跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

想同囡囡一齊返教會...但唔知邊間先信得過..??
可提供ma?

男爵府

原帖由 gogoblue 於 11-3-14 11:36 發表
想同囡囡一齊返教會...但唔知邊間先信得過..??
可提供ma?

青山村st. peter, 如果小朋友讀k1或以上, 就可以參加啦, 佢地份幼稚園組、中小學組、成人組的....

我囡返左差不多半年, 好開心架

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔係教徒, 但身邊總有D基督徒的朋友會好熱心的叫我去教會。我相信好多人都有被邀的經驗, 我純粹係想朋友開心, 所以叫得我去的, 我會去1次, 因為唔去佢地唔心息, 會不斷叫去。 所以, 我都去過幾間不同的教會。

我個人睇, 教會有分"傳統派" 及"新進派", 傳統果D就係全程都幾安靜, 唱下詩, 聽下道, D教會人士不會太熱情主動, 你聽完就走, 無人會拉住你, 我自己覺得呢類傳統感覺上無壓迫感。

至於"新派"果D呢, 就嘈吵好多, 講道時會好似做棟篤笑咁, 唱詩時係"打BAND", D人係手舞足蹈, 場面係好熱鬧, 散場時會有教會人士拉住你講講講。我自己覺得好嘈雜。而且被多人圍住好有壓迫感。

至於傳統好,定係新派好, 真係好個人的選擇, 傳統的有好多年青人覺得悶, 新派的會覺得有趣熱鬧。但我個人鐘意安靜, 所以比較LIKE傳統的。

邊間唔好, 在這我就唔方便說了, 怕被人插死。至於我去過數間, 大致上感覺最良好的是"信義會", 信義會都有幾個堂在屯門區, 而我又覺得他的"尊聖堂"係幾好的, 就是在屯門診所隔離的小教堂。(蔡意橋果度) 呢間真係好傳統下, 怕悶就唔好去, 鐘意清清靜靜就可以去下。

侯爵府

原帖由 sennywoo 於 11-3-14 13:47 發表

青山村st. peter, 如果小朋友讀k1或以上, 就可以參加啦, 佢地份幼稚園組、中小學組、成人組的....

我女女以前係讀青山村...

侯爵府

原帖由 晴B媽 於 11-3-14 14:44 發表
我唔係教徒, 但身邊總有D基督徒的朋友會好熱心的叫我去教會。我相信好多人都有被邀的經驗, 我純粹係想朋友開心, 所以叫得我去的, 我會去1次, 因為唔去佢地唔心息, 會不斷叫去。 所以, 我都去過幾間不同的教會。

我 ...

tks呀..你講得好details.. 我明白呢個topic真係比較敏感,所以我都唔咁直接問邊一間好囉...
我都有返過幾間,不過唔係屯門區...所以若果要我個個week都同囡囡出去比較煩... 加上我去個間真係新派..好嘈..我都係比較偏靜..想聽吓道..聽聖詩..聖彼得堂都好岩我..不過..我想自己廣闊一d.. 可能我見識比較少..所以想知吓仲有無其他既教會.

複式洋房

你好, 我是宣道會蝴蝶灣堂的姊妹(張太), 每星期日我們一家四口都會出席11:30AM 的午堂崇拜, 地址是屯門海榮路22號屯門中央廣場16/F1601-1606室, (電話 : 2453 3556). 歡迎你來看看. (多數人都說宣道會是傳統教會)
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

大宅

喜智學校神召會好唔好...?

大宅

我都想問屯門碼頭有無教會適合小朋友喺嗰度成長、發展?我有兩个小朋友,1个4歲,1个2歲,

thx.

大宅

原帖由 sennywoo 於 11-3-14 13:47 發表

我想問..返呢間..要唔要有人介紹架??還是就咁行入去就得??星期日幾點開始架??

別墅

逄星期日有兩段時間,8點和11點,而11點有兒童主日學,不用人介紹的,d人都好nice嫁。

原帖由 redtea9999 於 11-3-18 11:22 發表

我想問..返呢間..要唔要有人介紹架??還是就咁行入去就得??星期日幾點開始架??

大宅

原帖由 晴B媽 於 11-3-14 14:44 發表

我 ...

我想知道新派教會叫咩名? 同埋係邊度聚會.
我都唔鐘意熱鬧, 喜歡寧靜點.
可否話我知, 若有人邀請我可以知道.

大宅

回覆 gogoblue 的帖子

如果你想返, 我同太太可以陪你返架, 我地教會係屯門近兆康西鐵站架--福臨教會 !

首頁

尾頁

跳至