興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位高手:

家中電腦開機後個畫面出現一條條彩色線,一會兒又黑晒,一會兒又是彩色線。有時等20多分鐘才會出畫面,有時更要等40分鐘才出到畫面。

我想請教各位,我的電腦到底為何會出現這個問題呢? 是否個mon壞著還是張CPU壞著呢?不知各位有沒有碰到過以上的情形呢?請幫手指教,謝謝。(部電腦用了4年,去修理合不合算呢?)
活出精彩的每一天,活出真我。

大宅

回覆 wq 的帖子

我不是高手,
只是路過,
不過, 呢度真系好多高手架!

我估呢....
你應該不是用緊D舊款大牛龜CRT MONITOR 的話呢,
估佢問題可能系...........
1) 張display 出事 (估!! 機會大D)
2) monitor 出事

如果, 你有第2部電腦/NOTEBOOK, 可以駁去個MONITOR一試,
便知MONITOR有冇問題

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

大宅

回覆 wq 的帖子

是否一條橫線在MON中間? 如果是的話, 是MON的HORIZONTAL FREQUENCY既CONTROLLER死左.

複式洋房

LCD mon 壞機會最大, 問friend借 LCD mon試最好, mon無事就 display card壞機會大

大宅

謝謝各位高手的幫忙解答。我用的不是舊款,但我只有一部電腦,試不到個MON。我準備捧住個主機去樓下的修理部讓他幫忙試吓個MON,這樣就可以知道是MON壞還是display card壞。這樣做行嗎?但用了四年的DELL機還值得維修嗎?再賜教。

大宅

回覆 wq 的帖子

可以問人借NOTEBOOK OR NETBOOK 之類 去試自己個MON

講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

大宅

OR

將部 PC 駁去屋企個 LCD TV 一試

大宅

回覆 wq 的帖子

四年的DELL機還值得維修

要睇下壞什麼先, 不用定奪住

大宅

回覆 山山 的帖子

山山: 你真係高手。我問過的同事,佢的話只可以駁去有MON的機試,不可以駁notebook。所以我想試拿主機讓人幫我試。我對電腦一窍不通,我家裏有一部notebook的,我等吓駁上去試一試,如遇到不懂的再向你請教,先在此謝謝你了,感激。

大宅

回覆 wq 的帖子

我不是高手呀,
呢度好多it expert ,

而系, 見好多時, 公司D客,
用netbook/NOTEBOOK 駁落 大 lcd mon / lcd tv 播POWERPOINT,
所以先知道可以這樣

大宅

回覆 山山 的帖子

我頭先準備試,但主機上的插頭是扁平的那種,插不到Notebook上,我打電話問修理部的人,人家告訴我好像要換一條細頭那種的XX。我也不是太明白。
後來我又問如壞了MON換收幾錢?他們回覆19寸收880元到。
我又問如換DISPLAY card 幾錢?答:大約650左右。

不論以上哪種情況,我用了四年的DELL機還值得修理嗎?因我對電腦一窍不通,請您給我點建議吧!謝謝了。

大宅

回覆 wq 的帖子

嗯,
我的意思系

1) 你的pc主機 >駁> 去屋企個 LCD TV
目的去check 下 是不是 display card 有問題

or

2) 用別的 Notebook/netbook >駁> 去屋企個 mon
目的去check 下 是不是 自己個mon 有問題

大宅

我用你講的第2種方法,但條線不對駁不到點算呢?

如用主機駁TV,屋企個部係sharp46寸的大電視屏目,不知得唔得呢?

大宅

回覆 山山 的帖子

我用你講的第2種方法,但條線不對駁不到點算呢?

如用主機駁TV,屋企個部係sharp46寸的大電視屏目,不知得唔得呢?

大宅

here is the video

http://www.youtube.com/watch?v=Je8mKQ0FXLc&feature=related

one more

http://www.youtube.com/watch?v=CrEBncxn7_A&feature=related

just use the VGA/DVI/HDMI cable only, ignore all the audio cables!!!!

As you are testing the Video function only, right !?

Good luck!!

大宅

回覆 山山 的帖子

謝謝你那麼詳細的資料,山山。我終於試完了,個MON沒問題,那就表示display card問題。我是否去電腦城買張display card,但我也不會安裝,那表示一定要請維修部的人來裝了,是嗎?

大宅

唔,
即系不是MON有事,
就不用買MON了,

不過,
估佢問題可能系張 display 出事 ,
(系"估"!! 因為都系未曾見到實物, 冇得測試, 其實仲有其他可能)

maybe you can ask a friend to check it for you or find a "CF" for inspection!

大宅

回覆 山山 的帖子

Yes. I think i will ask my friend to check it first, then will decide what i am going to do. Anyway, thank you very much for your help.

首頁

尾頁

跳至