論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

天下奇聞!

老爺99年紀大,通過親戚介紹請番佢巳前個工人,佢舊工人call佢話想番香港做工親戚又剛請了新工人剛上工,於事將工人介紹比99,仲好主動去找Agent代申請工人來港。 申請到一半又話工人老公話如果唔係舊户主就唔比個工人呢香港,並說個工人會去舊户主到做,但老爺約都簽咗姑奶又話印傭係一定要呢,(我本身未用過印傭唔知印傭点安排),99行動十分不便不可能再等第二個工人所以要個工人一定要來,終於上班當日Agent話工人只做三個月,三個月後便去親戚到做,佢會免費安排一個新工人比老爺。

sophielau  agent 超賤,點解要僱主sit 機票呀,開佢名...當你屋企係咩?  發表於 11-4-19 13:32

大宅

嘩~咩agent黎架~
咁都得

子爵府

張約上面僱主係邊個?

大宅

回覆 雯文媽 的帖子

我都唔知間Agent叫乜名,只知call佢地時叫乜野maid,全部都係印尼人。

其實好奇怪,佢唔想呢拈解又要上機,仲有個妹係自己直接申請,又唔係Agent介紹,咁好可以免費replace,費用全免。

大宅

回覆 bbfish1992 的帖子

約上户主是我老爺,Agent仲話你唔炒佢,個工人會遲職,工人無心係你到做都無為啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢只做3個月,但合約已簽,要唔要賠機票呀?點計數先!

子爵府

chuenma 發表於 11-4-19 09:34
回覆 bbfish1992 的帖子

約上户主是我老爺,Agent仲話你唔炒佢,個工人會遲職,工人無心係你到做都無為啦 ...

工人係唔可以去非僱主同埋非合約上地址工作
仲有
你個親戚需唔需要請工人?

大宅

遇着無良Agent、工人及某人,我地良好市民,就算工人同Agent話唔要機票,我地都比佢,唔好留後著比人話唔對。

大宅

bbfish1992 發表於 11-4-19 09:41
工人係唔可以去非僱主同埋非合約上地址工作
仲有
你個親戚需唔需要請工人?

個Agent同我老爺同姑奶講一套,同我講又一套,琴日我問佢又話工人現時無第二個户主,留唔留在港佢都唔知。昨晚我問個工人,佢話公公婆婆都好好只係佢自已唔慣,唔會長做,又話佢來港要比五個月粮Agent係好慘,做三個月就走,兩個月人工唔通肉償,佢有無價先。

新戚個新工人,新年見過,剛上工幾天,成嗰飯,同而家呢個無得比,一個有A,一個唔識比分。

禁止訪問

大宅

其實而家個工人同Agent算唔算收兩家茶禮

大宅

洋洋 發表於 11-4-19 09:58
你係僱主, 如印印只做三個月, 我會依足法例, 叫工人比信我,寫明係佢自己resign,做到幾時...等等. 而 ...

問咗啦,機票,頜事館、簽証、驗身通通免費,你話奇唔奇!

仲有申請佢來嗰2XXX仲包驗身同保險,都好低!係唔請印平d,我請菲都無噤平。

禁止訪問

大宅

環保接龍勳章

梗係包換海外新工人啦, 佢可以在新工人身上抽水, 抽足$3000 X 7 月!!!!!
佢最想你每7個月換工人tim 呀!!!

你呢件騎呢怪工人係咪搵你過橋, 再搵新工:
第一) 你自己申請佢, 佢無須俾$3000X7
第二) 做2-3月有時間慢慢搵新工, 佢只須俾agent一次過$2500-3500介紹費

我諗9成9咖啦!!!!!

大宅

最衰係自己要有工人用,唔係就即刻踢佢走,應該係要佢做夠一個月先走。

琴日同Agent & 工人講咗,無論我哋用那一間Agent,新工人唔來舊工人唔走,工人同Agent都答應。你話使唔使佢地簽紙。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Agent 黑店 , 引以為鑑 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

環保接龍勳章

洋洋 發表於 11-4-19 11:34
我用開菲, 平中貴價錢的agent都試過, 間間都話免費包換, 到最後有關費都係僱主比, 但真係未試過全免服務, ...

佢哋最大目標係: 新工人身上搾取 $3000 X 7個月啊!!!!
免費俾你又如何??? 唔免俾你, 你去搵第二個agent,
佢哋無咗$3000 X 7, 明未????

子爵府

直接同工人頃佢嘅去留
唔好經agent
如工人己決定走,要佢即寫resign letter
最驚佢玩嘢走,博多筆錢(好大機會有人教佢)

將工人資料和agent 資料post出嚟

大宅

agent~~~~'Fancy maid'?

首頁

尾頁

跳至