論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在工人姐姐櫃桶發現自己的髮夾、老公皮帶、仲有係佢化裝袋見到自己盒唇膏同eye shadow,兼且發現姐姐自己羅左老公以前個舊銀包擺自己個人証件,同埋發現姐姐將我叫她令去回收的鞋收起,唉,請問大家覺得應唔應該炒佢?

其實姐姐來左8個月,一直大家關係都好好,我地對佢好好,而佢亦好錫小朋友、又好有禮貌,清潔、煮飯等工作表現都不錯,我地仲好開心,以為終於請到個好工人,點解係甘?

而家我地好煩,究竟應唔應該炒佢?老公其實想比次機會佢,打算問清楚佢,因為好姐姐難求,如果肯改過就比次機會佢,但我的家人就贊成炒佢,我怕佢改過都未必係真心,大家關係始終破壞左,唔炒佢可能當我地係傻瓜,又擔心我地返工後姐姐會對小朋友唔好,我都好矛盾,大家覺得應唔應該炒佢呢?

大宅

I won't keep a helper who keep on stealing my things.

男爵府

請大家比d意見,真係唔知應唔應該炒姐姐!

如果工人好我會當睇唔到 除非佢拎貴重野 不過既然知道自己會鎖埋d貴野 就算你賠錢炒佢 都唔等如你新請既工人唔會偷

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

男爵府

畀面勳章

問佢一定唔會認,又破壞關係

係我會問下去有無見過D 失物,等佢知道MOM 唔係懵成成GA~
如老公皮帶..如佢肯拿出扮搵到,以後CHECK 到佢又無再偷,我會比次機會佢,但如佢仍扮唔知,無攞番出來,可以話佢係一個無恥的THIEF,偷,不分平貴,都係偷,人格問題~~~ 

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

你要喺佢一到你屋企就要同佢講,屋企所有嘢佢係唔可以攞黎用嘅,佢哋好多時都係咁,以為屋企嘢佢哋都有份用,但係如果你同佢講清楚,佢哋就唔會攞架啦,我發覺係佢哋呢啲民族嘅文化係咁嘅,不過,你同佢講清楚,應該可以嘅,試吓啦,唔得先炒啦! 揾第二個,都係咁架啦!

大宅

髮夾、老公皮帶、仲有係佢化裝袋見到自己盒唇膏同eye shadow

I don't think they are supposed to be shared with others and I don't think it's because of their culture.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你見到gei 可能只係一少部份....... 正野都寄左返鄉下了, 貴野佢又用唔著gei 都可能押埋...........
你要同老公響佢面前做場戲, 話屋企成日唔見呢樣唔見個樣, 唔知去晒邊, 睇姐姐有咩反應先, 再唔見就要報警啦唔知係咪有賊入屋, 嚇下佢睇佢反應, 再叫佢搵下~

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實睇下有無用同貴唔貴....
無用好耐的話佢可能以為你唔用...你拎去掉的佢又拎番嚟...
如果關係好的話我會算囉...
學我朋友講...唔偷錢唔打小朋友己經算係好姐姐了

侯爵府

BK Milk勳章

我的也是 但她偷些很無聊的東西 例如 timbo 紙巾

膠帶 膠布等等

因為她快完約 我不理她 除非她偷太過份的物品

但下個姐姐 如被我發現

一定即刻鏟上天 ! 這種事 連一次都不容許

你不出聲 等於默許 !

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地隻手真係好多, 真係同文化差異有關, 講真如佢對小朋友好, 及工作又上心, 佢真係好姐姐黎的

JJYau  我家嗰幾個bun bun 冇呢d文化喎!!

唔偷錢對小朋友好是他們應有嘅態度!  發表於 11-10-14 15:34

大宅

jloklok 發表於 11-10-11 12:06
我的也是 但她偷些很無聊的東西 例如 timbo 紙巾

膠帶 膠布等等
我個工人都好鐘意偷 tempo去用, 唉....有時都要隻眼開, 隻眼閉, 唔太過份都要比佢 和比d 甜頭佢, 不過我地有裝 cam, 所以佢都唔敢太大膽, 我工人又係就快滿約, 所以我地自己都check得好緊!!

大宅

你有冇表示過你唔要果啲嘢?問清楚佢check吓太家有冇misunderstanding? 如果佢真係偷嘢, 又只係偷啲咁既嘢, 我可能會揾到人至炒.

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:請大家比d意見,真係唔知應唔應該炒姐姐!

大宅

多謝各位既意見,我同老公老都有問過姐姐,叫佢開櫃桶比我地睇下,除了老公個舊銀包外,其它物品仍然係佢櫃桶,佢話全部都係佢買,問了多次,都不認,話代裝品係卓悅買,但我打過電話去桌悅問,佢地話根本無賣呢個牌子,我同佢講卓悅無得買,佢都堅持無拎,仍話自己買,我地再問個舊銀包,佢話無,我地話見過,佢都仍然話無。

唉!其實我同老公無打算炒佢,只想佢誠實些,如果佢認就一定比機會佢,但佢一直無認,仲好委屈甘,我家姐、媽媽、細妹都話信唔過,最後我地都炒左佢!

其實之後都有d後悔炒左佢,覺得自己都可以比次機會佢,唉,自己都有d覺得可惜!

JJYau  唔需要可惜!

咁都重唔認...死証! You r lucky比你一早發現!  發表於 11-10-14 15:38

禁止訪問

大宅

cannot keep a thief home!!
做得幾好都係咁話.

首頁

尾頁

跳至