樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問買樓1%佣金可議嗎?可平多少?可用信用咭付嗎?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

大宅

原帖由 karkar39 於 11-2-22 01:15 發表
如果找地產公司買樓,佣金一定無得減,只可比現金

點會無得減??完全唔使佣都得!!

唔好比現金,比支票啦,仲有記住拎收據。

別墅

could I pay by Credit Card? need surcharge?

原帖由 tommythumb 於 11-2-22 17:05 發表

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 tommythumb 於 11-2-22 17:05 發表

唔啤都得? 甘人地做左野, 唔啤唔係咁好wor. 唔通你翻工唔收人工既? (只是對事, 不對人) 人家都一樣係搵食傘, 當然不合理手段除外.

Monkey媽媽

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 cookie99 於 11-2-22 23:25 發表
could I pay by Credit Card? need surcharge?

岩岩係另一個同名topic度, 見到有人講美聯可用credit card啤佣

Monkey媽媽

男爵府

原帖由 Monkey媽媽 於 11-2-23 00:01 發表

岩岩係另一個同名topic度, 見到有人講美聯可用credit card啤佣

以前就得,而家仲得咩?我收到仲地張黃色帳單,付款方法果欄好似無寫可以用信用卡俾,瞓醒打去問下先。

大宅

大地產代理e.g.美聯or中原係可以碌卡比佣金的,細鋪就未必得

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 MaMaMin 於 11-2-23 12:45 發表
大地產代理e.g.美聯or中原係可以碌卡比佣金的,細鋪就未必得

(代朋友問) 請問有無人試過細訂係用信用咭啤架?
Monkey媽媽

大宅

細訂是比業主,點可以用信用卡比,真未聽過

複式洋房

回覆 3# MaMaMin 的文章

我去年十一月比佣中原,他們說如用信用咭付要多付3%手續費。但美聯&詳益都肯信用咭。

大宅

佣有得講價, 只是講到幾多! 另外多數比支票付款

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 MaMaMin 於 11-2-23 14:12 發表
細訂是比業主,點可以用信用卡比,真未聽過

我知係啤業主, 但朋友唔係香港人, 佢想知有無可能用信用咭啤左後, 由地產轉啤業主或律師樓.
Monkey媽媽

複式洋房

點解要轉啤(信得過嗎?) 可比 Cash ? 上次我賣比大陸人, 佢由 agent 陪佢取 Cash 50K, 然後比我& sign Pro. S&, 再陪番我去 bank 入錢.

原帖由 Monkey媽媽 於 11-2-24 16:37 發表

我知係啤業主, 但朋友唔係香港人, 佢想知有無可能用信用咭啤左後, 由地產轉啤業主或律師樓.

大宅

U can always negotiate the commission rate to the agent before you sign the preliminary S&. Since the agent is collecting commission from the buyer and seller, and the rate was stated on the Pre S&. U can tell how much both the parties are paying.

For the house that i biught recently, the agent is getting 0.7% from the seller, then only i start negotiating for lower commission, and i only manage to get 0.9%.

I have a friend (buyer) who only paid HKD500 the last time he bought a house.

I am a first time house buyer in HK, thus only aware of this after i bought the house.

首頁

尾頁

跳至