自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 綜 援 家 長 抗 議 強 制 工 作

aj-caleb 寫道:
唔想做就唔想做啦... 借口

agree

複式洋房

咁講法,個個在職父母,其中一方都要辭職去照顧小朋友?
難道在職父母既小朋友就冇反叛期,唔容易學壞,佢地
唔希望有更多時間照顧子女

複式洋房

而家愈諗愈唔順氣, 我地年年交3萬幾稅, 就所有福利都享受唔到, 人地就唔使做, 有錢使有福利享. 而我地就要返9放9.

翡翠宮

[size=x-large]綜援家長唔好再搵藉口,呢度好多要捱足十二碼既BK,好多仔女未滿十二歲已經要做掌匙人(自己開門!)...再嘈我地齊齊去請願,隨時要你double工時!

大宅

成日間唔中就有li類topic....大家還未鬧夠??
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

AGREE!!! 我上次去社署伸請幼兒園資助, 見有個國貨女人在嘈, 好話社署迫佢去做嘢, 佢個仔唔識煮飯食, 佢一定要全職去照顧個仔, 咁個職員問佢個仔幾多歲啦, 佢居然話.......18歲, 真係不知所謂, 18歲都唔識照顧自己????分明係想政府繼續養佢啦!

唔係呀嗎~18歲都唔識照顧自己?
有冇攪錯ar?d人好似跛腳唔使憂咁~
佢地出去做野, 佢地d仔女就會學壞~唔通你坐o係度睇佢佢佢就唔會學壞啦wo~我識得個朋友, 佢daddy有病做唔到野, 佢媽咪寧願唔拎綜援, 自己一個人辛辛苦苦去做野, 去養哂成頭家呀~d國貨仲衰, 拎綜援拎到拎住個名牌袋~
d 納稅人既$$就俾佢地去買名牌~諗起都火呀~
講真, 有d人一日返10個鐘, 多過佢地一個wk既hrs 啦~
人地夠有仔女, 咪一樣都係咁返工~點解要拎d仔女做藉口~佢有冇諗過佢地d仔女~你估大大聲同人講我屋企拎綜援好風光ar?有調查講過, 拎綜援既小朋友都會感到自卑~

男爵府

[quote]
claudiamother 寫道:
懶就懶啦,根本就唔想出來做

別墅

[quote]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

嘩!我睇到呢度真係差D係口嗰啖茶都噴埋出黎!
18歲唔識煮飯食要亞媽照顧?!
18歲你煮埋分分鐘佢都唔食同班friend出街喇!

[quote]
superlover_mak 寫道:

AGREE!!! 我上次去社署伸請幼兒園資助, 見有個國貨女人在嘈, 好話社署迫佢去做嘢, 佢個仔唔識煮飯食, 佢一定要全職去照顧個仔, 咁個職員問佢個仔幾多歲啦, 佢居然話.......18歲, 真係不知所謂, 18歲都唔識照顧自己????分明係想政府繼續養佢啦! [quote]

別墅

18 歲成年囉喎 你估仲好細呀?真係唔知醜,仲話唔識照顧自己?分分鐘仔都可以生埋啦,身為家長都唔識得身教,有手有腳都唔去做野,靠我地lay d 立稅人去養佢地,要我地養埋d咁既蛀米大蟲,真係 都唔知有無攪錯!我一定支持政府強制呢班蛀米國貨出黎工作!

大宅

[quote]
muito 寫道:
[quote]

男爵府

畀面勳章

唉,呢班人走出來抗議強制佢地工作,咁我地可唔可以出來抗議要辛苦工作,然後納稅養佢地??! 

大宅

18 歲都唔識照顧 自己??
得罪講, 佢個仔一定係智障人士 ~

AGREE!!! 我上次去社署伸請幼兒園資助, 見有個國貨女人在嘈, 好話社署迫佢去做嘢, 佢個仔唔識煮飯食, 佢一定要全職去照顧個仔, 咁個職員問佢個仔幾多歲啦, 佢居然話.......18歲, 真係不知所謂, 18歲都唔識照顧自己????分明係想政府繼續養佢啦! [/quote]

大宅

bb2002 寫道:
我想問係每週工作8小時定係每日~???
如果係前者.咁呢班人真係好懶~!
如果係後者.都應該出去做野la~!!!

同意, 佢地真係好懶, 但最吹脹有人幫佢地出頭, 走去請願!!! 簡直係浪費納稅人既金錢 !!!

複式洋房

我覺得我地個政府真係好有問題, 有時查都唔查清楚就亂咁發綜緩, 攪到d人懶晒 , 唔做攞綜緩仲多過辛辛苦苦返工, 俾我都唔做啦 . 我公司有d同事搵我嗰七八千蚊人工, 有個小朋友返幼稚園, 每個月都要交千幾二千蚊學費, 無能力請菲傭, 咪唯有要阿媽幫佢照顧, 朝朝約係地鐵站交收個小朋友, 然後再返工, 日日如是, 我都鄧佢辛苦 . 而家d綜緩家庭祗係需要每週工作8小時就諸多投訴, 真係難為一d自專心強, 死都唔肯攞綜緩嘅人, 辛苦工作仲要交稅養埋班懶人 .

d議員同埋一d鐘意玩政治嘅人亦都係幫凶, 為咗得到多d選票, 指鹿為馬, 明明應該支持政府呢個決定, 都要反對, 仲要崇湧其他人, 唉 :tongue: 咩世界 ?-( ?-( ?-(

講真, 有邊個媽咪唔想親自照顧自己嘅小朋友? 邊個唔想睇住佢地每日咁成長, 不過要搵食, 無法啦 唔通我地又走去示威抗議咩, 我地都要做個好榜樣比d小朋友睇, 第二時先可以教佢地做個有用的人, 身教最重要, 希望d攞綜緩嘅人諗清楚自己以後應該點做啦, 同埋d人唔好再推波助瀾喇, 積d音德啦
我叫 Sherwin, 2003年7月6日出世, 係一個好可愛嘅男仔

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

講真,我自己都算係半個單親家庭,因為我老公好多時都要出TRIP,我個仔都係放係FULL DAY NURSERY,我朝朝早七點幾出門口,送佢返左學,跟住再返工,放工時再去接佢咋,咪又係要做?點解我得,佢地唔得O者?咪一句講晒...懶咯!!!!我唔信呀12歲仔都唔識照顧自己呀,真係好憎D人呢..UN UN腳就有飯食,仲兼唔夠洗,洗唔洗餐餐魚翅LONG口呀?我咪一樣要辛辛苦苦又要返工,又要湊仔?如果佢地唔係懶呀,就一定係能白痴兼弱智呀...

首頁

尾頁

跳至