基督家庭

跳至

首頁

尾頁

洋房

心很痛,不能入睡。

X 太,你很殘忍,你說我小朋友的基本知識完全不像小六程度,甚至連小三的程度也不如,教會中其他的小朋友年紀比他小都比他強...你做父母的應多帶他出外走走,見識多些 ... 還有,他說話只是一句起,两句止,應接受言語治療...另外,這個月來他很少返崇拜,睡過頭?

通通都不是呀!!!

大宅

「X太......睡過頭?」 是導師跟你說的一番話嗎?

是否當中大家有點誤會?

大宅

可否想法正面點?
maybe 佢是真心比意見你呢?
他如不關心你的小朋友係可以唔理呢?
想想他的出發點吧?

being2011  但係都要睇下佢說話時既態度  發表於 11-8-8 10:43

大宅

joeamanda2004 發表於 11-8-6 19:13
可否想法正面點?
maybe 佢是真心比意見你呢?
他如不關心你的小朋友係可以唔理呢?

完全同意。

大宅

回覆 gloriafu2009 的帖子

我自己想,呢件事唔一定要發生係教會裡面,佢可以發生係學校、商場,甚至出自鄰居把口,問題反而係媽媽點處理件事。

如果小朋友唔係人地咁講GE,我覺得媽媽可以同導師解釋,一方面還小朋友公道,另一方面比小朋友知道點樣處理矛盾,唔好逃避,選擇溝通,咁先唔會覺得委屈,消極去面對。惡性循環,更加唔識點面對。

其實小朋友已經11歲,學校老師會有評語,某程度學科成績亦會反映係咪「基本知識」不足,咁唔係客觀一D咩?。
另外,你有無同小朋友去衛生署做體檢呢?(學校派預約信個D呢)如果有,小朋友如有需要接受語言治療,或者姑娘都已經同你建議。
小朋友發音OK嗎?小朋友同熟朋友講嘢OK嗎?如果只係怯於係公開場面講嘢,表達能力OK,咁反而係信心不足,安全感不足GE問題。

媽媽係小朋友GE護衛,記住唔好因非事實GE事困擾,心平氣和同人解釋,關心你GE人會更明白事件,只會比批評GE人你亦無需太在意佢GE睇法。

無人可以將負評價放係你身上,除非你自己都咁睇自己。
無人可以將負評價放係你小朋友身上,除非你自己都咁睇小朋友。

唔好心痛LA,你心痛,你唔開心,小朋友係FEEL到GA。
如果你因此而唔開心,個人煩,對小朋友GE耐性都會少左,最終受苦GE係小朋友。大人要先處理好自己GE情緒,先有能力開導、指引小朋友。

教會有無D熟D GE朋友呢?同佢地傾下AR,等佢地比D中肯D GE意見比你AR。如果小朋友真係有地方需要關注GE,及早關注會更好。
男仔11歲LA,需要同媽媽建立好好GE溝通模式,你要幫佢進入麻煩GE青春期GA。
如果OK或有需要,你想GE,你可以同番X太講件事,但要照顧自己GE感覺,舒服GE時候可以講講,如果唔係只要唔帶住仇恨返教會就OK LA。

最後記得祈禱交託,你要知道神是愛與寬恕的神。

洋房

剛發覺重覆了出帖子,應該是錯按某些位置,真對起,亦多謝您們的回應。

今天再看回此事,其實真的不是一件甚麼大事,不值得去為一些武斷的批評而憤怒、傷心。

事實上,兒子的性格屬文靜、害羞型,在陌生人前說話較細聲,這樣的性格倒有點兒吃虧的。至於其他方面我絕對不認同他有甚麼問題,一直以來小學班主任給予的評語都是文靜、乖、肯服務。成績方面亦尚可,而剛派位亦僥幸獲派中西區某英中男校,真對不起,我並不是故意絃耀什麽,希望您們明白。

的確,從正面看可說是因出於關心,但我認為這只是美化惡意批評的詞彙而已,從內容、她的語調、再加上她反駁我的解釋、到她無可再反駁時的衝衝收綫,我真的有理由相信她不是善意。此外,她雖然是我兒主日學導師,但由於同成人崇拜地方有異,相隔亦有幾段路,而我們返這教會才一年多,我與該導師很少碰面,記憶中只通過幾次電話,都是知會地點、時間及詢問参加與否等,論交情,她是不是說得太多了呢?

