婆媳關係

跳至

首頁
45678...46

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bluessky 發表於 11-11-1 13:16
好簡單姐,大既已經返左學,咪將細既掉入去育嬰院,以你屋企既經濟環境,分分鐘唔駛錢,係香港納稅人幫你俾 ...

日日都要係屋企養生?
點養法呀?
身子很差嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章

Bluessky 發表於 11-11-1 13:16
同埋香港人因為識得計劃﹗﹗﹗唔似你乜都無計劃就生生生生生生生生﹗﹗﹗

樓主生 bb 之前,又無上來 BK 問下我地意見, e + 發覺養唔掂,就...

yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 21:47

大宅

ketin 發表於 11-11-1 13:29
信佛的人都知道一句话,"心中有佛,眼中才有佛".意思是,只有自己有那个想法的人, 才会以为别人也会那样想.哈 ...
你係信佛既人....佛家係教人要善待自己既長輩奶奶, 做后輩點都要忍讓奶奶......中要孝順99....你講你信佛又如何, 你跟本都未做到呢點.....要待奶奶如自己媽媽咁愛錫......我吾係信佛既人, 但我有買佛家寫既書睇, 佢入面既道理好岩, 佛家既信念係:你點對人, 最后人至點對你.....

有部份人比較富足, 係前身修來既果, 無必要去諗太多; 咪做好眼前既一切囉, 珍惜自己而家擁有既野....心中係有佛, 就吾會覺得99對自己好差....好多人只係佛面蛇心....就如同好多基督徒一样...把口成日話要點點點去愛人要點點點對人好....我吾相信十個教徒十個都做到囉....不過都有例外既....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sibylyau 發表於 11-11-1 13:43
你係信佛既人....佛家係教人要善待自己既長輩奶奶, 做后輩點都要忍讓奶奶......中要孝順99....你講你信佛又 ...

HAHA,我中意"佛面蛇心"既形容詞

信佛係咪要食素,對物質無慾無求ga?

Sumyeema1  信佛信係咪要食素,對物質無慾無求ga?  發表於 11-11-1 14:05

伯爵府

長毛免 發表於 11-11-1 13:32
日日都要係屋企養生?
點養法呀?
身子很差嗎?

係呀,身體唔太好,不過佢係一個好善良既人,如果唔係身體差佢唔會唔生同埋唔做野﹗﹗

點蒆法我就唔知喇﹗﹗

長毛免  祝早日康復  發表於 11-11-1 13:57

男爵府

回覆:内地媳妇和香港婆婆

知足常樂。看你回帖的都是在舉例 $$$。唉!到現在你還是不知道自己的問題在那裡。不要常說自己信佛,你內心連一點愛也沒有。

冬天的味道

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ketin 發表於 11-11-1 13:52
有人说,其实老公很好,99很好,BB也好,家庭也很好,是我自己的问题,是我不知足。我不反对这样说,我从头 ...

你上文提及帶個細既小朋友出去住

留返另外2個小朋友比老公99"輕鬆"下?

yi_arashi  X 2  發表於 11-11-5 15:38
HLDMaMa  Your question  is so funny.  發表於 11-11-1 15:43

大宅

CALVEN 發表於 11-11-1 13:49

信佛信係咪要食素,對物質無慾無求ga?
係呀,,,信佛係要對物質無慾無求.....佢地叫呢d身外物....帶吾走....叫人吾好貪吾好留戀...

伯爵府

CALVEN 發表於 11-11-1 13:49

信佛信係咪要食素,對物質無慾無求ga?

我都係一個學佛既人,但我唔會掛係咀邊,以行動去證明去做俾人地睇﹗﹗

學佛既係要脫離貪、滇、痴,脫離108煩惱,飲食既戒守唔守我都覺得其次,最重要係個人品德.

以下是覆樓主的,

沒錯人追求好既生活無可厚非,但俗語有云"無咁大既頭就唔好戴咁大既帽",同埋,你咁樣既追求法已經遺背左"佛"既中心思想,學佛既人係唔會追求世間既任何一切物慾,要學懂隨遇而安,包容身邊既一切,做到慈悲為懷……下刪數萬字,佛偈唔多講,唔想悶親其他人,建議你睇【父母恩重難報經】同埋【佛學十八講】﹗

我學佛,但自問都做唔到脫離貪、滇、痴,只能儘力去做,但求有一個好既果報同福報﹗

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔係你99唔鍾意你, 係你唔鍾意你99, 唔鍾意呢種生活.
你想帶孩子搬出去, 上嚟只想得到別人的認同, 相信比較難, 因為帶著三個咁細小朋友真係唔容易.
你想只係帶個細走, 咁大嗰兩個邊個湊? 放在育嬰院? 還是交給你深圳的娘家照顧?
如果你要走, 就唔好諗住99幫你湊住兩個大, 你自己帶個細出去咁爽,
要走, 就帶晒三個女細路. 自己仔女, 一個又好, 五個又好, 唔好分開佢哋.
至於捱唔捱得掂, 你自己衡量下, 每個人的能力也不同. 千祈唔好獨留兒童在家, 亦要預咗到時仲辛苦, 你而家响99屋企煮到間屋烏煙氣都唔洗幫手清理下, 出到去一個大湊住三個細, 乜都一腳踢, 除非你請工人/鐘點幫手.
搬出去住, 唔係「淨係比多份租」咁簡單. 三思.

