自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 綜 援 家 長 抗 議 強 制 工 作

政府政策,不知所謂!

兒童是世界上最快樂的人兒。

大宅

小路:
只要識字.屈銀紙實請.福利仲好好.
如果d人話驚小朋友反叛易學壞,可以等佢地返學時上班.

子爵府

BK Milk勳章

根本佢地就唔想做~搵理由繼續等政府養,香港有好多在職父母,難道佢地就唔怕仔女變壞
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

mayymlam 寫道:
根本佢地就唔想做~搵理由繼續等政府養,香港有好多在職父母,難道佢地就唔怕仔女變壞

好同意....

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

依d簡直係垃圾.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

佢地根本就不想做野, 一個星期先返果8個鐘, 都係到賴, 不通佢地d細佬不駛返學?

我們就不怕我們d小朋友學壞, 吾, 我知啦, 因為我們以身作則, 努力工作............不會作社會的寄生蟲.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

agree
peterhopingtak 寫道:
政府政策,不知所謂!

大宅

超厚面皮, 唔死無用

大宅

絕對同意
根本就係我地養緊佢地, 我地d稅唔係咁用架
Love You Baby

男爵府

攞綜 援己經醜醜啦.....仲好意思去 "示威抗 議 ".

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

姬 寫道:
[quote]

好同意....[/quote]

AGREE!!! 我上次去社署伸請幼兒園資助, 見有個國貨女人在嘈, 好話社署迫佢去做嘢, 佢個仔唔識煮飯食, 佢一定要全職去照顧個仔, 咁個職員問佢個仔幾多歲啦, 佢居然話.......18歲, 真係不知所謂, 18歲都唔識照顧自己????分明係想政府繼續養佢啦!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Giant 寫道:
[quote]
姬 寫道:
[quote]

好同意....[/quote]

AGREE!!! 我上次去社署伸請幼兒園資助, 見有個國貨女人在嘈, 好話社署迫佢去做嘢, 佢個仔唔識煮飯食, 佢一定要全職去照顧個仔, 咁個職員問佢個仔幾多歲啦, 佢居然話.......18歲, 真係不知所謂, 18歲都唔識照顧自己????分明係想政府繼續養佢啦! [/quote]

講得好...........

正垃圾 :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

大宅

Agree!!!

男爵府

唔想做就唔想做啦... 借口
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

大宅

或者有d攞綜援既父母都係逼於無奈啦,但係我覺得8個鐘真係好少囉,我一日都唔止番8個鐘啦。

果d抗議既父母有冇想過佢地d小朋友既感受呢?成年人就話面皮厚唔怕醜又唔使點見人,而且成年人點都會維持小小禮貌,小朋友每日都要返學,d同學一定唔會個個俾面啦。

父母冇正職要攞綜援,d小朋友會唔會覺得自己父母點解比人地既差呢?你叫佢地去邊度搵role model呢? 我記得返學時都一定有作文講我的家庭,我的父母之類,咁d攞綜援既咪好尷尬?

?-(
laughin' to keep from cryin'

子爵府

我就覺得好多攞綜緩既都係上面落來的, 佢地都無想過后過就生呀生, 沒錢生咩, 拖數囉, 沒錢養大小朋友咩, 政府俾囉, 自己就每日呢飲茶, 去冒險樂園入銀仔, 打mahjong, 一叫佢地做, 就話呢樣個樣, 好似香港政府欠佢地咁. 我曾經係小巴到聽到一個男人講, 話咩有份工揾佢做, 但佢好大聲好巴閉咁話, 得個萬蚊, 我梗唔做啦, 車錢飯錢都係番到啦, 而家一家人都攞到萬幾蚊綜緩啦. 你話死唔死呀!!!!
唔知亞女幾時先會叮一聲

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我諗以佢哋嘅作風, D小朋友自細都會被灌輸另類觀念:乜妳哋父母咁蠢呀, 日日做到隻狗咁, 我父母就叻啦, 唔駛做, 得閒就去打麻雀同Shopping, 到時到候就有糧出, 又唔驚裁員減薪, 如果政府想剝削我哋, 咪去搵何喜華囉!佢實會幫我哋攞番我哋應得嘅嘢。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

我哋好多香港人每日都唔至做生8個鐘啦,叫佢每週個8個鐘都咁樣.

bb2002 寫道:
我想問係每週工作8小時定係每日~???
如果係前者.咁呢班人真係好懶~!
如果係後者.都應該出去做野la~!!!

大宅

懶就懶啦,根本就唔想出來做
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至