跳至

首頁

尾頁

大宅

可否分享bb學講說話情況?

囡囡在學說話方面有停滯不前趨向, 仍留在幾個月前階段, 只肯點頭擰頭手指指, 最多ar ar 聲, 連媽媽也不肯叫, 無論怎樣教她都不回應, 好像遲緩了些, 開始有些擔心
其實我只聽過她曾經說過發音不正的ma, dad, nine nine, monk monk, 叫亞爺亞麻做亞da, 教佢改正而家索性唔叫
唔知你地bb又如何?

男爵府

2011至尊種植勳章

Re: 可否分享bb學講說話情況?

Jimsalad,
我覺得 bb 其實好有性格! 唔係你叫佢做, 佢就做; 而係當佢心情靚, 想做, 先會做
有 d 野, 我地教左佢好耐, 佢都無反應 ... ... 但當唔再教佢, 佢又會有一日突然做番出來.
我諗講野都係咁...... 佢唔啋你/唔跟你教咁講, 並唔代表佢唔識.
明高仔識發好多音, 但係真正講得對(即名稱與物件/人物相乎)的, 暫時只有 "nine nine"(奶奶), "波波", "鴨鴨", "姐姐", "媽媽", "WO WO"(狗), "高高". 但佢聽得明的, 仲有好多.

大宅

jimsalad,

我記得以前我姪女學講野, 唔o岩音, 我覺得好好笑就想教返佢正確發音, 但佢反而唔肯再講, 我估佢以為我笑佢講唔正. 所以而家到我個仔學講, 如果係我叫佢講o既, 只要佢有跟住講, 無論佢發音準唔準, 我都會讚佢, 佢就好開心咁講多幾次(雖然都唔準), 我希望佢先有自信心, 再慢慢講多d.

不過佢都係識講好少咋, 爸、媽、奶奶、mum mum、jet (pakapoo)等等.

男爵府

homom,

d 小朋友有了自信心就會出聲講

大宅

BB暫時未講野唔緊要架, 因為他個小腦袋收埋左好多, 你會發覺他聽得明你講野, 睇到你反應, 會跟簡單指示做就知道. 唔駛太在意是否開口講到完全正確,身體語言都係其中一種語言嘛!能表達出意思使別人明白就算達到目的了,祇有1歲多的人仔已經好叻呀! 給他多些信心,多d回應他, 講得唔正也無需強迫,好緊張咁要他改, 培養他有學習、模仿的興趣先最重要!
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

hi! 好耐無出現~你地好嗎~有無人記得我呢~

我個仔而家識講
常常講有(明白意思):爸爸,媽媽,抱抱,波波,婆婆,車車,花花,馬馬,貓貓,wowoo(狗狗),豬,姐姐,波波,喂~(聽電話),mummum,包包,魚,怕怕,poohpooh(winnie the pooh),抺抺(掉條布係地下叫我抺)
一時時講有(明白意思):哥哥,嫲嫲,唔要,唔食...等
其實好多野佢都聽得明白,好似叫佢坐低睇電視,坐低食飯,攞電話聽,用手手攞住...
最叻自動自覺行去神枱隻手合實講"byebye"

個仔o的行為好古怪......一唔鐘意/比人話佢就會用個頭撞地下.........好怕佢咁...好似想挑戰我要就佢咁...... :-( 都唔知點萛 :-(

男爵府

我女女都識講d,都系屬於單音,<爸爸.媽咪.婆婆.姐姐.哥哥……………d人物稱呼都識講.

洋房

fifimanhk 寫道:
hi! 好耐無出現~你地好嗎~有無人記得我呢~

我個仔而家識講
常常講有(明白意思):爸爸,媽媽,抱抱,波波,婆婆,車車,花花,馬馬,貓貓,wowoo(狗狗),豬,姐姐,波波,喂~(聽電話),mummum,包包,魚,怕怕,poohpooh(winnie the pooh),抺抺(掉條布係地下叫我抺)
一時時講有(明白意思):哥哥,嫲嫲,唔要,唔食...等
其實好多野佢都聽得明白,好似叫佢坐低睇電視,坐低食飯,攞電話聽,用手手攞住...
最叻自動自覺行去神枱隻手合實講"byebye"

個仔o的行為好古怪......一唔鐘意/比人話佢就會用個頭撞地下.........好怕佢咁...好似想挑戰我要就佢咁...... :-( 都唔知點萛 :-(

我個囡同妳個囝學講野o既進度都差唔多, 都係鍾意跟大人講野, 有時講左d都幾嚇人o既說話呢...就如"打死妳"

首頁

尾頁

跳至