子爵府

陪月勳章

引用:结婚前,我一直有个想法,在深圳请一个工人的

原帖由 ketin 於 11-11-01 發表
结婚前,我一直有个想法,在深圳请一个工人的的费用大概是3000多,在香港也就5000+ ,我如果每个月可以赚到两倍 ...
是有一點兒天真,你知不知道請一個外傭,人工加包食包住最少要六千多七千,還有在申請上入境處有規定要有入"色"(一時唔記得點寫)証明,要超過某一限額才可以請,另外,唔係所有公屋戶都可以請架(詳情我唔知,只記得簽我家工人時睇過)。假如你唔想受以上規條所限,你可以請本地嘅,不過仲貴,最低工資$28一個鐘,月薪我請陪月時係三萬!

大宅

有人说,其实老公很好,99很好,BB也好,家庭也很好,是我自己的问题,是我不知足。我不反对这样说,我从头 ...

心理学书上有说过,第一眼看见的人,如果感觉不喜欢对方,那么在对方的心里也一定不喜欢你。这个感觉是相互的。

咁一見鐘日情又點計呀???...個男仔對你一見鐘情, 但你又吾中意佢???....你睇個本乜心理書來架....吾係好認同呢样野, 有少少先入為主遮...你又點知人地心裡好吾中意你, 但if你又對人一見鐘情咁點算好...??同第一眼多數都係從外表去感覺你中吾中意呢個人....

不過似乎, 你都吾想改善同99關係, 咁無計啦....只好2公婆揾多少少錢, 至可以搬出去住...你要知道, 香港生活都幾艱難...吾係而家d女仔做乜要讀咁多書, 主要係想揾份好少少工作, 生活好少少....同3個小朋友其實付擔都幾大, 我諗比我吾會生咁多....2個好夠數....係做人父母都想比最好既野仔女, 想佢係環境好少少既地方成長....

芝芝妈  系羅,一個起兩個止羅,等環境好D再考慮仲生唔生。  發表於 11-11-1 15:47

水晶宮

以上甘多人俾既意見,我相信樓主都不太接受,但我地D HK mama就好唔
明白你每天忙在那裏。老公又替你湊大仔返學,返來又要洗衫做家務。而
你忙到-曰只能吃一餐,我真懷疑你的工作能力。至於你的安全問題,你
可去街市買餸後去接大仔放學,留BB在家請99幫你照顧,如果甘都唔肯,你
湊個細B返大陸,甘大仔邊有人幫你湊呀,唔通掉低大仔逼99湊。再講你請
工人,佢可以一個同你湊三個,重做埋家務,煮D啱你口味既餸菜給你嗎?如果佢得,點解你唔得呀。如果俾你申請到公屋,你又是否批到請工人呢?
所以這-切都證明搬岀去住唔係你的上策,如果你得到99的幫助反而對
你最有利,所以裝不出還是要裝,因為係你求人呀!

starstarbb  忙咩..?忙自己份工囉!靜係掛住自己D工作,做唔到一個老婆/身抱應該要做既野  發表於 11-11-5 16:23
芝芝妈  認同,馬S落地行。。  發表於 11-11-1 15:49

男爵府

回覆:内地媳妇和香港婆婆

把小朋友也帶回深圳生活

大宅

我終於明白點解用內地媳婦e個標題la......因為真係同我地香港媽咪想法有好大分別
樓主,做人要能屈能伸,為了孩子,忍屎忍屁也要忍,不想口不對心對著99面帶笑容也沒法,誰叫自己沒計劃而去生小孩,誰叫你生bb前沒有想清楚自己能否過這種生活,目前唯一出路就是處理好和99關係,就算心裡不想也要去做,你自己沒法好好照顧3個小孩,又說身體不好,就唯有靠99幫幫忙,就算受氣也要接受,誰叫自己沒本事,有錢就什麼問題都解決到,可惜你冇,不要羨慕人家能穿漂亮衣服,整美美水晶甲,那不是你現在能過的生活

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都唔明淨係上網乜鬼都唔做有乜咁攰,又冇精力又要養生,相比之下香港女性真係好捱得,又肯做又不怕辛苦

starstarbb  我諗佢而家上黎BK都應該好攰架@@~  發表於 11-11-5 16:24
yi_arashi    發表於 11-11-1 21:56
hinhofion    發表於 11-11-1 15:12
sibylyau    發表於 11-11-1 14:50
典解茅lala又要禾千名

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你既意思係既然係你搞人哋一家唔開心,所以就好"偉大"想走出呢個家庭,還人家一個安靜,但又唔捨得BB咁吓化! 睇咗咁耐,你唔鍾意既野真係大把! 唔鍾意99煮飯、唔鍾意C6唔幫手、唔鍾意屋細、唔鍾意無錢、唔鍾意無工人、唔鍾意做家務、唔鍾意接效學、唔鍾意無自由、唔鍾意青春、唔鍾意無LV、唔鍾意無得養生..........

做人有咁多野唔鍾意,咁你鍾唔鍾意做人?

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:57
Bluessky        發表於 11-11-1 15:12
Bluessky    發表於 11-11-1 15:12

大宅

睇晒咁多post, 真係睇都火都黎埋!! 根本所有嘢都唔關人地(99 & c6_事, 您講咁多嘢只得1個總結, 您心態有問題! 只懂得貪慕虛榮, 不知足, 冇責任感, 您根本未ready去生bb, 只會連累下一代, 連累99 & c6, 搞到人地日日因為您而唔開心!

首頁
45678...46

尾頁

跳至