在職全職

跳至

首頁
23456...18

尾頁

男爵府

Re: ** 3-kids Ma Ma Club ** (Part 2)

alice>>
我諗遲的你老公會發覺, 他過去確曾疏於關心你 , 而會作出相關令你會很感動的事來 .

有時細心回想 , 有時要來的事 , 若與時間不能配合去幹的話 事 , 確係苦剎人的事.

你心情多好就上來傾下 , 我覺得有時寫出來的文字 , 勝過口中千言萬語..........
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

Re: ** 3-kids Ma Ma Club ** (Part 2)

點解又係我既

早晨

男爵府

abcdma>>
哎呀!!!
和你兩頭撞呀

candy>>
係呀!
昨日你地學校去旅行 , 去邊呀 ???

對呀!
亞二現在好左的喇
昨晚卒之肯開金口 , 讀p.25 - 29頁課文. :-P
我用你提出意見 : 貼了要默的課文外 , 加上我寫的是 90 一100分是物野獎 , 80-90是物野獎 , 70-80分是物野獎..........

男爵府

3kids>
默書是上星期2 就知 , 要默4頁 , 但係是上個星期4, 5 教完個課書.咁在星期六至跟他溫習, 每日一頁.
我覺得最煩是佢唔肯用個口去朗讀出來. 只有睇和寫.
你點跟釣釣去英文默書呢 和 成績進步???

男爵府

唉 :-x :-x
無驚無險又到 6 點 .......
又收工喇

男爵府

羊☆羊 & AKLAMY >>
多多歡迎 !!!!
傾多喇!

AKLAMY , 點解你仔仔學呢派中國功夫??
通常我搵興趣班 , 時間岩和價錢合理就報名.
我無理咁多 . 我老二學跆拳道的.

你亞三是幾大呀???

leon & sandy>>

你仔仔學校有運動會咁好!
擲木球,推鉛球和中距離咆是我強項黎嫁 :-P
我得過獎!!!!

alice >>
可以外出玩下 , 就去玩下.

今年大仔又要去 taiwan 嘉義市比賽 ,
佢亞爸又想去喎 , 唉! 今年又剩下我和亞二和亞三過聖誕節 :evil:所以有得一家去玩就去玩喇
仔女大左之後的 , 有佢地想去玩既野 , 我地的迫唔到佢地嫁 你最大果個都是6歲 , 而家都仲OK.

男爵府

SANDY , candy & 3kids>>>>
CANDY個女已轉左校 , 係保良局讀係我個仔呀 :tongue:
講真又確係好多好野俾到我地

亞仔其實今次有大進步 , 都唔錯的.
錯個8個mistake 都係唔夠熟 , 有3,4個字的字, 有一個字母串錯而已, 但發現有兩個是大, 細草錯而已 , 居然也當錯 2 個 puntuation 和 mistake 喎 , 即是扣左2次分

仲有老師默書是將2句用 and 合併2句的.
例如課文是 Charlie can write . Sally can draw.
但老師是這樣默 : He can write and draw.
如果諗住背左好的話就可慘 , 驚佢唔識默出黎呀.
所以背默是易好多嫁.

今日問亞仔中,英,數 , 我係問佢鍾意邊科 , 係鍾意邊科, 佢居然話唔鍾意英文喎, 答都答唔切
慘情 :cry:

男爵府

羊☆羊 >>
我記得呢樹,你應是得最後生多仔獎(以4個來計).... 

你咁後生,已經有4名,你是想追個女陪你??

男爵府

你就好, 你個女有10零歲時 , 同你真係似 2 姐妹咁, 恨死我喇

誰人幫你湊 do re mi fa ???

男爵府

AKLAMY 寫道:
HPChingchingma ,
係咁既, 我個仔學開少林派呢門, 我地下年返HK, 我想佢繼續學同一門, 所以問下HK 有冇, 希望有啦!!!

我仔5歲, 個女就黎3歲, 弟弟剛剛兩個weeks 大....你呢? 你既小朋友幾歲呢?

羊☆羊,
你好年青呀.....我好鐘意twins 架, 但家族冇genes, 所以都冇可能咯.....so happy for you le...

3kids,
Are you still around (how are you doing?)..... I have joined "your club" la...hahaha...

我得閑幫你打聽一下呢個派 :-P

但你仔仔今年都係 5 歲 , 功夫打成點 ??
我仔仔4歲學跆拳道 , 學了 2 年 , 但我覺得佢耍個幾招好好笑 , 好可愛咋

你而家身在外地坐月, 有無食中國人坐月的飲食??

羊☆羊>>
我開頭同班仔女出街,都係有幾多人望住嫁,但唔理咁多,就顧佢地究竟跟爸爸好呀,定媽媽坐,都攪到周身唔得閑.

ALICE>>>
你諗住玩,班細路去唔去???

男爵府

CANDY>>
亞仔老師真係要來好高
PARCO 英默分數可得精美記故事漙一本
搵到贊肋機票喇, 個位就是佢亞伯囉 :-P
爸爸個分是自付

Hugo 在星期六見左老師了 , 追到 band one
暫時終於鬆左

男爵府

AKLAMY>>

你搵深崇就好岩. 佢地有國際班 .
大有可能你仔仔跟 3KIDS 亞二亞三做同學仔
( 掌咀 , 都未到 出年6月 )

我老公以前有車車 , 出街就方便一些 , 無車就慘 , 亞女個 (格 ) 靚車 , 係上落 MTR , KCR 時時都撞到人,真唔好意思

羊羊 >>
有工人幫手好好多,你4個年齡好近,千萬睇緊的 
諗到第二時你4個讀書果陣, 你屋企似(保)習社多的.
我而家十分似 , 睇完大哥 , 轉頭到亞二 , 最後到亞三. 佢地的書本仲好多時放錯左書包 , 手冊時下不時寫指無書

