自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

一加就加12%,D工人仲話唔夠就好去到$4200,我今年人工都無加咁多,真係人都癲

男爵府

我父母年紀大, 62同99依家身體唔好, 根本無人可以幫手, 個個月要死慳死抵養工人, 3580養個表現唔好都算, 點解仲要加佢地人工喎, 我地都無人工加, 表現唔好仲要俾老細話啦, 咩理論呀, 唔該政府正視下啦, 我唔係李XX, 又唔係中產, 唔好令我地小市民百上加斤, 係傷口上撒鹽啦.
咩都係我地僱主俾, 通脹關工人咩事呀, 應該1毫字都唔加, 仲要減佢地人工至岩,

伯爵府

畀面勳章

cfbb 發表於 11-5-9 10:41
真係病到上腦,張生唔該清醒下啦,佢都識講咩嘢都加啦,仲幫埋外傭加埋人工,係咪佢比呀?
難道真 ...

正苦以為我地子女年年有遊學、人人有netbook、母父年年有加薪.....唔該你地醒下啦,知唔知我地夾心嘅苦況呀,你地正苦高層緊唔知啦,你地咁忙,上個私人興趣班都有車司機送你啊,開垃圾會對住鏡頭訓覺啊,go go go ,keep going。。。。。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實係咪用最底工資去計合理d,
$28 x 24小時 x 30日 = $20160

你嚼人應該去爭取啦.
下屆垃圾會有幾十萬人支持你~~

6299daside  幫手calling佢  發表於 11-5-9 11:37

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

痴媽根! 11.7% ! 香港有幾多人加咁到咁多人工呀?! 香港通漲咁勁都唔及d工人加得勁! 佢地己包食包住.......點需要抗通漲呀 ?!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

禁止訪問

男爵府

做外傭都幾好喎,唔理表現,可以劃一加人工,反而佢地僱主要睇表現至有得調整。呵呵~
睇錢份上,我要忍忍忍~

大宅

加11%? 我地人工都冇加11%啦...
都痴根!!! 咁得閒唸下點為香港人爭取多d褔利啦, 我地d褔利重衰過大陸丫... 粉人!
大部份僱主係中產? 只係我地要出去搵食jar, 你估我地想請外僱架?
重有係香港中產一向都冇咩褔利架喇... 但又要交稅養你班飯筒同大陸人!
連呢個你都要攪??

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

痴線!我自己今年都係加左$175人工咋!通脹關班工人咩事,包食包住!!食物貴左佢地有無食少d丫??其實佢用多左我地$,係減人工就真,真係痴膠花!

joycepsk  讚成, 乜都貴晒已經加咗比佢哋啦  發表於 11-5-9 15:14
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

好想爆粗囉, 如果有得上街我第一個去

6299daside  今次我都會。  發表於 11-5-9 11:33

男爵府

我選擇用本地服務好過益佢地

子爵府

d "申移紋" 都有得派6000咯,
不如政府包底啦,o甘就話之佢加夠1000

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

上街我都去

男爵府

回覆 SmallTungmama 的帖子

係呀! 我地呢d僱主已經包食包住包行(買餸車錢), 我又唔見我工人有買咩衫, "衣食住行"貴晒關佢地鬼事咩!! :;pppp:班友仔鍾意講電話, 晒錢買咭係佢地既問題, 唔好加落我地度喇!420元加成差唔多12%, 我地都無加到咁多啦, 我之前夠俾公司凍薪2年, 今年先有得加5%咁大把, 反對!!!!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港永遠都係外人夠大聲

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

通漲關外傭咩事? 佢地在港消費得幾多? 佢地d錢都係寄返鄉下, 一日3餐, 日常開支都係僱主出錢, 通漲同外傭跟本無關係!

我自己加薪都唔夠5%, 28蚊連鎖式通漲香港人咩都嘔凸

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Queenie_0012 發表於 11-5-9 09:08
經濟向好~???
邊度有好過~?!

agree

男爵府

畀面勳章

如果2公婆本身都冇人工加, 又點樣可以加比工人呀.
如果老公/老婆其中一人只加200-300元, 又點樣可以加420比工人呀.
咁係咪要我地加幾多就要比晒工人呀…

i_love_miffy  我c6將會減薪添啊!!  發表於 11-5-9 11:50

別墅

勞工及福利局 2810 2300
[email protected]

called this number but no body answer the phone !!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至