嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

禁忌食物一:3個月內不要鹽 - 3個月內的嬰兒從母乳或牛奶中吸收的鹽分就足夠了。3個月後,隨著生長發育,寶寶腎功能逐漸健全,鹽的需要量逐漸增加了,此時可適當吃一點點。原則是6個月後方可將食鹽量每日控制在1克以下。禁忌食物二:1歲之內不要蜜 - 週歲內寶寶的腸道內正常菌群尚未完全建立,吃入蜂蜜後易引起感染,出現噁心、嘔吐、腹瀉等症狀。寶寶週歲後,腸道內正常菌群建立,故食蜂蜜無妨。禁忌食物三:3歲以內不要茶 - 3歲以內的幼兒不宜飲茶。茶葉中含有大量鞣酸,會干擾人體對食物中蛋白質、礦物質及鈣、鋅、鐵的吸收,導致嬰幼兒缺乏蛋白質和礦物質而影響其正常生長發育。茶葉中的咖啡因是一種很強的興奮劑,可能誘發少兒多動症。禁忌食物四:5歲以內不要補 - 5歲以內是寶寶發育的關鍵期,補品中含有許多激素或類激素物質,可引起骨骺提前閉合,縮短骨骺生長期,導致孩子個子矮小,長不高;激素會干擾生長系統,導致性早熟。此外,年幼進補,還會引起牙齦出血、口渴、便秘、血壓升高、腹脹等症狀。禁忌食物五:10歲以內不要醃 - 10歲以內的兒童不要吃醃製食品。原因有二:一是醃製品(鹹魚、鹹肉、鹹菜等)含鹽量太高,高鹽飲食易誘發高血壓病;二是醃製品中含有大量的亞硝酸鹽,它和黃曲黴素、苯丙芘是世界上公認的三大致癌物質,研究資料表明:10歲以前開始吃醃製品的孩子,成年後患癌的可能性比一般人高3倍。禁忌食物六:嬰兒不要吃大豆食品 - 以色列衛生部正準備發佈一個通知,告誡人們食用大豆類食品必須適量,嬰兒則應盡量避免食用。這項研究由以色列衛生部主管食品和營養工作的尼贊·卡魯斯基博士以及腫瘤科、兒科、新陳代謝等領域著名專家在內共13人組成的專家委員會進行。經過一年多調查研究,委員會認為,食用大豆必須適量,因為過量食用會產生副作用。卡魯斯基博士指出,在以色列,人們有時會把以大豆為原料的食品作為嬰兒配方食品,但大豆本身含有一種植物雌激素,如果攝入量較大,會出現類似於人類雌激素攝入過多等副作用。

大宅

男爵府

Thanks for sharing!

別墅

咁係咪豆腐、豆奶…都唔食得?

公爵府

醒目開學勳章

多謝分享

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

醫生話越遲俾BB食鹽越好喎!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

男爵府

多謝,幾有用

別墅

thanks sharing

大宅

洋房

very useful, thanks

大宅

大豆唔得?!
學校會俾豆腐花wo?!

大宅

唔太多唔怕掛!

複式洋房

有次比我CHECK到工人煲粥洛鹽,即叫STOP

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

牛奶又唔飲得 (敏感~),豆奶又唔飲得~

男爵府

我都係唔會俾bb食鹽架,我奶奶係我仔一歲時話要落鹽蒸魚俾亜b,又話俾d豉油好味d,我即時say no.我話bb又唔係唔食,本身魚有鮮未架嘛,就係因為佢地咁様,攪到個外孫四歲要豉油撈飯先肯食飯囉

別墅

thank you for share....但我個B鐘意飲茶喎......點算???

男爵府

要記低先得!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得呢篇野既資料唔全面, 同埋大家可以上網search 下, 有其他文章係寫左8種食物. 呢度呢篇只係list 左6種食物.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我地中国人常食豆腐,茶我比普洱(淡),salty n preserved food no good but 外国人会比小朋友食香肠,火腿wo!

首頁

尾頁

跳至