時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

與其派錢派到咁大個風波
我真係寧願唔駛佢派
d錢留返黎俾d高官買多幾個枕頭
攝高枕頭諗清諗楚
係咪真係派錢就可以解決到窮人既問題??

我要求唔多,繼續維持減租2個月俾我已經好滿足

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 1# alicealice313 的文章

6個小朋友?
請問你是否綜援人?
400尺公屋8個人?

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

同意,唔應該有雙重福利囉!

別墅

吾同意,
係有人發悔氣,將吾係佢既錢亂咁派,
我全力反對綜援有6000派,他們可選其一
派錢目的不是令人更富有,如果有3,4萬,實在不公平了,
為何不派老人呢,他們雖然有些很有錢,但他們才是為香港
付出最多及最長的.....

原帖由 daveman 於 11-3-3 03:42 發表
係~~有D拿綜援的人,真係日日去飲茶,
但我相信最少80%拿綜援的人,
真係靠綜援養活成頭家,
點解你地甘自私?

而家財爺講明係香港永久居民就有得拿$6000,
唔通佢地拿綜援就唔係香港人??
你地甘唔抵得,咪去拿綜援羅,
做 ...

珍珠宮

回覆 3# alicealice313 的文章

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Agree ~

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

贊同 : 應該一係就6千,一係就綜援取消雙糧, 唔應該 double benefit.

原帖由 PIPI-YAN 於 11-3-2 17:11 發表
其實有d綜援戶真係好慘,對於呢d人6千蚊真係幫到佢地好多,但就係近年多左好多'呃'綜援既所謂'窮'人,先令大家咁反感,但政府冇得分邊d真係慘俾6千佢,邊d唔俾架嘛,所以我覺得應該一係就6千,一係就綜援取消雙糧 ...

民房

攞綜緩啲人,六千幾綜緩喺一家幾口用。唔係每人六千幾。因有朋友攞綜緩。

民房

有啲真係有需要,又有啲喺騙綜緩,但我朋友真係需要。

伯爵府

其實應咁講,,,錢...確實係人都有需要, 係60好, 係6000好, 冇話邊個比邊個更需要or冇需要, 錢總唔會有人(嚴)多的.
又講返去topic重點, 其實確唔應該某一個group既人可享雙重福利. 我覺得呢個係整體社會平衡既基礎上既原則.

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

別墅

睛靈勳章

點解你地剩係怨拎綜緩既人?
唔話下D有錢佬咁有錢都要派比佢地?

不如開多幾個話題,

而家唔復建居屋咪又因為d有錢佬起豪宅囉。又要政府照住。攪到唔係人人都上到樓。
所以反對上市公司主席、股東、高層拎$6000!

又要比d小朋友讀名校,興趣班,補習班,自己又要坐靚車(油,排費,檢查費,維修費,停車場),如果唔買車,唔一定要讀名校,唔一定要上興趣班。可以節省幾多錢?
所以反對資產有4百萬拎$6000。

本身要周圍問人借錢買毒品,而家多個錢,咪入多d貨食多d囉。
反對道友拎$6000!

本身已經有病,而家冇本生利,多個錢仲唔即刻過大海賭一賭,博一博。
反對病態賭徒拎$6000!

有d男人多個錢就北上消費,玩女人。去唔正經既骨場。
所以反對包二奶既男人拎$6000!

反對沒完沒了,做人睇開D。珍惜而家既野好過啦。

大宅

點解你地剩係怨拎綜緩既人?
唔話下D有錢佬咁有錢都要派比佢地?

不如開多幾個話題,

而家唔復建居屋咪又因為d有錢佬起豪宅囉。又要政府照住。攪到唔係人人都上到樓。
所以反對上市公司主席、股東、高層拎$6000!

又要比d小朋友讀名校,興趣班,補習班,自己又要坐靚車(油,排費,檢查費,維修費,停車場),如果唔買車,唔一定要讀名校,唔一定要上興趣班。可以節省幾多錢?
所以反對資產有4百萬拎$6000。

本身要周圍問人借錢買毒品,而家多個錢,咪入多d貨食多d囉。
反對道友拎$6000!

本身已經有病,而家冇本生利,多個錢仲唔即刻過大海賭一賭,博一博。
反對病態賭徒拎$6000!

有d男人多個錢就北上消費,玩女人。去唔正經既骨場。
所以反對包二奶既男人拎$6000!

反對沒完沒了,做人睇開D。珍惜而家既野好過啦

十分十分認同你所說的

超超超超反對這些可拿$6000元:;pppp:

珍珠宮

回覆 1# ktkt 的文章

agree.

珍珠宮

對有d[綜援人士]將不合理既藉口合理化...真係好無言...

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔明白點解會有人反對'有錢人'就唔可以攞呢$6000?

人家年年納稅比香港政府,相對個d新移民咩都無做過,只係識申請綜援朋友,這對'有錢人'公平嗎?

人家係hk生活幾十年,為建設hk附出,為自己生活打併,那些來港不到7年朋友,只係口口聲聲話香港政府對自己唔公平,你地咩都唔使做就可以住公屋,攞綜援,那,對默默附出土生土長香港人公平嗎?

我生於70年代,當時一家5口住係不足一百呎臨時木屋,沒有廚房廁所,只有老鼠與蟑螂,沒有冷氣氣扇,只有汗水與底衫,沒有玩具,沒有球場,沒有泳池,只可以門前大空地玩跳飛機,橡筋繩.

爸爸行船搵食,媽媽沒有工作,照顧我地3姊弟,但為左家計,都會搵外發返屋企做.

到環境好d,可以上公屋,再好d,就用公屋換左一間600呎居屋,都係2間房,3姊弟仍然迫埋一間房

爸爸成日講,'智識可以改變命運,做人一定要勤力,唔好靠人!世上無窮人,只有懶人!'

我地3姊弟出身喇,個個大學畢業,爸爸媽媽仍然工作,因為佢地明白能夠附出自己能力去賺錢是一種福氣

佢地加陣先有機會享受政府派比佢地$6000,雖然對佢地來講$6000係唔等使,(可能無綜援家庭禁需要),但點解一個土生土長hk人,會hk,會下一代付出,加陣享受政府比佢個$6000會比人話計較?會比人話公平?

請新移民家庭,綜援人士你地'睇開d喇,唔好禁計較喇",世上無絕對公平架,請唔好眼紅人地,安份一點喇!!!唔使做,有食有住,你地仲想點?????

首頁

尾頁

跳至