美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

民房

我想搵人幫手,thx

我想開間指甲店,做甲我係新手,所以一個人怕做不到,想搵人合作或可以請人,有人熟手想做或有興趣合作嗎??我想在荃灣或葵芳區開舗,或知道有冇舗租或頂讓,因我想有人可以比我跟住做,我02時在LCN學過,不過一直冇做過,所以怕做唔嚟,有人幫到我或比到意見我嗎,thx

複式洋房

Re: 我想搵人幫手,thx

我覺得你應該以freelance 形式做住先(或去做parttime), 先儲番一班熟客, 再自起爐灶..

因為你自己咁生手就走去開舖, 樣樣已經係叫重頭做起, 若只淨係做生客 (walk in客), 我覺得唔係咁樂觀.

除非有你閒錢, 開間舖係for打發時間, 過下日晨咁, 否則擔起一間舖不是咁易的~我當你舖租6000蚊, 其他雜費1000蚊一個月 (裝修費都唔同你計了), 即係每個月要有7000蚊生意, 至叫做打個和, 至於你自己每個月有幾錢人工, 就睇下每個月果7000蚊生意之後的收入了....

咁一個月要做幾多對手(指甲), 至可以收支平衡($7000) + 有錢賺呢 ?.......

民房

芭比2046,
多謝你比意見我先,其實我都咁樣唸過,不過我唸冇人請,因為報紙全係請有經驗嘅....

侯爵府

但係你學過應該好好多,再唔係可以試下同d美容院傾下,一星期做幾日試下先!
SIULEESIU 寫道:
芭比2046,
多謝你比意見我先,其實我都咁樣唸過,不過我唸冇人請,因為報紙全係請有經驗嘅....

唔好點評我

民房

你好嗎,
d美容院話要請熟手,都冇機會... :-( :-(

珍珠宮

SIULEESIU,
咁橋,我都係02年係LCN學修手腳喎..
幸福肥師奶

民房

mannok媽咪,
唔知會唔會同班呢??不過我唸機會好微,我在夏天時間學嘅,你呢??你學完後有冇做過呀??不過我地學時都冇3D,乾花﹐.....,我依都唔知呢啲係咩....

複式洋房

總有一d請生手的 (不過人工會低d), 係人都係由生手至變熟手ga 啦, 一係以freelance試下啦, 或者掛下單......

試下去百利, 或者要自己親身走去d shop度睇下有無請人啦, 百利d 舖頭仔, 不會登報請人的

珍珠宮

SIULEESIU,
我係02年6月學的(手,腳都有學),你呢?
我學完後都算做過下freelance,多係d親友介紹下咁,後來有左bb,就無乜做lor,但都有sell下 d products,佢(LCN)d野係幾好用嘅...
p.s.請你check pm...
幸福肥師奶

首頁

尾頁

跳至