跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

freshair,
大部份在香港超市內的電子蚊香機或液體蚊香都乎合機電工程處的規格,十分安全的.我們最主要是留意藥性成份有無g6pd的小朋友不能接觸的成份就可以了.一般'殺他死'或'威滅'都得.
香薰驅蚊是用香薰爐加上薰衣草這一類有驅蚊功效的香薰油,然後燃點,以致室內充滿香薰油的氣味,蚊蟲就很少再飛入屋.但一般香薰油只會連續燃點四小時左右.

'殺牠死'煙霧滅蝨劑絕對安全,不過你想焗蝨時必須要焗兩至三小時最好,另外焗時不可以有活物逼留屋內.焗完後所有用品必須清潔一次才用.'殺牠死'煙霧滅蝨劑比殺蟲水安全因為不合易燃物品成份,不會引起爆炸.

複式洋房

FreshAir 寫道:
thanks各位 !

最近亞b唔知比乜東西咬,一粒粒”懶”又紅又大又腫,有d很久都唔散,我想噴殺蟲劑,又想用滅虱煙霧,要徹底消滅咬我亞b的衰東西,但唔知亞b受唔受得,佢個頭,手腳,塊面咬到肥腫難分,個樣都好似變了,見到好unhappy,好難過,請各位給意見我!

Freshair and 369,

It may be 過敏. We have the similar一粒粒又紅又大又腫的東西, and would disappear within 1-3 days. The main feature is end up with a small ‘water spot’. My hubby says that it’s濕 疹. It's better to see the doctor.

複式洋房

Thanks各位!你地真係好叻,相對而言,我真係好無知!

我終於找到咬bb的原頭,可能是一包放在床底的沙薑粉生虫仔,原來沙薑粉係癖不到蚊虫的,只會惹虫!

你地有無做一個牌仔,寫住G6PD比bb帶?

我地需不需要特別買多d鴨心整比bb食,聽講有豐富鐵質,bb又好似貧血!不過,我放工去街市就一定無,好難買到

複式洋房

承承媽媽

上星期六中午,我睇到一個日劇:我要cake一cake,好似你張簽名相個男人?我以為係第一集,覺得幾得意,準備校預錄時,佢就話全部播影完畢?!?!?!

我錯過了一套好睇的日劇,真可惜!

複式洋房

承承媽媽

個男人是什麼名字呢?幾攪笑,佢講老闆送花比佢,向佢示愛,演員神情好攪笑,哈哈!

男爵府

係呀!就係個西餅師傅!我就係睇o左呢套劇鍾意o左佢o架!
我得登搵佢d相o架!
佢叫藤木直人,好似話佢嚮日本依家都幾出名.
承承媽媽

上星期六中午,我睇到一個日劇:我要cake一cake,好似你張簽名相個男人?我以為係第一集,覺得幾得意,準備校預錄時,佢就話全部播影完畢?!?!?!

我錯過了一套好睇的日劇,真可惜!

複式洋房

呢張靚唔靚呀?

複式洋房

呢張都幾型仔!hehe!

複式洋房

joannek,

但係我亞B的粒粒冇water spot, 唔知算唔算係濕 疹呢? 可唔可以自己好番呢?

承承媽媽,

亞B的粒粒生在肚和大脾, 唔似熱屝, 但熱天可能是原因之一, 因為未熱之前唔覺佢有.

我都試過問電子蚊香D香港代理, 但係都比唔到一個肯定答案我, 佢地話不如唔好用好D喎.

Freshair,

我就冇比個牌亞B, 您有冇呀, 如果真係整, 您會點整呀?

複式洋房

啊!!!!藤木直人, 我好鍾意佢o架 when I watched a Japanese drama couple years ago. He was a doctor and 觀月阿里莎 was a nurse. The last drama I watched was he was a reporter and 江X真纪子was a doctor. And he is about 30 years old now. He is also a singer and his singing is not bad.

我要cake一cake was broadcasted in Japan and Taiwan last year and I still have no chance to watch it….. :-( :-( :-(

would any mum please let me know if you find this VCD in HK....thanks....

複式洋房

Fresh Air > I always want to做一個G6PD牌仔比阿B but have not done. I think it is necessary to do it.

Shall we order together and get a cheaper price?

369 >亞B的粒粒 - perhaps it’s better check with the doctor in the future.

男爵府

joannek,
我唔單止買o左'西洋骨董洋果子店',連佢最新o個套'新高校教師'都買o左呀!(不過係老番)

我好鍾意佢做西餅師傅個角色,不過佢嚮'戀愛革命'入面都好英呀!呢兩套係我o既至愛呀!

複式洋房

joannek, 369

做一個G6PD牌仔比阿b, 我有一個憂慮, 會否因此被"label'左, 引起歧視呢? 我有d擔心這方面.......但為左佢安全, 做左又好似好d, 你地有意見嗎?

複式洋房

FreshAir, joannek:

為左亞b佢安全, 做左牌仔應該好d, 而且要比佢接受e個事實, 其實都沒有甚麼大不了, 只是比別人dor d 野敏感. 不過, 唔知點做個牌仔先至好, 有咩意見呀??

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想知點一個G6PD牌仔??

男爵府

我諗住遲d得閒時去d軍用用品舖睇睇,因為佢地會有d金屬牌仔,好似d軍人o既狗牌咁樣,唔會咁老土,同埋應該可以刻字......

複式洋房

joannek, 369

做一個G6PD牌仔比阿b, 我有一個憂慮, 會否因此被"label'左, 引起歧視呢? 我有d擔心這方面.......但為左佢安全, 做左又好似好d, 你地有意見嗎?

Freshair,

I will explain to my kid that there are 5% of male would get G6PD defficiency and not a lot of places in the world would do this testing.

It's also very important to let the teachers know it when the kid going to school; and in case anything happens when we're abroad.

複式洋房

承承媽媽,

1. Where did you buy the VCDs? Could you please PM me.

2. I will try to quote the price for a silver necklace in those traditional jewelry shop.

369,

I am going to write "G6PD Deficiency 蠶豆症" on it. In fact, G6PD is not common in the other countries as they did not do any testing for the new born baby.

複式洋房

Hi All Mums,

One of our family doctors refered 'Eurax' for the relief of all forms of itching including beat by mosquito. However, we had BAD BAD BAD EFFECT afterward. It became 又紅又大又腫.

Anyother family doctor adivsed me 'DO NOT USE Eurax' as it's too strong to baby and kid.

So, please do not believe the doctor 100%.

複式洋房

joannek

健康院姑娘教我用”癢即消”,你可以試下

首頁

尾頁

跳至