自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我已經三年都冇加過人工啦哦....張生點解唔幫我爭取下.....

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加成 11%,佢地無野呀!又唔洗交租,而家 D 野係貴,咁佢地每食一餐飯己經,我地已經加左啦。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

包食,包住,包偷嘢,包叉電,包水電煤,包機票,包黑口黑面,包駁咀,包保險,包醫療,包勾人老公,仲想包咩呀?比埋間主人房佢好未?
呀張xx:
我哋lee班所謂嘅中產,仲要為佐個b,向班pk低頭呀,不如派埋6000比佢哋啦。:;pppp::;pppp::;pppp:
我份工點解唔包埋以上d嘢呀?

LamLamMummy  講得好  發表於 11-5-9 19:12

伯爵府

畀面勳章

juicy媽 發表於 11-5-9 08:01
吓, 又加?仲要加$420?有無攪錯, 我大力反對!

我有無睇錯?$420? 張建宗,你知唔知,好多中層打工仔幾年黎$42都未加,經濟好轉?你邊隻睇到呀?

男爵府

真係痴線, 我係打工仔, 都無人工加, 邊個話請工人既一定係中產?我無人睇細佬, 兩公婆返工時間長, 唔請工人唔通由得小朋友自己照顧自己咩? 請工人已咩都係僱主俾, 等於養多個人, 但報稅又唔計請工人個筆, 若果真係加到4仟, 咁我抄左個工人, 唔返工自己揍, 一家人去攞綜綬等政府養.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

實施最低工資後, 乜都加價, 連管理費都加十幾%, 依家包家傭食住, 無形中已經增加左支出在佢地身上, 佢地想加人工, 咪由得佢地示威囉, 我地唔駛 say yes, 但政府出手要我地加即是靠害, 又唔見其他國家主動加外勞工資, 成日話按市場定律, 咁政府應收聲, 不要令我地生活百上加斤. 如果用$3580請唔到工人, 我地自然要加, 唔駛政府出聲幫班外勞

所有政府都幫自己公民, 係HK政府咁畸形, 立法去幫外勞、新移民, 搞到勞工署福利署專為外勞、新移民服務, 佢地為HK出過乜野力、交過幾多稅? 離哂譜!!!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

如果外傭的表現係好好!! 我都唔介意自己加佢人工. 但唔好大圍咁迫我地加佢人工

伯爵府

畀面勳章

bb108 發表於 11-5-9 10:00
真係痴線, 我係打工仔, 都無人工加, 邊個話請工人既一定係中產?我無人睇細佬, 兩公婆返工時間長, 唔請工人 ...

絕對係,好多唔係中層但無辦法要請工人照顧老人同細路嘅,真係好想dup正苦(恕我無禮)

伯爵府

加加加, 我幾年冇加過人工呀!!! 呢家物價又高漲, 我都餐餐死慳死抵. 要加比 d 外傭, 加o左比我先啦唔該.!!! 仔女開支又大. 再係咁. o下o下都幫住 d 唔係香港o既人. 幫 埋 d 大 6 人. 幫外傭爭取福利. 我地呢 d 為香港出力o既 香港人就做亞"福". 我叫埋我老公都唔做野, 唔請工人, 申請綜媛喇.!!! 呢個香港不知所謂, d 張x 宗 , 李 x 人 rubbish. 垃圾.

bb108  咪係, 咁搞法, 我只好自己揍, 一家人攞綜媛, 真係唔係講笑.  發表於 11-5-9 10:40

伯爵府

已經包食包住對佢有咩影響?

翡翠宮

生活艱難..

男爵府

真係激死人!
乜咩420元對中產人士無影響~~
我唔係中產都要請工人,因為我兩公婆都要返工~~~~

sasami_i  agree  發表於 11-5-9 11:27

大宅

bb108 發表於 11-5-9 10:00
真係痴線, 我係打工仔, 都無人工加, 邊個話請工人既一定係中產?我無人睇細佬, 兩公婆返工時間長, 唔請工人 ...

咪係! 我都唔係中產, 老人家已經七八十歲, 奶奶又要照顧叔仔個女, 老人家身體又唔係好, 先焗住要請工人。

我係另一個post都係咁講:

我7年都未加過人工, 搵過份新工, 人工仲低, 咁我可以點呢?

呢幾年既通脹, 唔止影響我一家人, 連比父母的家用, 同等金額都變相縮水, 自己人都要死慳死底黎抗通脹, 佢地包食包住, 仲想點??? 下下大吃大喝, 買呢樣個樣, 大包細包, 加幾多都唔夠啦!

如果個工人識諗, 假期只是吃喝, 間唔中買下衫褲, 洗費根本唔多, 仲可以儲好多錢。我工人唔大洗, 個個月仲可以匯二三千返老家, 已經買咗農田, 儲定錢, 廿幾歲, 佢已經打算做埋呢個contract返去結婚兼退休, 唔再做外傭, 其實佢仲好過我。

珍珠宮

好媽媽勳章

如果真的加至4千蚊, 而媽咪又搵得1萬左右, 真係自己湊番好過, 因為你包佢食包佢用, 這些駛費都會有通脹. 而且最怕工人病左, 你要貼錢俾佢睇醫生, 自己湊番條數差唔多.

Hugo0804  agree.  發表於 11-5-9 10:46

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

已經包食包住包醫療,通脹對佢地根本無咩影響,但我地呢D夾心階層就嚴重受影響!請問有咩人為我地爭取過?重要幫佢地嚟壓搾我地!無天理!

6299daside  100000個agree,全包,我都想呢。  發表於 11-5-9 10:44
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

如加人工,好炒工人姐姐了

Hugo0804  agreed.  發表於 11-5-9 10:45

伯爵府

畀面勳章

第二任媽媽 發表於 11-5-9 10:15
加加加, 我幾年冇加過人工呀!!! 呢家物價又高漲, 我都餐餐死慳死抵. 要加比 d 外傭, 加o左比我先啦唔該.!! ...

我都做緊阿福

珍珠宮

畀面勳章

加到冇人請得起你地仲好, 返鄉吓食屎啦。
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

水晶宮

10% no way
but if 100 is acceptable ge

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Hugo0804 發表於 11-5-9 09:41
包食,包住,包偷嘢,包叉電,包水電煤,包機票,包黑口黑面,包駁咀,包保險,包醫療,包勾人老公,仲想包 ...

真係病到上腦,張生唔該清醒下啦,佢都識講咩嘢都加啦,仲幫埋外傭加埋人工,係咪佢比呀?
難道真係想迫C我地?

首頁
12345...6

尾頁

跳至