母乳餵哺

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:hehababy+發表於+11-9-22+15:46+我又

原帖由 kerrykevin 於 11-09-23 發表
一時食下呢邊, 一時又食下果邊咁
一定會呀!我果個都係甘ga!

男爵府

Tips: 我係呢睇過段文章, 話身體寒熱會影響奶量, 係真架, 我上星期六返媽媽家食飯, 又食左碗綠豆沙, 果晚半夜泵奶, 竟然泵唔出奶, 平時小極都有2-3安~

又前晚食左苦瓜炒雞柳, 尋日lunch泵奶, 都小左呀!

所以我應該係寒底, 唔可以食涼野!

男爵府

我又再分享下先~

對上分享個次, 我bb只有2個半月大, 而家佢3M3W啦~
BB大個左好多, 因為我用餵奶枕的, 佢已經長過個枕頭, 眼見bb一日一日長大, 就覺得人奶真係好神奇~

晚上放工返屋企, bb已經拆數搵我, 一抱佢就收聲, 但再抱佢入房, 佢又開始扭計叫, 因為知道佢要開餐, 如果我手腳慢, 佢叫極都未有野到口, 佢就會慘喊, 真係好慘, 但我次次都忍唔住笑, 奶奶到口之後, 佢就會眼淚汪汪咁望實你, 望夠啦, 就會好安樂咁合my眼嘆奶奶

大宅

回覆 kerrykevin 的帖子

係呀....我都覺得佢好似食緊自助餐...haha...

別墅

我又share
仔仔出世時得6磅4 食全人奶 2個月開始就吹波咁吹漲左
而家4個月有16磅喇
初初返屋企成個飢民咁 而家係超級肥仔呀
餵人奶真係好辛苦 但見到個仔食得咁好
真係唔想放棄呀

多奶tips: 魚湯 飯 多飲水 通草豆漿

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

tiksze0328 發表於 11-9-24 10:19
我又share
仔仔出世時得6磅4 食全人奶 2個月開始就吹波咁吹漲左
而家4個月有16磅喇
吹波咁吹漲左!!!

add oil everyone!!!

複式洋房

1. 隻B剛剛4個月, 日頭埋身既時候經常貪玩唔肯專心食, 食一陣又扭黎扭去周圍望

我依家餵緊佢兼上緊BK, 點知佢食食下唔肯食, 拎過去望實個Mon

2. B女呢排成日用手摸野同抓野, 成日捉住我隻手當玩具玩, 又鍾意手fingfing, 「烘」塊面落佢度就經常俾佢打到塊面/扯頭髮

尋日抱住佢埋身餵奶, 佢飲飲下又係度手舞足蹈, 突然一野抓住我副眼鏡扯左落黎

然後佢望住副眼鏡呆左, 仲縐晒眉頭, 好似好奇怪點解隻手度會多左D野...

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

up up!! 大家支持下啦~

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

埋身最開心,因為餵奶時間到,下次我share

gemiling  wait for you!!   發表於 11-9-30 15:31
第2胎終於成功餵到人奶.重要全人奶.超有滿足感!!!!

大宅

回覆:人奶媽!share d 開心野呀!

我個bb女6w,出世6磅,初初好歪豬,一舊粉咁又無眼捷毛,而家漲咗長咗,最開心係而家聽到我講「奶奶」,就會眼碌碌張大口,好似真係識聽喎。

我係窮媽媽,無咩多奶心得,已經日日飲多奶的湯水,近日試 more milk blended 覺得几 work。

水晶宮

我又來!大仔由2 個月開始全人奶到衣家(30 個月)。當中可愛同開心野多到數唔哂。我好彩份工可以反到家餵,所以仔係多數埋身。有左亞妹後成日同佢講要教妹妹食奶,同佢成日指住左邊話呢個妹妹既,指住右邊話呢個我既!到衣家妹妹出左世(今日滿月),佢真係叫:妹妹食奶啦,mark大口口呀!仲有佢識等妹妹食完先到佢食! 因一路都有餵亞大,所以妹出世好快就上奶仲好多奶,亞妹通常15 分鐘搞掂,佢最鐘意食完甩咀就放塊面上個乳房上瞓覺當枕頭!tips: 唔開心野唔好諗,辛苦上來睇下呢個帖!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

Superbaby.b 發表於 11-9-30 12:27
埋身最開心,因為餵奶時間到,下次我share

有小小時間,同大家share 1陣.原來餵人奶真係好忙!!!

男爵府

Superbaby.b 發表於 11-10-1 12:20
有小小時間,同大家share 1陣.原來餵人奶真係好忙!!!

no.係超忙.上胎餵唔到,今胎成功了,有幸嘗到做奶媽的樂趣,真是感恩.我BB快2個月了.雖然餵奶辛苦,但見到佢只食自己全人奶一日比一日大.真的好有滿足感.

男爵府

Superbaby.b 發表於 11-10-1 12:20

上胎餵奶失敗,所以能體會到成功順利餵到人奶真是不容易.亦十分欣賞,敬佩所有人奶媽.
tips:產前奶源(乳房)保護不能小.產後心情(愉快)輕鬆好重要.

男爵府

gemiling 發表於 11-9-27 12:21
吹波咁吹漲左!!!

add oil everyone!!!

你開個tapic so good
yes, add oil together

別墅

我都支持下,夜晚到早上返工前埋身餵,放假就全日都埋身,每次放工見到我鬼死咗熱情,係咁對住我又笑又叫又嗌,放低佢一掀起件身就會撲過嚟,啜咗兩下,噴緊奶時,就即刻擰轉個頭,唔理我,即刻塞返落去佢個嘴到.食完就會唔理我,搵哥哥,婆婆或者爸爸玩,係咁對住佢哋笑~~~俾佢激死

半夜有時佢唔夠飽就會叫,半夢半醒間就會瞓係到佢有佢食,我有我瞓,點知有幾晚,應該佢係發惡夢,我又餵,佢飽到嘔,自始,都係先俾奶咀,再轉來轉去,先敢餵

tips: 熱敷乳房(因為每次去完美容院通淋巴都有開電暖墊,未夠四個鐘都已經好谷)
食紅豆及花生

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我bb 尋日開始識留主口水兩眼發光甘講
奶奶!!!!

佢ge第一個中文詞語竟然系奶奶!!

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我餵亞女到四歲幾然後迫佢介,她竟然好嬲咁話你比細佬唔比我食,
咁緊係啦,大個女啦, D 奶奶喺比細佬,因佢細個嘛,
到依家,家姐五歲,仲心思思想食,當然她冇份啦,不過她識得講話媽咪奶奶是全世界最好味的!
今日細佬兩歲半有多,依然未介奶,佢一到夜晚就會黏住我,爸爸,工人
都當佢地隱形,眼中只有我呢支人形奶瓶,如斯高地位,當然要好好感受一下,哈哈!(可能幾年後或十幾年後唔會跟住我們啦。)

Tips: 好好享受親子的樂趣盡量把哺乳的過程視為珍貴的一天。
每過一天就等於賺得一份寶貴的親情。各位奶媽好好享受吧。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

又講下開心野先..... 我bb而家7w喇,一講奶奶就劈大口口等食,好cute

大宅

引用:我又來!大仔由2+個月開始全人奶到衣家(30

原帖由 jenniecatcat 於 11-09-30 發表
我又來!大仔由2 個月開始全人奶到衣家(30 個月)。當中可愛同開心野多到數唔哂。我好彩份工可以反到家餵 ...
你陀住細b都照餵咩?

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