一向以來,我們家庭生活都很簡單、樸素而低調,很少對教友說兒子得了甚麽獎項,我們去哪裏旅行,兒子参加那些課外活動。致使x太對兒子評價如此低劣及侮辱。

講完,真的舒服哂啦!!! 感激 missceci , joeamanda2004 及熙媽媽的回應!

God bless u all!!!!!

jk67jk  我亦見過因不喜歡主日學,所以在課堂上專登表現很差的小朋友。Just FYI.  發表於 11-8-15 11:10
jk67jk  有冇考慮去參觀上堂的情況呢?他是否不能融入那兒的活動?  發表於 11-8-15 11:07

子爵府

回覆 gloriafu2009 的帖子

“不值得去為一些武斷的批評而憤怒、傷心。”
說得好。態度很好。

"從正面看可說是因出於關心,但我認為這只是美化惡意批評的詞彙而已"
分析得好到點。 許多屬世文化重的中國人都有各樣 美化 的詞語來扭曲 溝通方式表達出來的態度。
如:他緊張你先話你先發你脾氣0者。
你嬲佢,鬧佢,證明你還愛佢。

"我並不是故意絃耀什麽,希望您們明白。"
我明白。這是你用來分析兒子的據理。

大宅

gloriafu2009 發表於 11-8-8 22:33
剛發覺重覆了出帖子,應該是錯按某些位置,真對起,亦多謝您們的回應。

今天再看回此事,其實真的不是一 ...
唔使客氣,有時候講左出嚟個人會舒服D GA,頭腦會清醒D,會更明白自已GE睇法,所以要嘗試D同人講,保持開放ge態度,從唔同角度睇事物。

「很少對教友說兒子得了甚麽獎項,我們去哪裏旅行,兒子参加那些課外活動。」我覺得ok wor。讓小朋友學會謙卑對小朋友係好事,當然大前提係小朋友對自己嘅成就亦有肯定,成為一個有自信而唔自負,睇到自己長處,同時亦都識得欣賞別人嘅人,呢個對佢一生都係有好處嘅。

因為我自己都幫手教兒童主日學,所以我有d嘢唔多明。
根據你講,x太同你非深交,所以佢表現都幾唐突,我自己會想:咁「唐突」都要做(打電話比你同講有關仔仔嘅事),佢目的為咩呢?
單為令自我感覺良好一d,我又覺得幾無謂,所以我真你唔排除佢真係出於一點點嘅善意。
至於當日大家電話溝通點樣進行,會唔會係誤會,令大家語調有變至令誤會惡化真係不得而知。

明白你好疼愛仔仔,因為大家都係媽媽。
有人誤會自己,自己可以一笑置之;但係別人誤解仔仔,比誤自己更令人覺唔公道,覺得唔好受係可以了解嘅。
總之,記得唔好因為咁而唔返教會,你要知道你為誰返教會。

對於x太,我都係個句:
如果OK或有需要,你想GE,你可以同番X太講件事,但要照顧自己GE感覺,舒服GE時候可以講講,如果唔係只要唔帶住仇恨返教會就OK LA。

最後記得祈禱交託,你要知道神是愛與寬恕的神。

複式洋房

gloriafu2009 發表於 11-8-8 22:33

今天再看回此事,其實真的不是一 ...

人始終不是完美,即使信主後,我們每人都仍有很多性格/行為上的不足要被主塑造

那位姊妹的言行,自有神親自管教她,我們不而作太多評論

反而你可以把與她的相處當成一種試煉,因為主教導我們要愛每一個人

你 們 若 單 愛 那 愛 你 們 的 人 、 有 甚 麼 可 酬 謝 的 呢 . 就 是 罪 人 也 愛 那 愛 他 們 的 人 。 (路 6:32)

要嘗試去愛她~而且更要為她禱告~~這才是令神喜悅的行為呢^^

首頁

尾頁

跳至