CANDY >>
多謝 
希望慢慢上到喇
大哥浩個到, 
真係一個試都不能鬆懈,
仲要打持久戰嫁 
去到出年6月, 真係攞命
唉!
BAND ONE 就係咁樣啦 :-( :-(

SANDY>>
你真係記錯喇
學亞旺話頭, 叫伯伯一起打下雀仔 ,
得閒俾人食下杏仁糊,花生糊,芝麻糊就唔會病發囉 幾時出來食糊呀

男爵府

sandy>>
講到睇醫生 , 昨日工人, 亞二 和亞三 , 3 個一起睇醫生 , 又
唔見 $$$

唔係 on time 睇嫁 , 係錄影而已 .

我當初都有諗過給 亞女讀一間正的學校 , 但佢地年齡相差好近. 怕對二哥哥唔係咁好 , 都係打消呢個念頭.

我都幾認同 , 就是我地有 DO RE MI , 人地得一個 , 多數俾佢地玩 PLAYGROUP 個D , 但我地有3個 , 我都係無俾二 , 三 玩呢的野 . 真係幾 side錢, side 時間. 不如去公園給佢地跑跑跳跳還得(憶 ).

男爵府

今日顧住做大少的升中, 成日無做野 , 仔仔女女訓左覺才做呢個月既 report , 攪掂喇

要覺豬豬了

男爵府

早晨

男爵府

candy>>
程程食了2日藥都唔掂 , 給電話護士姐姐 , 始終又再睇多一 次 ,
噢 !
呢 2 個月返工工錢用突晒
相信個個媽媽都係一樣為的仔仔女女做好多野 , 鬼叫搵錢唔多, 唯有靠自己努力 , 腦力喇 ...........

SANDY>>
亞視做完個套 " 女人天下 " , 將會做 "巴黎戀人 " , 係 BK 呢樹好早收料話幾好睇嫁.
而家居企的錄影帶 , 真係 " 帶 山 "一樣 , 一家 5 口 , 各有所愛. 個套 "隨時侯命 " , 令到亞仔第二次話想做PILOT了.上一套 ”衝上雲霄 ” 已經上左身.而家好似係我家改左晚上 7 時播放咁済 ...

另 " 春 日 " 劇情發展如何 ???

" 名校 " 呢 2 個字在我來說 , 是遙不可及的夢事 , 但仍希望DO  RE MI去得到大學之道呢..........

ALL >>
Parco 昨天學校小一要打針 , 佢跟我講 ," 唔知點解好多同學都係到喊 , 我一D 都唔覺得痡喎"" , 而亞大哥哥 明天 又到佢要打小六果支針 , 我諗佢又係呀擦擦嫁啦 . 你睇 , 我班馬騮鬼咁 UN 皮 :evil:

男爵府

aklamy>>
你仔仔Iinterview 的 學校真係好好!
至於細女身第二時考幼稚園個問題不大 ,
現在小朋友多少了好多 ,
質素好的有很多.

呢樹是 do re mi 的 fan club .
他日你組成 playgroup ,
一呼百應 , 我想好容易開到班.

candy>>
少的功課,你咪可以睇亞旺喇 :lol:
其實亞旺精神的確好好,要學習學習.....

我家有70餅帶.是但拿一盒黎睇,都會覺得是經典嫁    柏林週記,94年巴塞隆拿奧運開幕 ,..

TWINSMOTER>>
你好少入黎吹水喎.
梗係灣仔個邊好忙呀.
我好多時到係那邊見到你..
哈......哈........

abcdma>>
B女鎖定目標 , 而我仲未為大少作決定

LEON>>
你仔仔小一打針未 ??
我二仔好似大個仔左咁.
時時坐校車要跟大哥哥坐埋一起.

男爵府

SANDY>>
你寫要求的學校,本是一般辨學的宗旨,但不知怎樣,在香港就變成優越,睇怕真係像CANDY話頭,都接近是名校啦.

一講到班細路病,頭都暈
天一光6點左右,3個好似 uk uk 叫 .
12月啦,快的過埋今年,好既快的黎 :-P :-P

日劇「星之金幣第二集」,係有線睇過一些,成班後生仔女做,有朝氣過酒井法子做果齣.韓劇而家好似 DOWN 左好多.

就係驚佢地{奀皮}會連針桔唔到,仲會難左支針  嚇C果的聽話寶寶

男爵府

leon >>
你三個也是在 KINDERGARTEN 時上全日班.
你下午都有自己時間啊

AKLAMY>>
你回香港後再決定住那兒先,才找幼稚園呢??
看看那區附近有甚麼好幼稚園,讓這裡 DOREMI 給你意見 :-P :-P :-P

我提意,如多一些中文授課 , 可就一條龍的有中, 小 ,幼, 如培正 ,

想一條龍的還有中, 小 ,幼, 如浸大幼稚園,燿中 . 而他的課程 (IB)也有可能銜接到外國升學. 學費算貴. 

如想英文好 , 想入直資小學有些機會就 KOWLOON 塘回區如 SC , KENTVILLE...

想平靚正 , 唔介意,無所謂的, 遲早回NZ 升學 , 如保良局等等.

想有DD可能再回 NZ 的話 , 如一般的INT'L KIND.(如朗思 , 紅堪的 WILLIAM ) .

有無其他MAMI 諗到其他呢 ?-(

男爵府

twinsmother & Sandy>>

你們可不可以 pm 話我知那個 topic , 搵唔到

首頁
23456...18

尾頁

跳至