在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: ** 3-kids Ma Ma Club ** (Part 2)

大宅

Re: ** 3-kids Ma Ma Club ** (Part 2)

今日已經好返好多喇, 多謝各位關心o

sandy,
你上次可能係內燒, 咁你病左幾日先好返呀?
好多暑期班今個月開始報名架喇, 留意下你想報果d單位報得名未啦.

alice,
咁等jason再大d, d人會唔會以為你地係情侶架 :lol:

大宅

LEON,

我都報左ymca, 不過唔係託管, 3日2夜 宿營, 想佢學下獨立. 費用$1311. 其他時間都係同佢報d sport 活動, 等佢玩下輕鬆下, 因為平時返學無晒時間玩.

SANDY, 有無興趣比肥仔參加 e 個camp 呀, 係烏溪沙青年新村. 適合6-9歲小朋友架.

大宅

Hello....

閉關完畢, 暫時可小息. 大哥岩岩測完驗, 今次又進步左一些, 叫做鬆一口氣. 希望佢6月中大考保持水準就好喇.

細佬小學就黎放榜, 到時再決定同佢地報乜野暑假節目. 如果派到第一志願, 就要同佢地報小一預備班, 如果讀返而家學校, 就同佢地報玩樂班.

AMY,
香港大部份小學都係中文小學, 如果你要求唔太高, 好多區都有唔錯學校.

大宅

各位:
大細孖派第六位, 都好, 可以叠埋心水讀祟小, 佢地可以過個開心暑假, 唔使上小一預備班
攞入學通知時, 我眼見十個家長只有一,二個係開心, 大部份都係派唔到心儀學校o

sandy,
今日知道派位, 所以可以同佢地plan 定暑期節目, 除左平時已讀緊奧數 & 劍橋, 我都有抽ywca 活動, 報左3樣, 打算再多報乒乓球 & 游水.

大宅

SANDY,

WHY 肥仔科中文咁好, 其餘兩科就.....????
你都要好好扶下佢, 驚佢再上高年級 更深更難追.
鈞鈞都在6/19 大考, e 兩個星期都開始考d 副科. 希望大家努力, 應付完今次考試就可以開心放暑假!

大宅

各位:
我終於真正放暑假了, 大仔成績尋日出埋, 安安樂樂, 明天會同細妹家姐去泰國玩幾日, 輕鬆一下.
放完假返黎又要忙大細孖畢業活動, 跟住佢地開始上暑期活動.
3kids媽幾時會有gathering, 我都想見下你地呀?

sandy,
自從我無返工後, 鈞鈞成績不斷進步, 即係我唔返工睇佢都有回報, 有返d安慰. 今次成績又有少少驚喜, 中文9x, 英文8x,
數學跌左少少8x, 但常識有98, reading 9x. 中英默都滿分.
總括黎講都有進步.

程媽:
希望你大仔派到好學校. 我見佢成績咁好, 其實你都無須擔心喇. 至於份工, 如果間公司鍾意你, 佢一定等你, 不過如果你同佢講請兩日假可以早d返工, 佢可能會答應, 試下囉.

vv123,
welcome!!!

leon,
我知今年祟幼都好多人無直升上祟小喎. 我希望佢唔好收咁多人仲好 . 你對孖第日係咪同哥哥一齊讀基華呀?

abcd,
你d仔女全部放暑假所以你又放暑假煲劇?

大宅

程媽:
我驚到大細孖時我真係唔知同邊個溫習好, 如果三個同一時間考試測驗我就更加handle唔到, 唔知點算.

leon,
你無乜理佢都有咁o既成績, 真係叻仔呀, 我不知幾羨慕你.
不過我一向都知你大仔叻架啦.
你大仔祟幼d同學仔有無人直升祟小呀? 佢地讀成點呢? 好似今年祟小d教科書會轉版喎, 唔知會唔會轉深左? 校長好積極, 希望佢越做越好, 我地就得益不少.:-P

sandy,
今次去泰國我自己同家姐細妹去shopping,relax咋, 唔跟團又唔會同小朋友去.

我決定工人用到contract完(今年11月)就唔續約lu, 到時請香港partime, 每日3-4小時. 星期一至五. 唔知要幾錢個月呢? 係咪如果每日用會平d架, 我知而家公價係$50/鍾.
如果我每日用4小時, 每月返20天左右, 我應該按月請定按時鍾請好呢?

大宅

各位:

我返來喇!
首先歡迎各位新加入3kids mami. !

