爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

bunp 發表於 11-9-18 22:34
回覆 嶺南小王子 的帖子

點解大人可以玩但小朋友就唔可以玩?

要比佢玩但唔沉迷好難,因為連自己都會沉迷,
而且最重要係老婆覺得打機就係唔好呢個諗法好難改變...

伯爵府

A346 發表於 11-9-19 11:57
要比佢玩但唔沉迷好難,因為連自己都會沉迷,
而且最重要係老婆覺得打機就係唔好呢個諗法好難改變...
...
其實打機都係一個好好訓練小朋友自制力既工具, 好似我個仔咁,細細個已經同佢一齊打機, 每星期只限星期六同日打2個小時, 打左十年依家到佢16歲已經習慣哂, 從中亦學習到自制能力, 唔使我擔心.細個既時候佢好鍾意玩3國誌同AOE, 培養到對歷史既興趣, 依家佢中西史成績都好好, 我覺得都係因為打機影響既
與其斬腳趾避沙虫, 不如學習點樣去面對, 到佢大個仔你地管唔到既時候就太遲喇

侯爵府

畀面勳章

RT 發表於 11-9-19 12:26
其實打機都係一個好好訓練小朋友自制力既工具, 好似我個仔咁,細細個已經同佢一齊打機, 每星期只限星期六同 ...
好意見,等我學下先,
依家果仔得三歲仲有時間plan下,
不過要先過佢阿媽果關...

複式洋房

我個仔四歲半, 同佢一齊玩三國無雙, 一邊同佢玩, 我又一邊同佢講番d正確既歷史, 譬如用諸葛亮周瑜之類, 我會話俾佢知諸葛亮其實唔識打, 不過係好聰明等等.

佢而家對三個d人物關係不知幾熟悉, 中文字都認得好多. 然後我又同佢講三國演義d故事. 佢雖然唔係明晒, 不過我相信佢比其他小朋友識多好多了.

而且我限佢只可以星期五星期六玩, 佢都好合作.

(p.s. 我係爸爸)

小天朗 blog: http://hk.myblog.yahoo.com/robinyiu/
Album: http://www.fotop.net/robinyiu/BBphotos

侯爵府

畀面勳章

回覆 anna_mama 的帖子

「諸葛亮其實唔識打」

我自己打得三國無雙太多有時都將正史同遊戲中歷史搞到錯晒,
要教仔的話可能係開遊戲機前先溫下書...

大宅

打機無分年齡既.......強烈推介ps3 uncharted 2 真係好正, ONLINE MODE又好玩,
今年11月又出3啦.

洋房

引用:打機無分年齡既.......強烈推介ps3+unchart

原帖由 muchacho 於 11-09-20 發表
打機無分年齡既.......強烈推介ps3 uncharted 2 真係好正, ONLINE MODE又好玩,
今年11月又出3啦.
...
其實打機都可以好正面嘅,唔好攪到打機一定係唔好,都算係親子活動啦!

大宅

Garleung 發表於 11-9-20 17:38
其實打機都可以好正面嘅,唔好攪到打機一定係唔好,都算係親子活動啦!

...

當然啦最緊要唔沉迷就OK, 我自已都好鍾意打機,仲記得以前細個打RPG 英文 GAME時學左唔小生字 哈哈

別墅

bunp 發表於 11-9-18 22:34
回覆 嶺南小王子 的帖子

點解大人可以玩但小朋友就唔可以玩?

問得好...因為小朋友自我控制能力較低...我見了不少沈迷玩game的小朋友...成績真是...唉...能夠喜歡打機而成績又好的...萬中無一...

王國會長

王國會長

teekayma 發表於 11-9-15 23:27
你地玩咩game多?會唔會同仔仔/囡囡一齊玩?

我自己前一排仲有玩Assassin's Creed 同埋Gundam無雙
會同囡囡一齊玩 wII

複式洋房

我玩angry bird我個仔都係

男爵府

我認為iphone都算, 全世界爸爸添!

i.e.
等,
等車,
等人,
等入場,
等開門
等ATM
等開飯
等爆(石) - 我老公100%準時
等........

總之, 無浪費, 眼尾都唔望下你!
Do not count your days down!

別墅

通常訓晒先可以打 ^^
gow3中

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Assasin creed 我都有玩wow !!!

另外, 有時都玩下 Call of Duty (Online)

一般都係玩一個鍾左右

禁止訪問

洋房

打 online game , 個仔訓左先打一, 兩個鐘... 但近排就無打啦... 落街跑下步好過

複式洋房

long time no play game as too busy to teach children to do homework

大宅

計劃做爸爸...
我仲玩緊PS3 Winning Eleven
同埋電腦Football Manager
十月做爸爸喇

大宅

以前買 PS2 都係打Winning, 現在已經無打 同囝囝會打WII, 無分幾時打, 做完功課溫完習就可以(一鋪十多分鐘都得), 只要有多D其他活動, 佢根本無時間可以玩!

大宅

無啦,除左電話game

首頁

尾頁

跳至