嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無出世時得4磅幾的BB媽媽可以分享?

Now he is 7 month old but only weights 14.5 lbs. Does your bb grow fat after birth? How?

別墅

Re: 有無出世時得4磅幾的BB媽媽可以分享?

over over..

複式洋房

我BB出世時也只是剛剛足5磅,也算輕了一點啊,但後天給予足夠營養,BB現在1歲半有22磅,算ok吧,

別墅

我的大孖出世時也是2.1kg,重唔重磅要視乎佢係米食得瞓得,因為人地話bb要瞓得才長肉。
你的bb食那隻奶粉呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡都你仔仔一樣,出生得5磅3,e家7個月得14磅幾,醫院話佢仲係細碼,不過佢好高,食好多野不過唔飲奶,好小病,不過剛出過玫瑰疹,燒左4日105度
windian 寫道:
Now he is 7 month old but only weights 14.5 lbs. Does your bb grow fat after birth? How?
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

別墅

Dear all,

Thanks for your sharing.

男爵府

我出世時得4.5磅, 但是沒有什麼健康問題wor. 其實重量和健康是沒有直接關係的, 不用擔心.

別墅

我睇返我個女7個月大時都係15磅!
我個女早產出世得4磅,不過就食得訓得同"柯"得(佢每日都有2-3之大大),上星期先打歲半針,健康院姑娘話佢20個月大已經有28磅係大碼bb,係100個人裡面o既頭10個,而家我反而怕佢肥,其實最緊要健康,bb瘦定肥都冇咩所謂啦!

男爵府

係呀, 我都驚個女會肥得太勁, 會影響佢日後的健康.

曾師奶 寫道:
我睇返我個女7個月大時都係15磅!
我個女早產出世得4磅,不過就食得訓得同"柯"得(佢每日都有2-3之大大),上星期先打歲半針,健康院姑娘話佢20個月大已經有28磅係大碼bb,係100個人裡面o既頭10個,而家我反而怕佢肥,其實最緊要健康,bb瘦定肥都冇咩所謂啦!

洋房

我個仔出世得4磅幾, 依家6個半月有成17磅, 姑娘話佢係中型bb
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄

複式洋房

我女出生時, 4 磅幾. 現時17個月大, 才得20磅 (細碼bb)

男爵府

我女出世只得1.985 kg
依家快12個月 8.2 kg 不過只得69 cm高
好矮呀:-(

男爵府

我個仔出世時緊緊得6磅, 醫生話足月bb黎講算輕磅, 但係佢而家14個半月已經有26磅, 醫生又話佢肥得滯, 不過, 佢都無咩特別食得多野wow, 所以, 有時我唸bb重or輕係要睇佢自己自然發展ga.. 最緊要身體健康啦

別墅

各位媽媽:
多謝大家的分享, 原來仲有許多媽媽與我同行, 做媽媽已經很煩, 做輕磅bb媽媽仲煩,

男爵府

畀面勳章

Hi Windian,

Totally agree that it is hard and stressful to be the mother of 輕磅bb!

My son is almost 10-month old now.

At birth: 2.11kg; Height:45.5cm; HC:33cm
1-month: 3.2kg
2-month: 5kg
3-month: 5.5kg (2-4 months 厭奶期是我的惡夢!!!)
4-month: 6kg
6.5-month:7.4kg
9.5-month:8.5kg; Height: 73cm; HC:46cm

從外表看不出佢出世時係超輕磅BB. He is not heavy (25%) but he is healthy. 我已心滿意足la!

Add oil!

別墅

Hi, meowmi,

my bb only weights 6.7kg at 6.5month, very thin (usually at 3%), so worry ah..

Is your bb still drinking 能恩低敏?

男爵府

畀面勳章

Windian,

Yes, my baby is still drinkinig 能恩低敏 (金裝) but #2.

大宅

我亞囝出世時只有1.72kg & 身高42cm, 依家就o黎16個月, 月中度過有 10.55kg & 身高 82.5cm。我都agree訓覺好重要, 我亞囝依家每日都會訓 12-13hrs。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡出世時得 2.15kgs (4.73lbs),而家兩歲先得 23.5lbs 83cm 高,姑娘話佢係細碼 bb•
真係有咩方法幫佢增下磅呢!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我仔仔出世時都係得2.22kgs, 不過佢每一個月都有重到, 但唔知點解佢唔like飲奶喎, 而家就黎13個月, 每日都係加埋飲15安奶到(之前飲10安都無), 好彩佢都肯食&肯瞓, 我而家比佢飲加營素, 上次打一歲針時磅過, 都有8.27kgs, 我已經好滿足架喇, 雖然佢係比人細粒左d, 但佢健健康康就已經夠啦

首頁

尾頁

跳至