樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問買樓1%佣金是否可議?是否可用信用咭付?

珍珠宮

yes, yes

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

係視乎你們之間同經紀協議如何(係可以的).

男爵府

一般連鎖地產議價空間不大. 若是小型地產, 買/賣均同一間地產公司, 你可以簽署買/賣合約時注明佣金%. 若簽買賣合約時才說, 那麼太遲了, 所以, 你入地產放樓/賣樓時要與經紀事先講明, 費用簽合約時駁數.

以信用咭付佣金?? 要視乎地產收唔收, 因信用咭公司向商戶收取手續費, 所以, 一般佣金以支票付.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我上年7月買左層樓, 4M, 佣金 10k (大型地產)

侯爵府

原帖由 pcsiauw 於 11-2-22 10:58 發表
我上年7月買左層樓, 4M, 佣金 10k (大型地產)

請問點樣可以比咁小佣金??? 係咪你一早講明你祇會比咁多???

大宅

我都想知, 請指教

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

唔係, 其實事緣係咁, 我睇左幾日樓, 都無一個單位o岩心水, 跟住佢比左個單位我, 但無得睇, 因為連租約, 仲有租客住緊, 咁果個單位正正係我想要 ge 座向, 加上樓價平少少, 佢同我講 4M 可傾得成, 於是我咪叫佢傾囉, 點知佢傾唔掂, 業主要 4.05M 先肯賣, 個經紀自動減佣 (收7成), 我話 no way, 一係 4M, 一係唔收佣, 跟住佢再同業主死傾爛傾, 最後咪變左 4.038M 兼 10k 佣完成交易囉...

其實我本身都預 4.05M, 不過係條氣唔順, 因為係佢自己話可以傾到 4M 的, 所以先要減佢 d 佣囉! (查實我唔買都無所謂的)

原帖由 jllulu 於 11-2-22 11:19 發表

請問點樣可以比咁小佣金??? 係咪你一早講明你祇會比咁多???

伯爵府

Midland can use credit card gar...

伯爵府

熟人介紹應該可以平.
我地經大型地產公司經理介紹去買樓.
200萬既樓, 我地買方只俾8千蚊佣.

首頁

尾頁

跳至