論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印傭請假回國, 本來 28號返香港, 點知VISA (工作簽證) 過了期, 上唔到機,

請問各位大大有冇解救方法? 可以快 d 帶佢返港,

係咪可以去入境處補辦架?

細路冇人湊返學, 我地又放唔到咁多假, 死哂火.

別墅

你太大意啦! 佢放假前你應該check佢passport, 話唔埋佢一早知会過期因為訂机票要check passport valid thrd date 嘛. 你地仲有冇联絡? 聽日第一時间揾agent同入境處問啦! 你有冇工人passport copy?
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

複式洋房

佢 passport 未過期,只係工作簽證過期.
我地都知失策,因為第一次請工人,亳無經驗,所以漏招,上次工人請假時,我地去問過 agent, 但 agent 冇提我地.

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:佢+passport+未過期,只係工作簽證過期.我地

複式洋房

回覆 hv245 的帖子

我都唔係完全明白,所以冇為意,
佢同我地做左三年架啦,今次係第二份約,明年九月先至完約
但係照我所知,佢工作 visa 係今年五月到期.
佢passport 都換過啦, 2016年到期.

複式洋房

回覆 cckchu 的帖子

係咪第2個約辰夠期要出一出境再延長果種?

佢係印尼唔比佢出境??你試下寫封英文信話自己係佢太太FAX 去印尼比姐姐.. 因為之前疏忽冇留意佢既簽証, 請佢比你個工人上左機先,你話你會用到工人幾時的..返到HK 會幫工人去入境署攪番個簽証, 留埋你個CONTACT NO 系信到, 睇下得唔得

別墅

passport valid thru date 同 visa date 唔一定相同. 我以前工人試過要自己去續期.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

男爵府

Help! 求救: 印傭VISA 過期返唔到香港

換passport要吸新visa 落passport到架wor 佢岩岩換架

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

別墅

叫A準攪返掂佢

複式洋房

cholewmama 發表於 11-9-29 17:35
係咪第2個約辰夠期要出一出境再延長果種?
佢係印尼唔比佢出境??你試下寫封英文信話自己係佢太太FAX 去印尼比姐姐.. 因為之前疏忽冇留意佢既簽証, 請佢比你個工人上左機先,你話你會用到工人幾時的..返到HK 會幫工人去入境署攪番個簽証, 留埋你個CONTACT NO 系信到, 睇下得唔得
唔係, 今次係合約中途放假番去辦私事.
至於寫信,睇怕唔得啦, 果日我地在長途電話中跟個關員講左好耐都唔掂,
佢話要個姐姐俾罰款就可以上機, 不過要 1萬蚊印尼盾. 點俾.

dondonmami 發表於 11-9-29 17:51
passport valid thru date 同 visa date 唔一定相同. 我以前工人試過要自己去續期.
jazzcnl 發表於 11-9-30 01:24
換passport要吸新visa 落passport到架wor 佢岩岩換架

佢今年自己去換既,就係冇加番個 working visa 囉.
唔知 e+可唔可以 o係香港幫佢補辦番呢?
不過佢個 passport 又跟佢番左印尼.

mank9950 發表於 11-9-30 01:26
叫A準攪返掂佢
Agent?
個 agent 都唔係好幫到手,
佢地同我地講: 「我o地做唔到野架, 你要自己寫信去 入境處要求補辦手續 」然後再冇乜 suggestion 啦.
又唔教我地 姐姐在印尼個便有乜手續可以做.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳有沒有聽錯呀,1萬蚊印尼盾先係10港幣,
佢哋通常罰$都係5,6百港幣左右,叫姐姐比$先啦
妳做咩都無用,佢哋好貪污,咩都要$,妳姐姐比$先咪得lor,邊有工人返印尼連幾百蚊港紙都無架

複式洋房

littlecarey 發表於 11-9-30 13:00
妳有沒有聽錯呀,1萬蚊印尼盾先係10港幣,
佢哋通常罰$都係5,6百港幣左右,叫姐姐比$先啦
妳做咩都無用,佢哋好 ...

我 e+ 都有少少懷疑佢特登唔俾錢,番唔到嚟,就可以放耐 d 假.

首頁

尾頁

跳至