跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB鍾唔鍾意食米糊?

你地BB鍾唔鍾意食米糊?我bb吃o左約一星期,好似唔係好鍾意o甘!有什麼方法令bb食得叻d!

複式洋房

Re: BB鍾唔鍾意食米糊?

我都有類似經驗, 而我當時就轉o左煲粥仔, 囡囡反應好好喎!

剛巧今日我又比返糊仔囡囡食, 佢又接受返!! 你可以考慮o下!

大宅

係呀﹐試左食粥仔再食番糊仔﹐就知道糊仔甜甜地同唔駛嚼﹐容易吞。不過一有得比較又唔喜歡食粥仔囉。
該用戶已被刪除

複式洋房

我曾睇過書話吃了1至2罐米糊後可吃粥仔,但我覺得無所謂,最緊要bb肯食!我現在有d唔開心,bb出世時差不多9磅,但現在6個月降到去中碼!!! :-(

男爵府

My girl likes eating cereal (milk taste) more than congee.

Why do you want your bb become fatter, Muelmuel? Fat doesn't mean healthy!!

大宅

我囡囡開頭兩啖就食,再食落去就好似想嘔咁,佢已經唔係好鍾意食奶,諗住終於等到可以食糊仔,以為會好o的啦.點不知又係咁! :-(

男爵府

我囡囡糊仔&粥仔都肯食...
囡囡比較喜歡食粥仔多"D"...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

bb呢兩日食得多o左d糊仔!
cpcog,
但我bb係由出世時係巨b降到現在中碼! :-(
始終都有d壓力!(我知最緊要bb健康同唔應該理人點睇)

男爵府

妳可以煲粥仔比BB食,
或者米水開奶奶...
都可以的...

唔好太過唔開心呢 !!
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mankok

我想問你係咪開始比bb食粥仔,我臭e+食米糊,想轉粥仔,開始係咪+菜蓉先再�蛋黃蓉�魚肉蓉�瘦肉蓉.(試完一樣到一樣)
我睇book講7-8m先比以上食物,但健康阮話e+食得,邊個對?? 
?-( ?-(
請指教

複式洋房

mankok,
我bb同你bb同年同月同日出世啊!
用米水開奶奶係點開o架?(米水即係點整?)
我諗住bb食好d米糊後才食粥仔

大宅

意粉仔食左兩星期糊仔,由一兩啖到而家1,2oz, 一日一次咋,未食粥仔,初初比希d既糊仔作食得唔係好like,後尾開傑少少佢就食多少少,等佢食得叻d就會試下煲粥仔佢食, 不過次次d糊仔食左幾啖就開始凍了, 你地會唔會一路"坐"熱一路比bb食架? ?-(

大宅

MuelMuel 寫道:
mankok,
我bb同你bb同年同月同日出世啊!
用米水開奶奶係點開o架?(米水即係點整?)
我諗住bb食好d米糊後才食粥仔

MuelMuel,
你好似煲粥咁,但比多少少水,滾左之後慢火,咁煲大約半個鐘度,隔d米水出黎就可以開奶了, 要預多少少時間開,因為唔溝水架啦, 等佢暖左就飲得

大宅

你地會煲咩粥俾bb食呀? 我囡囡食咗3個星期米糊, 上星期試過用魚湯煲粥仔俾佢食, 你"lam"一"lam"就"嗱"埋口面, 好似好難食咁, 唔肯再食啦!

複式洋房

用米水開奶有什麼好處呢?

大宅

聽老人家講米水開奶bb會扎實d同長肉d, 不過我都係係亞囝4個月大時開過2星期度比佢飲, 跟住都冇了,
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

公爵府

個個 bb 體質都唔同, 蝦仔完全未飲過米水呀.

呢幾日開始比蝦仔試返米糊 (之前 4 個幾月試過, 但左, 聽姑娘話 6 個月先開始食). 但好似有 d 唔消化, 隔一輪, 嘔返 d 渣出黎, 痾爛便 & 放好臭既屁.

係咪即係唔受得米糊呢? 蝦仔好鐘意食, 係咪餵粥仔會好 d.
[/url]

首頁

尾頁

跳至