自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 yin_gho_18 的帖子

支持...支持 加10元

大宅

贊成"反對外傭加薪", 已E-mail, 寫幾句都好呀! 0願捐比第二個都唔想比
多d外傭!

大宅

畀面勳章

SENT!

致張先生,

本人對香港政府感到十分失望,本地的鼓勵生育計劃本來已經是空
談,幼兒服務嚴重不足,不少的基層只能節衣縮食來聘用外傭去照顧
自己的子女。我想說,外傭的工資對我們打工一族來說已是沉重的負
擔,與其提出調高外傭薪金的建議,倒不如先為我們香港市民爭取加
薪吧!!!
今次的建議實在令我忍無可忍,如有團體發起遊行的話,我一家大小
定必參與!

小市民上

回覆:

五月十一日致勞工及福利局局長的電郵收悉,謹此致謝。我們已把你提出的意見轉交勞工處參閱。

勞工及福利局局長
(郭志成代行)

Crystal_C  W/ my respect!  發表於 11-5-11 12:30

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我都支持及會寄信

Crystal_C  Yeah!  發表於 11-5-11 12:31

珍珠宮

畀面勳章

send
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我已經冇請好耐
個仔都係俾本地ee湊住算
本地ee又有愛心又可以有商有量

男爵府

cyan_tang 發表於 11-5-11 10:28
SENT!

致張先生,

Many thanks,

I already sent your passage to them.

Many thx.

Kind regards, Loreal

大宅

畀面勳章

Loreal 發表於 11-5-11 11:13
Many thanks,

I already sent your passage to them.

welcome!

男爵府

我click了入去,就甘send,係咪就得了.

yin_gho_18  係呀  發表於 11-5-11 11:41

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

我都SEND左

侯爵府

我岩岩都SENT左喇. 你地快D SENT喇.

Crystal_C  Thanks!  發表於 11-5-11 12:31

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

support

珍珠宮

畀面勳章

之前從來冇參加過任何遊行, 但今年7.1會去了
政府所做的事, 己經忍無可忍

大宅

我都sent咗,一定要十port一下班莘苦嘅bk Daddy Mami, 雖然我已上岸。

張先生,

我地班bk mami對香港政府感到十分失望,好想知道政府對鼓勵生育有甚麼支援及承擔。很多父母要外出工作,但假日或公眾假期回家是要繼續湊B,因外傭大人有例假,班Daddy Mami 係無真正嘅休息架播。

可唔可以詳解一下,我地嘅正苦同星加坡有乜分別,佢地offer比外傭嘅工資可以低過我地,仲每兩個星期日先放一天假同無公眾假期放。點解我唔見美國佬話要了解佢地嘅人權狀況? 係唔係我地嘅正苦過尤不及?

可唔可以解釋下點解我地好多Daddy Mami好耐都無加過薪,咁點解我地又要加比班外傭呢? 我地已經包食住。

又可唔可以解釋下點解依家嘅菲傭可以咁hill:

"如果當大家看完以下又和本人有類似經歷
大家話係咪真係重值得加人比佢地

昨天星期日繼續去咗好多間agency
有冇沒有合式完約工人
確實完約工人真係唔多
反而斷約就成棚人

呢2個多月我在不同agencyin面試過好多工人
呀講錯應該係比工人面試我先啱、多過我去面試佢地
面試過程大部份黑口黑面主要問長問短
就好似比反黑組差佬盤問緊咁
佢地大部份好多會話呢樣唔做、嗰樣唔做、唔做乜乜唔做物物

盤問提目有以下
家庭人數幾多、有冇老人家、有冇NB、個NB幾多歲
先生太太係咪都番工、幾點番屋企
間屋有幾大、幾多尺
我訓邊、講明要有間房至少要有50呎、有泠氣、TV
重緊要有上網nookbook我自己帶
如果冇房又唔做
公屋、居屋、太殘太多雜物既屋唔做
要帶小朋友外出上堂唔做
每晚9~10時要睡覺、早上8時才起身工作
佢地大部份講到明唔鬧得、一鬧就劈炮唔撈
大部份指定要放星期日、晚上番到家中係唔會做工作的"

如有團體發起遊行的話,我們定必參與!

cc: 外傭顧主聯會

男爵府

畀面勳章

好多謝樓主帶頭SEND信! thanks!

我係單親媽媽、不是什麼中產,工時間長、政府又冇托兒所..冇幼兒中心配套設施..、我BB 一 YRS OLD, 先至唔請工人唔得JA!
工人已咩都係僱主俾, 等於養多個人, INFLATION生活艱難, 我今年都無人工加,仲要加比工人!若果真係加到4仟, 俾唔起la!唔通要我去攞綜綬等政府養???!!!
雖然好忙,我都會寫自己個case 俾局長抗議外傭加薪!!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

send 左,內容雖不同,但是自己的心聲。 雖然我無外傭,但真的睇唔過眼。

子爵府

醒目開學勳章

Sent!

致張局長,

本人對香港政府提出增加外傭工資持反對立場, 並為港府沒有為我們中低產的一群設想而感到十分失望!
本地的鼓勵生育計劃本來已經是空談,幼兒服務嚴重不足,不少的基層只能節衣縮食來聘用外傭去照顧自己的子女。我想說,外傭的工資對我們打工一族來說已是沉重的負擔, 請一個外傭並不是表面的每月$3,580工資這麼簡單, 還要包其衣, 食, 住, 保險和飛票等費用, 現在百物騰貴, 我們的工資已追不上通脤, 糧油食品等加幅兩至三成, 各項交通工具相繼加價, 地租加幅15%, 管理費等各類雜項開支充充加價, 與其提出調高外傭薪金的建議,倒不如先為我們香港市民爭取加薪吧!!!

子爵府

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至