論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人到期不續約

我工人十月底到期,決定不跟她續約,請問
1)應該何時同佢講
2)她走後是否須要換鎖
3)佢走當日應否先叫其他人帶bb出街
4)有冇識講流利英文及中文的菲庸介紹

侯爵府

睛靈勳章

Re: 工人到期不續約

eseses05 ,

我工人都係10月到期, 我已process 新工人, 等visa到.
1. 我岩岩問過勞工處, 唔洗通知佢都ok! 因合約寫明2年, 但我會10月話佢知, 用大假叫佢早走.

2. 我念妳收番條key, 就ok 唔洗change lock
3. 妳係咪經agency請, 我agency會當日黎收佢
4. 去agency請啦, 唔洗麻煩

洋房

我個工人已問我會否續約,打算今晚同佢攤牌!

別墅

Meisuen,

你係唔係只俾機票她,不用給她遺散費呢?

大宅

eseses05 寫道:
我工人十月底到期,決定不跟她續約,請問
1)應該何時同佢講
十月頭
2)她走後是否須要換鎖
yes
3)佢走當日應否先叫其他人帶bb出街
如你同佢關係唔好的話就要叫人帶bb出街
4)有冇識講流利英文及中文的菲庸介紹

男爵府

[quote]由 eseses05 於 2005-08-25 13:44:41

1)應該何時同佢講 .... 最小一個月通知.
2)她走後是否須要換鎖 .... 要, 因為你唔知道佢會唔會配多一條key的.
3)佢走當日應否先叫其他人帶bb出街 .... 當日我就有叫人幫我湊住bb出街一陣.

洋房

Thanks for all your advice!

大宅

eseses05 寫道:
我個工人已問我會否續約,打算今晚同佢攤牌!

除非關係好好,太早攤牌一啲好處都冇。

公爵府

唔算遺散. 因為你會請另一個工人.

menmen 寫道:
Meisuen,

你係唔係只俾機票她,不用給她遺散費呢?
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

唔洗咁早同工人講的.我工人9月尾約滿,上星期才決定留港找新工,call 了Agent 4 天,今個星期日已經話要放假見新老板.又成日老馮開住部手機話Agent隨時call佢見新工,但係99%的電話是佢的朋友,晚飯時間竟然都有電話,當我無到,你話興不興.
由於我9月中會放佢走,只要是不太離譜,我都會唔再理佢或話佢,費事弄到關係咁差.

首頁

尾頁

跳至