妳要"untick"返"只顯示BIG5字集",咁就會又有輸入法,又可以打口語e.g.,"吓", "啲"等字。(到最後"只顯示BIG5字集"側邊個格仔係無"tick"嘅)。

男爵府

Little_Baby,

多謝你, 但係我唔知邊度係 "倉頡的工具列右click", 請問係邊度可以搵到, 麻煩晒@!@!

複式洋房

"倉頡工具列"喺你開咗個倉頡就有嗰舊嘢,即是左下角有兩格──"倉│半"←呢舊嘢右click,跟住照住我昨天所講的步驟。sorry,我昨天講漏咗,"tick"完"只顯示BIG5碼"之後要按"確定","untick"完嗰格,又要按"確定"。

男爵府

Little_Baby ,

真係萬二分唔該! 我整到啦, 真係唔該晒你.... :lol:

首頁

尾頁

跳至