論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人姐姐一黎到就識駁我咀,又話以前太太點點點,仲話前太太提供日用品比佢用,包括衞生巾(我老公坐係度喎 ),夜晚出街食飯,碟灼蝦一放落枱佢就即時伸手去拎,我仲以為佢搣比我個女食(我個女坐佢隔離),點知原來佢係老實不客氣咁不停係咁搣係咁食

頭先佢仲開口話佢冇手提電話,話佢要個手提電話買smartone sim card打電話卜反印尼喎 mouth:

究竟係咪個個印姐都係咁?

別墅

好博炒格喎,有冇喺香港做過?

男爵府

係星加坡做過,又係係香港做過4年,返咗印尼4年幾

男爵府

本來諗住基本日用品例如bath foam, shampoo, toothpaste提供比佢冇問題,我意思係同我地共用,但調番轉佢好似唔想,初初話冇所謂,跟住佢又話佢想買,頭先去超市買咗面巾、抹身巾、牙膏、“朗”口杯、鬧鐘比佢,跟住佢又話想自己揀支shampoo,咁我叫佢自己睇,佢話要買pantene,不過揀唔啱,因為同佢係印尼用開唔同樣,佢要去印尼舖買喎 mouth:

返到黎屋企,佢沖完涼,佢話佢連梳都冇喎,咁即係連梳都要買埋比佢

男爵府

佢咁老馮既?長遠會令你好唔開心架喎!
佢似來寄養你家多過打工囉~

男爵府

以我記得,日用品應該僱主冇責任比佢架,係咪我太好人,開口問佢要買咩日用品,所以佢覺得我好恰

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

記住, 你比佢咁放肆,無得返轉頭
到時反哂面仲無謂

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢試緊你, 莫順攤。
但似乎已有少少行錯路。
我一向會乜都吾準備結她, 佢來到真係冇帶shampoo, 又未有錢, 我求其買枝最平比佢, 講明只此次, 以後自己買。

千其不要比佢共用家人D嘢...佢地不知分寸的, 好快你的body scrub, hair treatment, whitening mask, 42cm M Gun...會冇得好快

小心小心!

大宅

U don't have to let her to choose. Just buy the basic needs. For my maid, I only bought her a new set of necessary goods when she arrived. After that, she bought it by herself.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牙膏都共用
除咗三餐乜都唔駛包,做得好就話啫,啱啱嚟就開口叫人買,啋佢都傻.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

我只係初離的時候會俾個choice佢地買俾佢, 跟住第二次就要佢地自己買啦!

你話唔知佢用開咩牌子, 叫佢地自己買啦. 幫佢買都得, 借糧啦, 係第一個月糧度扣!

珍珠宮

樓主, 就咁睇你寫你工人d態度, 似乎.....係呃$博炒黨喎......

相信你會好快會上釣.....

小心!!

男爵府

畀面勳章

買埋比佢仲要咁多嘢講,咁咪自己買囉!欠佢㗎!?
我唔鐘意工人話前太太點點點㗎,我實叫佢唔滿意就比信我,返去前太太度做!
講真,佢哋吹水居多啦!分分鐘前太太根本無買過比佢!
同佢講明清楚,今次係wellcome gift,用晒自己買!
不過,妳工人都應該唔留得耐㗎喇~

男爵府

say no to her!

大宅

回覆 Siuchoi 的帖子

係 囉.... 我覺得 現在 d 工人 成日都 好似 想 博炒.... i heard so many same case... 有錢 就話 可以 炒炒炒, 如果 家庭 收入手緊 d 都係 幾頭痛... 真慘... 大家小心仲計, my ex-maid also so bad...

大宅

my ex-maid always change the new towel to clean the house.... and she is so bad to use the tissue to dry her hair..... I also feel very angry.... but out of my control, I only know toliet paper will be finished after she take a both...因為 我見到 佢有d tissue 係d 頭髮到...

ope  救命, 比廁紙佢好心佢正正經經用黎去廁所, 用黎抺頭 ?!!  發表於 11-5-27 22:32
tantanmama  但連廁紙都要鎖, 間房真係幾大都唔夠用. 香港僱主真慘.  發表於 11-5-26 17:01
joanie731  咁衰格!一於行配給制,另外買一條cheap廁紙比佢,講明for幾耐,早左用完就閣下自理,妳o個d收埋o係房用先拎,貼張紙仔o係上面mark數,費事佢偷用!  發表於 11-5-26 16:30
hiragana  收晒 tissue 入房. 等佢冇得用  發表於 11-5-26 11:48

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Siuchoi 發表於 11-5-26 10:49
樓主, 就咁睇你寫你工人d態度, 似乎.....係呃$博炒黨喎......

相信你會好快會上釣.....

係呀, 呢件咁野, 來做太婆呀? 好好地教訓吓, 講清楚佢衰乜, 你亦要求之做野食野方法比佢知, 如唔改, 快掃把, 費事嘥$$.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

妳call agent, 叫agent同佢講日用品僱主唔會包, 佢以前僱主包係佢問題, 叫佢食屎啦!

首頁

尾頁

跳至