樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想八掛下,
如果個單位內有人失救而死,肯定唔係自殺,無上過報紙嘅,應該係救護員嚟到已經死亡,
咁算唔算係兇宅?
業主有無responsibility講比地產知?

子爵府

畀面勳章

我99話只要有人死係屋入面就算係兇宅喎

大宅

蕃薯仔媽媽 發表於 11-4-14 01:19
想八掛下,
如果個單位內有人失救而死,肯定唔係自殺,無上過報紙嘅,應該係救護員嚟到已經死亡,
咁算唔算 ...

算架,兇宅網頁都有些唔係自殺的case.

http://www.miketso.com/unlucky_house/NT/Shatin/list_2.html

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主話唔係自殺....
自殺,他殺嗰啲先算係兇宅.如果係意外或者自然死亡唔算係.不過如果間屋成日有人因意外,或者自然死亡就算係鬼屋/兇宅.....網上會查到.

伯爵府

有人唔知點解係個單位裡面死亡…
個業主唔知係驚丫,
定係怕觸景傷情,
就搬走賣咗單位,
真係要業主先知…
又唔知點解,我知呢單嘢,即刻上網揾,無報紙提過…

侯爵府

好媽媽勳章

one of the case is:
將軍澳日出康城某期某座某單位 日出康城 中年女子疑病猝死家中
And define as 兇宅!!!!!!!!

男爵府

回覆 ac321 的帖子

其實, 若自然死或屋外死亡都計兇宅

不出10年
香港的兇宅單位只會不斷上升

慢慢大家就會再分類
自然死, 屋外死的兇宅都可以接受咁.

侯爵府

好媽媽勳章

I think all the house/flat in HK will be 兇宅 soon.
It is because everyday, there are so many people die (自然死, 屋外死)............. And all those dead people have the address (house/flat) for living before..........

男爵府

回覆 ac321 的帖子

Agreed.

大宅

if the dead people spirit still staying in the house
absolutely sounds scare

首頁

尾頁

跳至