今次去泰國好好玩, 學識搭曼谷地鐵, 真係好方便, 最緊要係慳好多時間, 因為曼谷塞車好嚴重.
每朝玩完酒店設施(gym, 暖水按摩池, steam, sauna, 游水) 就去食lunch. 我地酒店(intercontinental) 係市中心, 所以去shopping 好方便. 我地每日都去新開果間shopping mall (siam paragon)食lunch, 果度有food court, 價錢平, 又多款式. 黃昏就去spa & mesaage, 跟住去食dinner. 今次買左好underwear & bra, 真係平好多, 款式又多. 因為明年無工人, 可能去唔到, 所以今次買多d
最後一日去supermarket 買左好多新鮮水果, 又平又多種類. 去曼谷relax and shopping 真係好舒服.

sandy,
last sunday我又去黃埔, 想搵你一齊食飯, 又驚你唔得閒, 我地去左食和民咋, 想試下詠黎園, 唔知有無得book 位, 第日約你一齊去食, ok?

程媽, ruby, abcd,
升中派位 take it easy, 千其唔好比自己咁大壓力, 最好考定一兩間後備就唔使咁徬徨啦. 我3個就好d, 佢地都有一條龍中學, 唔使煩多次.

ruby,
我正正就想請partime 係3-7pm, 係咪真係好難請呢? 聽講係勞工處搵會易d.
其實我而家最忙係佢地放學5-7pm 時間, 所以唔使工人全日在家都得, 請partime可幫我洗燙同清潔家居, 其實已經好足夠, 因為我工人而家都係做咁上下工作.

講住咁多先, 要食飯喇.

大宅

多謝各位對我唔用工人意見, 不過我仍然想試下, 因為我有幾個理由 : 第一, 細兩個讀小學, 我要加兩張書檯係佢地房, 工人要搬返出去工人房訓, 但果度無較冷氣, 佢一向嘆慣, 夏天無冷氣訓佢一定頂唔順. 第二, 佢對3個態度越來越差, 有時佢地唔聽話鬧佢地仲犀利過我, 我覺得佢似熟賣熟, 越位左少少. 第三, 其實一向都係我地自己買餸比佢煮. 所以如果我請parttime 幫到我做家務清潔都已經足夠. 但如果可以煮埋夜晚餐飯就最好啦.

我大仔今個week已展開佢暑期活動節目, 佢都好享受, 等佢輕鬆埋兩個月, 開學就要再博殺過.

各位等中學派位媽咪, 預祝你地個個心想事成 !!! bingo!!

大宅

Sandy,

去嘆完返黎, 好玩嗎? 我都想去黃金海岸住返一日, 游下海灘, 食埋buffet都唔錯.

星期六諗唔到去邊度食飯, 最後約左家姐佢地book左詠藜園, d 野真係幾好食, 價錢唔算貴, 值得去試下喎.

今晚意法大戰, 我自己覺得會意大利贏, 唔知中唔中呢.

大宅

恭喜 abcd媽, 3loks. 派到理想學校!

程媽, candy, 你地有消息未? 希望叩門成功 !

大宅

程媽, vv123 :

加油 ! 加油! 唔好放棄呀!

大宅

leon,

我大仔成績有進步, 但名次竟然退左步, 可能佢果班對手太勁, 個個都考得好好. 佢都攞到每日一篇全年最高得分大獎. e 張係學校頒發, 好似每班有兩名得獎. 但我最開心係佢操行終於攞到'B', 因之前全部都係'C' 咋. 張成績表叫做有交代了.

大宅

程媽:
恭喜叩門成功! 可以好好休息下, 放暑假喇! RUBY 希望
你女都叩門成功啦.

各位:
睇左大細孖d 新書, 感覺比幼稚園深好多, 常識雖然只有英文, 但好多生字, 真係好驚佢地讀唔掂. :cry:

大仔學校今年中英文都改左出版商, 好似又深左, 又要多讀一科英文常識, 哎...今年開學真係好鬼驚, 都唔知顧得邊個......救命呀....

SANDY,
睇到隔離話你仔學校小六西淨得一班, 係咪真架? 咁咪好多人留班囉? 可以咩?

大宅

恭喜ruby囡囡都入到好學校, 培道間學校唔錯, "培道女子溫柔柔", 校風好好, 我成日見d學生都好斯文, 校服著長衫, 一定唔會壞得去邊. 希望你囡讀得開心.

abcd,
個蛋糕真係好似假, 好cutie呀 , 一粒粒果d 係咪 'm&m' 黎架?

大宅

程媽:
"培道女子溫柔柔",乜e句野係好舊架, 我都唔知添, 我雖然都好老, 但我以前唔識架, 係搬左黎九龍近哩間學校, 聽我老公講咋.

大宅

SANDY,
vip 係乜呀? 我未試過問喎? 新架?

大宅

SANDY,

唔記得比個網址你呀 :
http://www.thailandtvl.com/

聚會幾時呀?

大宅

vv123,
我岩岩先買左軍曹書包比佢地, 其實我想買spi, 但今年勁興這款書包. 而且佢地第一年買書包, 一定唔肯用無卡通的, 但大哥就會買spi比佢, 唔知書展有無spi書包買呢?

你幾時去架? 多唔多人呀? 我地想星期六晚10時後去, 唔知會唔會少d人呢?

首頁

尾頁

跳至