論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&id=160706

法定最低工資剛實施,涉及的影響尚未明朗,近日外籍家庭傭工要求加薪,又觸發新一輪勞資爭拗。勞工及福利局局長張建宗昨明言,外傭工資有可能上調,當局會聽取意見後決定。不過,有外傭僱主團體認為只可為外傭

加薪約2%,即約80元;否則會超出部分中產家庭的負擔能力。

張建宗昨出席公開活動時,回應外傭要求加薪的問題。他說,當局有既定機制每年檢討外傭的工資,有否需要及空間作出調整。今年整體經濟情況較好,物價有一定升幅,外傭工資上調的可能性是存在的,但實際上幅度如何,當局會聽取外傭及僱主團體意見,經分析及研究後,在適當時間作出決定。
外傭冀加薪一成
目前本港約有29萬名外籍家庭傭工,平均每6個家庭會聘請1名外傭。外傭的法定工資為3,580元,自2008年7月至今已兩年多沒有加薪。多個外傭團體近日約見勞工處,爭取加薪至4,000元,即加薪420元,加幅超過一成。
香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典表示,外傭工資已凍結兩年多,加薪亦屬合理,但協會建議加薪幅度為2.3%至2.4%,即80多元並非如外傭要求的加薪逾一成。他擔心,若外傭加薪至4,000元,會令部分外傭僱主百上加斤,相信聘請外傭的家庭會減少。
此外,最低工資實施一星期,張建宗說,勞工處巡查了863間企業,包括清潔、保安及飲食業等,發現有14宗僱員懷疑薪金低於最低工資,勞工督察已即場解釋法例的要求,暫時未有檢控;但如果發現有僱主蓄意違法,會依法辦事。
最低工資實施暫平穩
勞工處熱線在過去一星期,每天平均接到超過1,000宗查詢,並收到1宗投訴,表示懷疑薪金低於最低工資,已即時作出跟進;另有6宗最低工資影響就業的求助個案,亦已經轉介處理。
張建宗續表示,過去一星期,勞工處收到私人企業的空缺,平均每日約3,000多個,與實施最低工資之前相若,反映現時勞動市場的空缺仍然相當多,不會因為推行最低工資即時有萎縮。
對於最近有連鎖麵包店及服裝店結業,張建宗說,兩宗結業個案分別有166名及14名員工求助,相信結業主要與租約問題有關,並非受最低工資影響。他形容,最低工資在第一個星期的實施情況,整體上平穩及令人滿意,強調會密切留意有關發展。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

相信有僱主亦會釀'炒工人'

男爵府

加一成咁多,我的人工都加唔到一成啦!

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

講咗好幾日啦,等正苦做完review,有新料先算

複式洋房

唔讚成加人工la,...已經包食包住,仲想點呀????
每個月我地點只比3580吖....hk已經比其他地方人工高la...唔鐘意咪去第二度做lor

大宅

咪係 lor, 佢地真係袋袋平安果 $3580, 食又食我地, 住又住我地, 我地每個月都唔知有無 $3580 洗啦.......

大宅

畀面勳章

如$4000我會早d送佢返去執牛屎~

大宅

菲佣现在还要帮她们给海外保险
而且转工人
没有得退

大宅

回覆 summer123 的帖子

完全唔理解點解佢地講得出口要加薪一成多?唔講話我地僱主人工都冇得加咁多,班姐姐食我地,住我地,用我地水電煤,基本上通漲對佢地一D影響都冇,憑乜要求加薪?

男爵府

已經包食包住包醫療, 佢o地實際唔止$3580, 重唔洗交稅, 香港通漲又唔 affect 佢哋, 因為都係我地比$買, 重加? 要加都得, 一定要修例保障我地班 employers lor!

男爵府

自己都無人工加
而家咩都貴
仲加工人人工!!!
唔包食唔包住囉!!!

子爵府

唉! 而家連買工人保險都要加埋"危疾"(唔敢唔買),保費都要比多d啦!
仲話要加o甘多人工,發下夢先啦!

首頁

尾頁

跳至