婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

係米甲狀腺藥令我週身痕?

我有甲亢, 食了差不多一個月藥, d藥其中一個副作用會令人皮膚痕癢, 但我開始療程前已有少少手腳痕癢, 上星期覆診同醫生講, 佢又話我少少唔算, 要好似出風難o甘至係喎. 點知情況越來越差, 可能食過牛肉之後, 痕得好難忍, 連手板腳板都好痕, 有d位抓到一舊舊, 又損, d人唔知仲以為係蚊咬, 重要等多兩星期才再覆診, 點算? 一向d皮膚都唔係好, 連baby lotion唔用得, d較位會敏感甩皮; 陀兩個bb又係週身痕, 醫生話賀爾蒙影響, 生完成個月至慢慢退.

我只知甲狀腺係內分泌問題, 唔知d藥係咪會影響賀爾蒙, 如果係, d藥要重要食成年, 我實無達好肉!

有無人可以幫o下我呀? 痕起上黎乜儀態都無晒, 我老公見到都驚

大宅

Re: 係米甲狀腺藥令我週身痕?

我都有甲亢, 吃了差不多四年藥, 但沒有皮膚痕癢, 醫生話我知, 吃了甲亢藥, 有些人的抵抗力是比較差, 不知是否這個原因.

禁止發言

男爵府

環保接龍勳章

我睇到本書話甲亢要多吃綠花椰菜.甘藍,白花椰菜,芥末葉,桃.梨.黃色大蕪菁 (rutabaga).大豆.,波菜.蕪菁等.這些食物有助於壓抑甲狀線製造荷爾蒙。相反.甲狀線不足就別吃這些食物了。
至少三個月禁吃乳製品。也避免刺激物.咖啡,茶.尼古丁.汽水。
但係我睇唔到有話食

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

醫生懷疑我有甲狀腺, 叫我去做超聲波, 請問有無相熟/價錢又相宜醫務所可以介紹給我?

大宅

o甘你有乜病徵? 我第一次睇完, 個醫生寫紙我驗血先, 出左report comfirm係至再照超聲波, 睇堆個size有無唔正常etc.
我睇o個個只係普通醫生, 其實係兒科, 去化驗所驗血同ultrasound每樣五百幾, 雖然唔算好貴, 但我都叫醫生寫轉介信我去醫院排專科, 要兩個月後至有得睇

我同事都係睇政府, 佢每次覆診前都要先去驗血, 我覺得穩陣d, 好過而家我個醫生就o甘叫我減藥, 佢話臨床經驗, 不過好似斷估o甘.

sumsummama 寫道:
醫生懷疑我有甲狀腺, 叫我去做超聲波, 請問有無相熟/價錢又相宜醫務所可以介紹給我?

大宅

乜唔係食一年至年半藥咩? o甘你四年個病有無進展? 醫生有無話要食幾耐藥?

lamlam2004 寫道:
我都有甲亢, 吃了差不多四年藥, 但沒有皮膚痕癢, 醫生話我知, 吃了甲亢藥, 有些人的抵抗力是比較差, 不知是否這個原因.

大宅

我自上星期起已介吃牛肉, 蝦蟹都唔敢掂, 連沖涼水也不能太熱, 痕癢程度改善了, 但少少痕都要忍
唔知有無第二隻藥可以轉呢?

shum2002 寫道:
yes, i have this problem especially on my foot. But don't know how to prevent.

大宅

多謝Harry媽, 有個醫生都同我講過, 話用食物改善體質, 以增強自己免疫力, 少肉多菜等... 我正在努力(不過我大食又為食, 好慘)
係呢, 請問中醫療法, 是否要停服西藥架?

洋房

Jimsalad, 我以前都好似妳一樣, 食藥敏感, 手同腳出風癱咁, 一撻撻, 後來醫生話其他藥都會係咁, 叫我去做手術或者飲典水, 我選擇飲典水, 因為怕做手術條頸有痕.
[img align=right][/img]

洋房

sumsummama ,
其實唔駛去做超聲波,只要驗血就知有無甲狀腺病.
[img align=right][/img]

大宅

我都先睇咗普通醫生,然後轉介我去做ultrasound, 點解d醫生一時一樣
不過, 最後去做咗ultrasound, 睇咗report先算
keikaren 寫道:
sumsummama ,
其實唔駛去做超聲波,只要驗血就知有無甲狀腺病.

大宅

我甲贓線生左個瘤, 前日割左, 岡出院, 都係去政府好, 收左 $150 咋,做得好好, 醫院新又乾淨, 姑娘又好,.

我去過私家打價, 四萬手術費, 未計住院! 落樓可能要7-10萬添 !

有事都係去政府開個 FILE 好D啦! $150 同 7-10萬你話爭幾遠呢 ?
Msma

大宅

因為吃完一個course後, 兩個月後驗血有翻發的可能, 醫生話要吃藥, 所以要再吃藥.

四年來, 由最初六粒藥到現在一粒.

別墅

我四年前患甲亢, 醫生先要我驗血, 後照ultrasound 因為想知道個甲狀腺發有冇變異. 幸好只是甲亢, 唔係有腫瘤.

我的療程如下 :

第一隻藥 - 食左後不能降底T3,T4的指數
第二隻藥 - 食左後藥物敏感, 最初只係就有些痕. 後來又發燒同全身紅腫. 入院住了五天.
第三隻藥 - 食左後勁疲倦, 吃完後只可上床, 有些暈暈地.
第四隻藥 - 食左差不多兩年, TOUCH WOOD 到現在暫時都OK.

我係睇李烈基醫生(中環), 但佢個人有些脾氣, 佢呀哥係李議員. 李醫生每月給我的藥, 只收$360 (每日都要食三次, 每次有三種藥) 但是我的驗血及ultrasound在浸會做的, 我去見李醫生從未叫我驗血 (他只係第一次睇左我係浸會做的報告), 之後我都是自己主動去浸會 check 下的指數, 可能我對佢不大信心, 但是每次的報告都是正常的.

如有其他問題, 可 PM 我.

首頁

尾頁

跳至